Nokian korteista, jokeriako?

Vastoin esittämääni käsitystä ilmoittaa Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, ettei yhtiönsä suinkaan ole yhden kortin varassa. Näkemyksen lennättää Yleisradio uutisessansa kesäkuun loppuun päivättynä.

Kortteja koko pakka, vaiko yksi ainoa?

Itse näen, että Nokian intelligenttien telefoonien kohtalo, boldaan ystävällisesti, on yhden kortin varassa, ja se kortti on Windows Phone 8. Totean varsin suoraan, että Siilasmaa bluffaa. Ei Nokialla oikeasti ole muita kuin varsinaisia paniikkivalintoja jäljellä, jos ei kasi toimi. Koko arvovalta ja uskottavuus nimittäin on laitettu tämän uutuuden taakse.

On semantillinen kysymys, josko olisi Nokia enää Nokia tämän älypuhelinkortin mahdollisesti pettäessä. Mistä ne plänbiikortit sitten kaiveltaisiin? Minkä kiven alla olisi korvaava ansaintalogiikka? Minkä komeron pimennossa nyt hyödyntämätön Viisasten Kivi? Nokiahan on – tämä muistettakoon – itse jo pelannut pois lukuisan määrän kortteja, vahvojakin.

Konkarien kommellukset jo takana?

Aiemmissa kirjoituksissani olen ystävällisesti osoittanut puutoksia sekä Microsoftin valmistamassa Windows Phone -käyttöjärjestelmässä, että Nokian, mielestäni koomillisen avuttomissa markkinointipinnistelyissä.

Ottaen huomioon Microsoftin kokemuksen käyttöliittymäin laadinnassa, ovat Windows 8 ja Windows Phone sisältäneet hämmästyttävän määrän käyttöliittymärikkeitä. Näitä  paikkailtaessa on sitten tultu keksineeksi sekä pyörää uudestaan, että lisää ruutia.

Vielä versiossa 7.5 Windows Phonen käyttöliittymää vaivasivat yksitoikkoisuus ja tietynlainen köyhyyden vaikutelma. Suuria kaksiulotteisia suorakulmioita oli pienellä näytöllä vain muutamia ja nekin toinen toisensa näköisiä.

Windows Phone 8 – hyvältä näyttää

Kasi on toista maata. Riemastuin heti ensimmäisen kuvan uutukaisesta nähdessäni. Periaatteessa piskuisilta vaikuttavilla muutoksilla on saatu suuria aikaan. Yleisnäkymä on monipuolisempi, pirteämpi, eikä enää yhtä köyhän oloinen. Edustava esimerkkikuva löytyy tämän linkin takaa.

Ihmisen silmä yhdistettynä hahmottamiseen toimii sillä tavoin, että merkityksellisen sisällön erottaminen vaikeutuu sitä mukaa, kun muodot yhdenmukaistuvat ja tulevat joko liian piskuisiksi, taikka suuriksi. Minimaalisista kuvakkeista on fyysillisesti mahdotonta erottaa mitään ja gigantillisista emme enää hahmota yksityiskohtaisuuksia kun voimme tähystää vain yhtä kerrallansa.

Perinteisen ikonikäyttöliittymän jo vuosikymmenien ajan käyttäjiä ilahduttanut tenho perustuu sopivaiseen kokoon ja muotoon. Esimerkkikuvassa on Microsoft lähtenyt Windows Phonessa peruuttelemaan takaisin kohti pienempiä, helpommin hahmotettavia kuvakkeita jättäen ne silti riittävän suuriksi käyttäjän näpillänsä niihin osua.

Laattojen vivahteikkuus eduksi

Erikokoisista laatoista on helpompi koostaa näyttöjä, joissa on katseelle kiinnekohtia. Esimerkkikuvassa on useita pieniä kuvakkeita, joista jo ensimmäisellä silmäyksellä helposti havaitsee niiden merkityksen.

Hahmottaminen helpottuu myös vertailun kautta, kun katseen alla on samaan aikaan useita kuvakkeita. Esimerkiksi erilaisia viestityyppejä merkitsevät kuvakkeet nähdäkseni ovat optimaalisen kokoiset.

Samalla kun näytölle mahtuu näitä pienempiä laattoja, taikka tiiliä aiempaa enemmän, vahvistuu vaikutelma sovellusten ja toiminnallisuuksien suuremmasta määrästä. Kuva sisällön köyhyydestä haalistuu. Tämä on käyttäjän mielenrauhan kannalta tärkeätä, antaahan se laitteesta heti laadukkaamman kokemuksen.

Mitä seuraavaksi? Ehkäpä Redmondissa mietitään, että voisivathan nämä kuvakkeet, nämä laatat, olla muitakin, kuin suorakulmioita? Entäpä kolmen ulottuvuuden mahdollisuudet visualisoinnissa ja hahmottamisessa? Arvelen, että samat kehityspolut tullaan kulkemaan, kuin on kuljettu Windowsin PC-puolella.

Ehdotan lisää eloa ja dynaamillisuutta

On edistytty, mutta ovatko kännykät oikeasti nimensä mukaiset? Ovatko älykkäät, ovatko intelligentit?

Määritelkäämme älykkyys tässä yhteydessä. Kännykän älykkyys ei ole itsellistä älykkyyttä, vaan on se toiminnallisuuksia ja ominaisuuksia suhteessa käyttäjäänsä. Emme odota kännykän ratkovan monimutkaisia matemaatillisia ongelmia, vaan tulee laitteen kyetä auttamaan käyttäjäänsä näennäisen omaehtoisesti käyttäjän tarvitsematta erikseen säätää jokaista yksityiskohtaa.

Älykäs kännykkä hoitaa yhteydenpitoa maailmaan taustalla ja keräämänsä informaation avulla ystävällisesti ohjeistaa käyttäjäänsä toimimaan kulloinkin soveliaalla ja edullisella tavalla.

Tällainen taustalla toimiva älykkyys ei tarkoita pelkästään sitä, että käyttäjä pyytää laitetta etsimään jotakin huomionarvoista ympäristöstä paikkatietoa hyödyntäen. Tarkoittaa se ennen kaikkea muuta käyttöliittymässä ilmenevää situaation ja lokaation mukaista dynaamillisuutta, sekä potentiaalisesti intresanttien seikkojen hakua ilman eri komentoa.

Älyä, onko sitä?

Rientäessäni työmaalle tulisi aloitusnäkymän olla erilainen, kuin kotitöllin soffan nurkassa torkkuessani. Kun taaperran sisään ravintolaan, tulisi näytöllä olla ruokalista valmiina vastaanottamaan tilauksen.

Älykäs kännykkä oppii ja sopeutuu käyttäjänsä tapoihin, myöskin oikkuihin. Lienee verrattain helppo todeta, etteivät nykyiset kuluttajalaitteet ole oikeasti älykkäät.

Olen kulturelli poliitillisesti orientoitunut intellektuelli ja odotan telefoonini jo piankin kykenevän tämän asian sisäistämään, jolloin se voisi hyvinkin avustaa sen kaikkein kiintoisimman sisällön etsinnässä internetistä, taikka netistä, kuten nuoret sanovat. Samoin voisi se ohjata askeleitani siihen suuntaan, jossa on se polttavin poliitillinen debatti menossa, taikka jossa Totuus jälleen kaipaa vaatimatonta puolustajaansa.

Mitä muuta tekisi oikeasti älyllinen laite kohdallani? Ynnäilisi se yhteen tietoja kalenteristani ja Sports Trackerista jo sukkelasti huomaten, että liikuntoa saisi olla lisää. Tällöin ehdottaisi laite tilanteen mukaisesti joko välitöntä liikuntosuoritusta paikkatiedon perusteella, taikka asiaa koskevan kalenterimerkinnän tallentamista.

Elopin kausi kiitettävää tähän saakka

Nykyisen Nokian kunniaksi on todettava, että on toimitusjohtaja Stephen Elopin aikana tuotu markkinoille vain hyviä tuotteita. Vaikka taloudellisesti ei ollakaan menestytty, on luotu edellytyksiä nousta.

Uskon vakaasti, että Windows Phone 8:n kanssa on mahdollista onnistua. Microsoftin ilmoitus pidättäytyä julkaisemasta omia kännyköitä antaa Nokialle tilaa hengittää.

Windows Phone 8:n myötä tulevat parannukset käyttöliittymään ja spekseihin, kuten näytön tarkkuuteen, ovat omiansa lisäämään optimismia. Tämän oheen on Nokia ohjeistukseni mukaisesti ilmoittanut aivan erityisesti panostavansa kasia käyttävien laitteiden markkinointiin. Oletan, että myöskin ehdottamani laadulliset muutokset mainonnassa ja myynnissä ovat huomioidut.

Itse olen jo etupainoisesti ryhtynyt raivaamaan henkilökohtaiseen budjettiini tilaa Nokian valmistamalle Windows Phone kasia käyttävälle laitteelle.

Teemaan sopivasti: Motörhead – Ace of Spades

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Advertisements