Nokia N9

Olen saanut vastaanottaa yhden kappaleen Nokia N9 älypuhelinta. Peremmällä tässä kirjoitelmassani saatan julkisuuteen eräitä observaatioitani kyseisestä vempeleestä.

Nokian muotoilujohtaja Marko Ahtisaari Tietoviikon paperisilla sivuilla ja internetissä lyhennettynä on täysin ansaitusti ilahtunut edustamansa yhtiön tuoreesta laitteesta.

Yritysten eetillisyyttä ja vastuullisuutta mitataan nykyään hiilijalanjäljellä. Toinen tapa seurata varsinkin näiden suurten monstereiden toimia on kalkuloida niiden persjalanjälkeä. Kuinka tiuhaan ja lennokkaasti yrityksen korridoreilla työväkeä erotetaan, eli kuinka moni saa potkun perseellensä? Kasvaako nurmi takaisin yrityksen lähdettyä paikkakunnalta?

Ennen muuta on kuitenkin merkityksellistä se, kuinka yritys suhtautuu ihmisten erottamiseen. Minkälaista peiliä ja miten päin pitää se kasvojensa edessä ja miten itse näkee kuvajaisensa…

Suuressa kaavassa kyse on siitä, että suomalainen ja laajemmalti eurooppalainen mobiilien käyttelyjärjestelmien kehittäminen on kokenut kovia ja on haipumassa pois kokonaan. Kaikkien munat hakeutuvat samaan amerikkalaiseen koriin. Symbian ja Meego saavat jäädä. Amerikkalaiset Android, Windows ja iOS rulettavat.

Marko Ahtisaari Tietoviikossa jättää vaikutelman, ettei hän juurikaan tiedosta niitä inhimillisiä seuraamuksia, joita on esimerkiksi Meegon hyljätyksi tulemisella. Persjalanjälki on kasvanut, mutta Ahtisaari ilmaisee vain laitteen käyttökokemuksen häntä kiinnostavan.

On selvää, että Globaali yritys voi puolustaa työpaikkojansa vain sellaisilla tuotteilla, jotka käyvät kaupaksi ja jotka edistävät mahdollisuuksia myöskin muita, tulevia laitteita myydä. N9 ja Meego ovat tuoneet Nokian kilpeen kiiltoa tavalla, joka ei voi olla heijastumatta myöskin Nokian akkunallisten mallien yleiseen arvostukseen.

On ymmärrettävää, että Nokian tekemä käyttöjärjestelmää koskeva ratkaisu tähtää mahdollisuuteen tuottaa haluttavia laitteita. Pysyn aiemmassa kannassani, jonka mukaan Elopin tekemät perusratkaisut ovat olleet oikeat. Odotan akkunanokialaisten menestyvän erinomaisesti.

Nokian kuitenkin olisi tavoitteitansa huomattavasti helpompi saavuttaa, jos se yhteiskuntasuhdekonsulenttiensa avulla kiinnittäisi huomiota myöskin omaan rooliinsa yhteiskunnassa, eikä vain siihen, kuinka yhteiskunta voi Nokiaa auttaa. Tämä on osa brändiä.

Ohjeistan Nokiaa käymään tätä kaksisuuntaista tietä molempiin suuntiin ja tutkailemaan itseänsä. Pidän japanilaisten yritysjohtajain tavasta julkisesti vollottaa, kun on edessä suuret irtisanomiset. Parkumisen sijaan tosin täällä lännempänä riittäisi muutama ele, jotka osoittaisivat asian tulleen ymmärretyksi.

Kun tulee hyvien uutisten aika, on yrityksen itse syytä korostaa, mitä se merkitsee henkilöstölle, työpaikoille ja kehittymiselle. Tätä ei yritys saa tiedotuksessansa unhoittaa, koska muut sen yleensä jättävät vähemmälle huomiolle.

Internetti toimii uudessa kännykässäni mainiosti sekä kotitöllilläni, että lähiseudulla. Olen yllättänyt monta nuorempaa ensinnäkin sillä, että hallussani ylipäätään on tavattu tämä N9, mutta toiseksi ja lähinnä sillä, että saan laitteen myöskin käyntiin ja pääsen omin toimineni nettiin, kuten nuoret sanovat.

Valitettavasti ei Demarilla, Tiedonantajalla ja Kansan Uutisilla ilmeisesti ole mobiililaitteille sovitettua versiota sivustoistansa, kuten esimerkiksi Sanomilla Helsingistä näkyy olevan. On kuitenkin oletettavissa, että tällaisia sivustoja tulee yhä lisää. Riemastuisin tavattomasti, mikäli näin osoittautuisi käyvän.

Nokia N9 on peräti harvinaislaatuinen älypuhelin. Ei vain rajoitetun jakelunsa ja ilmeisesti verrattain pienen valmistusmääränsä takia, vaan myöskin sen tautta, ettei siinä ole vikoja.

N9 toimii. Ei se tunnu saavan minkäänlaisia kohtauksia taikka kouristuksia, kuten useimmat intelligentit telefoonit kuulemma ja tietääkseni. Omat näppini luonnollisestikaan vielä eivät aina ohjaudu sinne, minne aikomus oli, mutta sehän ei ole laitteen hallittavissa.

N9 on tyylikäs. Koen omistavani puhelimen, jota kehtaa esitellä raitilla. Edes mukana seuranneeseen silikonipussukkaan kääräistynä ei N9 menetä hohtoansa. Ainoa lisälaite, jota en vielä ole kokeillut, on lahjana tullut bluutuuth -kuuloke, jonka johtoa en vielä ole löytänyt, joten en saa laitetta kännykkään kiinnitetyksi.

Pitkästä aikaa Nokia näyttää suuntaa. N9 on älykkäiden ja työhönsä intohimoisesti suhtautuvien ihmisten ihastuttava luomus. Tervehdyksenä heille ja arvostusta osoittaakseni hankin itselleni tämän laitteen.

Kännykät kehittyvät. Kaikkea uutta ilmaantuu, mutta hyvin pitkälti on kyse siitä, että samat asiat tehdään hieman toisin. Helloween – Dr. Stein vuosimallia 2010.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Advertisements