Kahdeksas akkuna

Olen työpöydälleni saanut vastaanottaa ystävällisen pyynnön, josko käyttäisin hieman aikaani arvioidakseni Microsoftin uusinta akkunakäyttelyliittymää. Tuoreimman numero on 8 ja avainsana on Metro.

Ennakkoarvioita ja esittelysivustoja löytyy internetistä, taikka netistä, kuten nuoret sanovat, runsaasti. Esimerkiksi nämä: Windows 8 Consumer Preview, Windows 8 Wikipediassa, Tietokone-lehdessä ja Iltasanomain testissä.

Olen ollut kahden vaiheilla… ovatko kahdeksaisen Metro -käyttöliittymän kuvakkeet tiiliä, vaiko laattoja? Olkoot ne tästä etiäpäin laattoja. Metrosta lennättää myös MicroPC.

Teen varsin suoraan tiettäväksi, että kuluttajain reaktio tähän kasiin on arvoitus. Kosketukseen perustuvalla näytöllä vanhuksen väpäjävä näppi osuu paremmin suurempaan laattaan, kuin piskuiseen perinteiseen kuvakkeeseen. Toisaalta hiiren matka kuvakkeesta toiseen kasvaa merkittävästi ja muodostuu pulmaksi, jos ei ole käytössä kosketeltavaa näyttöä.

Windows 8 uhmaa useita käyttöliittymän laadinnan prinsiippejä

1) Käyttäjäparan muistiin luotetaan aivan liikaa. Mitään näkyvää vihjettä ei ole esimerkiksi siitä, että näytön reunoja hipelöimällä ja viemällä hiiren osoitin näytön reunalle taikka kulmaan suoritetaan toimintoja. Ei ole asiallista tällä tavoin piiloitella toiminnallisuutta. Paha tapa on omittu ja opittu kännyköistä.

2) Aloitusnäkymässä kaikki pläjäytetään silmille. En ole havainnut, että ensin ilmaantuvassa näkymässä olisi kunnollista kansiorakennetta, vaikka laattoja toki on mahdollista ryhmitellä suhteellisen vapaasti.

Olen vakuuttunut, että eräs ensimmäisiä seikkoja, joita käyttäjät tulevat kaipaamaan, ovat nimenomaan kunnolliset kansiot. Kysehän ei ole sen kummallisemmasta asiasta, kuin arjen järjestelystä jokapäiväisten toimien sujuvoittamiseksi. Kansiossa olevien ohjelmain viestit, jos niitä on tullaksensa, voisivat näkyä kansion laatassa sitä mukaa, kun tulevat.

Jokainen voi kuvitella, miltäpä esimerkiksi keskivertojärvisen keittiö näyttäisi ilman kaappeja, laatikoita, komeroita ja hyllykköjä, kun kaikki esineet olisivat yht’aikaa näkyvillä. Etsi siinä sitten…

3) Pelkkää ruutua. Ruuduista muodostuu yksitoikkoinen mosaiikki. Olkaa ystävälliset, katsokaa jonkin aikaa kohti tiiliseinää. Voisitteko kuvitella tiilistä kasatun seinän jonkinlaisena käyttöliittymänä? Itse olen vaikeuksissa tämän ajatusleikin kanssa.

Eloa on puhallettu ja puhkuttu lisää

Windows 8:n laatat elävät. Niihin ilmaantuu automaatillisesti tietoa esimerkiksi juuri saapuneista elektroonillisen postin viesteistä. Ilmeisesti vain inhimillinen kekseliäisyys asettaa rajat, mitä kaikkea näytölle voisi päivittyä. Näin ollen on vaarana, että aloitusnäyttö yllättäen onkin vuosien takaisten kotisivujen tapaan täynnä käyttäjäparan huomiota kerjäävää väpättävää, vilkkuvaa ja ulkoasua tiuhaan vaihtavaa sisältöä.

Tämä kahdeksas akkuna toki aukaisee näkymiä myös peräti erinomaisille uusille palveluille. Esimerkiksi lääkärin ja hoitajain ohjeet voisivat vallan hyvin päivittyä automaatillisesti aloitusnäytölle. Samoin voisivat siinä köllötellä muistutukset lääkkeiden nauttimisesta, mahdollisesti ääniviestintään yhdistettynä.

Windows 8 on hybridi

Microsoft uudistaa painavalla ranteella, mutta ei uskalla luopua vanhasta. Niinpä perinteinen Windows on yhä mukana, ikään kuin yhtenä toimintona. Käyttöjärjestelmien kuningas raahaa siis tässäkin versiossa vanhaa painolastia mukanansa.

Käyttökokemus riippuu hyvin paljon siitä, minkälaisia ohjelmia tarvitaan. Jos tarvetta on vain aloitusnäytön ohjelmille, uudistus puolustaa paikkaansa. On selvää, ettei suurinta osaa nykyisistä sovelluksista vielä aikaan, jos ikänänsä, muokata Metroon. Jos valtaosa käytettävistä ohjelmista on näitä perinteisiä, kasvaa kysymysmerkki kasin perässä ja saattaa muuttua huutavaksi merkiksi.

Windows 8 periaatteessa soveltuu peräti erinomaisesti tabletti- eli taulutietokoneille, joissa ei ole ollenkaan fyysillistä näppäimistöä, vaan käytetään niitä koskettelemalla. Vain periaatteessa, jos käytössä on paljon koskettelua huonosti sietäviä perinteisiä akkunaohjelmia.

Senioreille olisi varmasti kehitettävissä helppokäyttöinen kokonaisuus, jossa näkyisi vain Metron uudempi puoli ilman perinteistä Windowsia. Tällainen kokonaisuus voisi olla vaikkapa palvelutabletti, joka olisi käyttäjänsä yhteys mm. läheisiin ihmisiin, lemmikkieläimiin, kotinsa laitteisiin, kulkuneuvoon, lähiympäristön palveluihin (kirjasto, ravintolat, liikuntosali, jne.), sekä viranomaisiin, kuten sosiaali- ja terveystoimeen.

En varmastikaan ensimmäisten joukossa riennä kasia omakseni ottamaan. Mitä muut kokevat, mitä ystävällisesti raportoivat, vaikuttaa suuresti siihen, onko seiska akkunan karmissa kohdallani viimeinen numero, jota henkilökohtaisesti tulen hiirellä osoittaen taikka kosketellen käyttämään.

Kasilla varustettu taulutietokone, kuten totesin, voisi tulla kysymykseen. Ratkaisevaa on se, mitä sisältöä tulee tarjolle. Ja nimenomaan sellaista sisältöä, jolle kasi tuo lisäarvoa käytön helppoudessa.

En sulje ovia uusilta akkunoilta. En myöskään enää aio rajoittua vain akkunoihin, jos vaikkapa omppu maittaa lopulta paremmin.

Yhä etsin kahdeksatta akkunaa… Microsoft epäilemättä hyvin mielellänsä näkisi niitä monta miljoonaa… Onko tämä kahdeksas pysyvä, vai kulkeeko se jo kohti iltaa tummuvaa?

Agents & Jorma Kääriäinen – Moskovan Valot

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Advertisements

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s