Pyyhkäistäänkö Nokian N9:llä?

Riemastuin tavattomasti saatuani työpöydälleni teknillisten asiain pinoon päällimmäiseksi raportin Nokian N9 puhelimen saapumisesta myyntiin lokakuulla kuluvaa vuotta. N9:n käyttöjärjestelmä on tuoreen oloinen Meego.

Nokiaa ja toimitusjohtaja Elopia ei tänä vuonna juurikaan ole ylistetty yhtään mistään. Ainoa kiistatta positiiviseksi katsottu asia on nimenomaan tämä samainen, jo Kallasvuon aikana aloitettu Nokia N9.

Onkin peräti ristiriitaista, että tämä kehuttu, tämä ylistetty, on saatavilla vain rajatuilla markkinoilla. Eräät aivan keskeisimmät markkinat eivät ollenkaan kuulu mukaan jakeluun.

Rajatun jakelun perusteluksi on mainittu panostaminen ensisijaisesti tulevaan Nokian Windows -kännykkään. On ajateltu, että N9 veisi markkinoita veenokialaiselta. Itse en tätä usko. Windows jakaa mielipiteitä voimakkaasti ja ne, jotka eivät akkunapuhelimeen periaatteestakaan koske, voisivat nimenomaan N9:stä innostua.

Näkemykseni on, että edistyksellisenä, innovatiivisena ja innostavana laitteena N9 kilpailee lähinnä iPhonen kanssa. Kyseessähän on erityisesti edelläkävijöitä taikka sellaiseksi itsensä kokevia kiihoittava laite.

Nyt jätetään hyödyntämättä N9:n keräämä hype ja hehkutus, ylistykset ja kiitokset. N9 olisi ollut hyvä käyntikortti avainasemassa olevilla markkinoilla.

N9:llä ja Meegolla ei kuulemma ole ekosysteemiä. Itse en sellaista kaipaa. Jos laitteessa on sukkela selain ja yhteys internettiin, taikka nettiin, kuten nuoret sanovat, on siinä ekosysteemiä aivan riittämiin. Internet sisältöinensä elää,  kasvaa ja kehittyy joka päivä.

Sovelluspuoli on toki merkityksellinen, mutta saatavilla olevien pienten hupi- ja höpöohjelmien määrän ei pidä antaa hämätä. On ratkaisevaa, kuinka käyttelyjärjestelmä toimii, kuinka toimivat perusohjelmat ja kuinka hyvin toimii kamera ja kuvankäsittely.

Tärkein perusohjelma on selain, koska sen takana on niin valtaisa määrä sisältöä ja tekemistä, että moni ei luultavasti paljon muuta edes kaipaa. Jos selain on hyvä ja yhteys toimii, niin N9:n ekosysteemi on internet.

N9 ja Meego ovat tilaisuus saada uusi merkkiuskollinen käyttäjäryhmä. Tämän mahdollisuuden jättäminen käyttämättä olisi talouspoliitillinen synti ja häpeä. Vuoden 2012 alussa tulisi viestittää, että aiemmasta ilmoituksesta poiketen Meego saattaa sittenkin saada jatkoa, ja että aiemmin tuleen syttyneen porauslautan viereen on nyt rakennettu pienempi, mutta modernimpi ja paloturvallisempi.

Haluan suositella N9:n ja Meegon kehittämistä osapuilleen samalla formaatilla, kuin esimerkiksi iPhonea kehitetään. Se on yksi taikka kaksi päivitystä vuodessa taikka kahdessa. Tällä tahdilla käyttäjät eivät läkähdy päivitysvyöryyn, mutta jotakin uutta kuitenkin tulee tasaiseen ja ennustettavaan tahtiin.

Termistö on selkeästikin vielä hakusessa. Raporteissa ja blokikirjoituksissa N9:llä aluksi pääosin pyyhkäistiin, sitten hipaistiin taikka hiplattiin ja nykyään myös liu’utetaan.

Vasta loppuvuosi ja seuraavan alku näyttävät, josko, ja jos, niin mitä, kuluttajat N9:llä haluavat pyyhkäistä.

Itse olen ennakkoon tilannut yhden kappaleen N9 -kännykkää. En aio pyyhkäistä, hipaista, enkä liu’uttaa, vaan sormellani aivan arkikielellä vedän ja siirrän eri näyttöjä.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Advertisements