Nokian osaaminen valuu hukkaan?

Matkapuhelinvalmistaja Nokia on tällä päivämäärällä Amerikan Yhdysvaltojen New Yorkissa pitämässään tiedoitustilaisuudessa julkistanut kaksi uutta puhelinta.

Yhtiö ystävällisesti kertoo näistä malleista Lumia 920 ja Lumia 820 omassa lehdistötiedotteessansa. Käyttöjärjestelmänä kumpaisessakin on uutukainen Microsoftin Windows Phone 8.

Aihelma, josta olisin mielelläni kuullut enemmänkin, on Nokian organisaation keventäminen hallinnon portaita vähentämällä. Ehkäpä tästä seuraa luovuuden ja innovaatioiden uusi nousu, kun eivät innostavat mietteet enää jatkossa niin kovin helposti juutu väliportaaseen?

Loistokkaat laitteet

Uudet Lumiat ovat laitteina erinomaiset. Nokia näyttää jälleen osaamistansa erityisesti muotoilussa. Edistytty on myöskin liikahtavan ja liikahtamattoman kuvan talteenotossa ja käsittelyssä.

Uudet värit ovat hyvät valinnat. Eritoten pirteä keltainen miellyttää. Jo nähdyksi ja unhoitetuksi luultu kuorien vaihtaminenkin on jälleen mahdollista edullisemmassa mallissa.

Laitteet ovat niin upeat, että herää epäilys mahdollisuudesta ne hinnoitella kilpailukykyisesti. Yleensähän laatu, edelläkävijyys ja innovatiivisuus maksavat ja kustannukset otetaan kuluttajilta.

Ei tablettia, siis käyrä kaakkoon

Kun olivat nämä uutuudet tulleet esitellyiksi, oli helppo tuntea yleisön odotusten kasvavan. Kyseltiin, että jaahas, entäpä muuta,… mitä lisäksi? Mitään muuta ei kuitenkaan kuulunut, vaan toimitusjohtaja Stephen Elop yhdessä alleviivatun kumppaninsa, Microsoftin Steve Ballmerin kanssa asettautui loppuposeeraukseen.

Nokia siis mitä ilmeisimmin ei vielä Herran Vuonna 2012 esittele tablettitietokonetta, vaikka aiempi hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila vasta toukokuussa leppoisasti kertoili sellaisen kehittelyn olevan Nokialla mitä mainioimmin aikataulussa.

Tabletin viipyminen on suurimpia syitä tiedostustilaisuuden aikana ja jälkeen tapahtuneeseen Nokian osakekurssin syöksyyn. Muita syitä ovat hinnoittelun epävarmuus, hyllyille saapumisen myöhäisyys Joulupukin aikatauluun verrattuna ja eräiden uusien ominaisuuksien kohtaamattomuus yleisön käsityskyvyn kanssa.

Kännykkätukihenkilö tarpeen?

Uusien mallien ominaisuudet ovat uhkeat. On hienoa muotoilua, teknillisesti edistynyttä kuvaustoiminnallisuutta ja näyttöä. On jopa rukkasin suoritettavaa koskettelua. On lankavapaata akunlatuuta ja muita uusia ratkaisuja.

Koko tiedotustilaisuus keskittyi vakuuttamaan yleisönsä siitä, että Nokia on jälleen eturintamassa, että Nokialla on mitä ei muilla vielä ole, että Nokia jälleen johtaa.

Valitusta taktiikasta lienee johtunut uusien mallien näyttäytyminen jonkinlaisina nörttilaitteina. Kun halutaan todistella kännyköiden lähestyvän tietokoneita, hiipii mieleen epäily niiden käytön hankaloitumisesta. Tarvitsemmeko jo piankin kännykkätukihenkilöitä?

Simplisiteetin tavoite unhoittunut

Katselin silmäni ymmyrkäisinä, todellakin virheettömän pyöreinä ympyröinä, kuinka Microsoftin osuudessa esiteltiin aloitusnäytön personointia ja valokuvauksen efektiohjelmaa.

Voimme esityksen perusteella todeta, että aloitusnäytön sotkeminen on peräti helppoa ja että sinällänsä yksinkertaiseen valokuvaustoimintoon on nyt mahdollista laittaa vielä jokin efektiohjelma väliin sohraamaan.

Sovellusten näytöt ovat Windows Phone 8:ssa potentiaalisesti sekavat. Erikokoisia fontteja on liikaa, taustat ovat yleensä tummat ja elementeistä on hankala sanoa mitä niistä kuuluu tökkiä sormella.

Käyttöliittymä on heikoin lenkki?

Valitettavasti Nokialla on vain rajalliset mahdollisuudet tarjota Windows Phone 8:n kanssa selkeä, miellyttävä, yksinkertainen ja intuitiivinen käyttökokemus.

Nokian vaikutus selvästikään ei näy käyttöliittymässä, vaan lähinnä Nokian omissa sovelluksissa. Myöskin Microsoftin itsensä vuoksi tähän asiaan on seuraavissa versioissa tultava muutos.

Vaikuttaa siltä, etteivät nämä gigantilliset monsterit edelleenkään ymmärrä, miksi Applen kännykät ja Nokian oma N9 ovat niin kovasti tulleet ylistetyiksi. Syy on se, että ne tekevät tiettyjä perusasioita erinomaisesti simplisiteetin periaatetta nöyrästi kunnioittaen.

Laitepuolella on saavutettu paljon

On ilahduttavaa, että Nokia laitepuolella, eli omimmalta osaltansa, tekee mitä pystyy käytettävyyden ja käyttökokemuksen kohottamiseksi.

Kirkkaassakin valaistuksessa hyvin toimiva ja muutenkin suorituskykyinen näyttö, langaton lataaminen ja helpompi onnistuneiden kuvien ottaminen ovat kaikki parempaa käytettävyyttä edistäviä tekijöitä.

Ellei Windows Phonen osuus markkinoista ala kasvaa sukkelasti, Nokian osaaminen menee suuressa mitassa hukkaan, kun näitä loistavia laitteita on saatavilla vain Microsoftin käyttöjärjestelmällä varustettuina. Salaa uneksin nyt esitellystä edistyneemmästä mallista kirkkaan keltaisena ja Meegolla.

Navigointi kertoo tien menestykseen?

Karttapalvelut ja navigointi jäivät tiedoitettaessa aivan syyttä valokuvauksen ja videoiden tallennuksen jalkoihin. Ehkäpä oli kuvauspuolella jo enemmän valmista esiteltäväksi…

Mikäli todella on asia siten, että jo piankin Nokian kännykkä opastaa käyttäjänsä kulkua myös sisätiloissa, olemme tekemisissä aidon ja suuren murroksen kanssa.

Tarkoittaa tämä nimittäin sitä, että esimerkiksi Japaniin lentäen matkustava olisi tilaisuudessa saada lähes askel askeleelta opastusta lentokentällä ulko-ovelta koneeseen saakka.

Lumiavanhuksille lisää aikaa

Tänään nähdyt ja kuullut asiat hieman ironillisesti merkitsevät aiemmin julkaistuille malleille lisää elinaikaa – pidempää elämän kaarta. Ovat ne nimittäin näiden nörttilaitteiden rinnalla kelpoinen ja edullinen vaihtoehto hieman yksinkertaisempaa laitetta ja ohjelmistoa etsiskeleville.

Voi käydä jopa niin, että yhä useampi ottaakin kännykkäputiikista mukaansa Nokian mallistosta edullisen Ashan, onhan tämä puhelimena kuin vaivihkaa kehittynyt, jos ei nyt aivan intelligentiksi, niin joka tapauksessa vähintäänkin semiälykkääksi.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Advertisements

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s