Windows Phone – tietoisuusongelma

Mobiilikäyttöjärjestelmä Windows Phonen valmistaja Microsoft näyttää vihdoin heränneen pulmaan, josta olen koittanut heille ja kyseisen käyttöjärjestelmän omiin älykännyköihinsä valinneelle Nokialle viestittää jo kauan: ihmiset, kansalaiset, kuluttajat, he eivät tiedä mikä on Windows Phone.

Uutisen on luettavaksemme ystävällisesti välittänyt Tietoviikko. Microsoftin Windows Phone -liiketoiminnan johtaja Terry Myerson kertoo asian näin: Ihmiset eivät vain tiedä Windows Phonesta, voisiko se sopia heille ja pitäisikö heidän harkita sitä.

Tämä on Myersonin mukaan tietoisuusongelma ja kuulemma, jos kokeilemaan saadaan houkuteltua, riemastuvat ihmiset heidän käyttöjärjestelmästänsä.

Ongelma siis vihdoin on tiedossa jo muillakin, vaikka pitkään ja sitkeästi vaikuttikin siltä, että Nokian ja Microsoftin pääkonttoreilla kovin pompöösisti kuviteltiin tiedettävän nämä asiat allekirjoittanutta paremmin.

Tiilet kuuluvat rakennustyömaalle?

Tiilet ovat Windows Phonen käyttöliittymän perusosia. Ne ovat suorakulmaisia alueita, jotka tarjoavat informaatiota ja joiden avulla suoritetaan toimintoja niitä kosketuskäyttöliittymässä nykäisemällä.

Vain harvat – itse asiassa en tiedä lisäkseni ketään toista – oivaltavat mistä on kyse, kun eivät tiilet mobiilikäyttöjärjestelmän rakennusmurikkoina käy kaupaksi.

Perussyy on simppeli: ei ole muodostunut yleistä taikka kulttuurisidonnaista metaforaa siitä, että tiiliä sormin tyrkkimällä saadaan suoritetuksi toimintoja.

Toinen syy, vaikkakin heikompi, on tiilikäyttöliittymän köyhyyden vaikutelma yht’aikaisesti näkyvien tiilien vähäisen määrän tautta. Piskuisia ikoneja mahtuu kännykän näytölle paljon enemmän.

Jos katsomme vaikkapa Androidin, Symbian Bellen, taikka Meegon ikoniperustaista käyttöliittymää, voimme todeta kaiken olevan tuttua ja turvallista. Sama periaate on ollut jo kauan aikaa esimerkiksi tietokoneiden käyttöjärjestelmissä, kuten Microsoftin Windowsissa ennen versiota 8.

Tiilikäyttöliittymä ei ole tullut tutuksi. Ajatellaan tiilien kuuluvat rakennustyömaille, eikä oikein ole selvillä mitä virkaa niillä on käyttöliittymässä. Tiilet, eli nämä suorakulmiot näyttävät pikemminkin viestialueilta taikka kuvilta. Niiden todellista merkitystä ja käyttötarkoitusta ei helposti hahmoteta.

Olemme tilaisuudessa tiilistä pykättyyn käyttöliittymään tietokonemaailmassa perehtyä vasta Microsoft Windows 8:n myötä. Mikäli tämä kasi olisi ilmaantunut työpaikoille ja koteihin jo vuosia sitten, Windows Phone herättäisi jo tuttuuden tunteen erittäin suurelle joukolle kuluttajia.

Mainontaan jyrkkä muutos

Koska eivät ihmiset tiedä, mikä on Windows Phone ja mitä sillä tehdään, niin – Herra paratkoon – tämä pitää kertoa heille. On jo kiirus, asia hitaasti korjaantuu Windows 8:n levittäytyessä tietokoneisiin ja tabletteihin, mutta akuutilliseen pulmaan tarvitaan pikaisia toimia, on jaettava aivan perustietoa.

Tällaisen täysin välttämättömän tiedonvälityksen sijaan valitettavasti on keskitytty mm. mielikuvamainontaan, sekä näkyviin ja kalliisiin juhlatilaisuuksiin vastenmielisine ilotulituksineen kaikkineen.

Kuten olen sinnikkäästi koettanut kertoa mm. tälläkin, sinällänsä vaatimattomalla plokillani, tarvitaan nykyisen mielikuva- ja brändimainonnan tilalle voimakkaasti ohjeistavaa mainontaa: näin helposti soitat Lumialla, näin vastaat puheluun Windows Phonella.

Eräs parhaista välineistä tällaiselle ohjeistavalle mainonnalle, jota kuluttaja voi katsella kaikessa rauhassa ja jossa on aikaa katselija vakuuttaa hyvällä tuotteella, on ostostelevisio. Tämän väylän lisäksi suosittelen Lumia -lehtisiä sanoma- ja aikakauslehtien välysiin koteihin jaettaviksi.

Laajalti tunnettu metafora, jota olisi tietyillä mantereilla mahdollista kevennyksenä käyttää ohjeistavassa mainonnassa, ovat Kolme pientä porsasta: tiilistä rakennettu maja osoittautui parhaaksi.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Advertisements

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s