Kahdeksas akkuna kokeiltuna

Tällä päivämäärällä olen ystävällisesti sallinut kannettavalle tietokoneelleni asentaa päivityksenä Microsoftin tuoreen käyttöjärjestelmän Windows 8, jota olen ennakkoon arvioinut ylistetyssä kirjoituksessani Kahdeksas akkuna.

Päivityshinta vajaat 30 Euroa on mielestäni kohtuullinen tarjous ja kustannusten puolesta sallii asentamisen myös kokeilumielessä, kunhan on valmis tarvittaessa asentelemaan entisiä uudestaan, jos ei kokemus sattunutkaan miellyttämään.

Muutaman kymmenen vuoden kuluttua jossakin muisteluohjelmassa Microsoftin nykyinen pääjohtaja Steve Ballmer ehkäpä kainosti vastaa Windowsin katoamista koskevaan kysymykseen, että päätös poistaa perinteinen aloitusvalikko Windowsin kasista saattoi olla erehdys.

Samalla kun hieman kitisen tyytymättömyyttäni, on todettava kasille kyllä löytyvän kohderyhmänsä käyttäjäin ja laitteiden puolella. Itse asiassa tarjonta jo nyt on poikkeuksellisen vahvaa.

Haluan voimakkaasti korostaa, että käyttelen tätä kasia perinteisellä tietokoneella, eli sohin kuvakkeita hiirellä, enkä suinkaan kosketusnäytöllä.

Suurin osa uudistuksista selvästikin tähtää parempaan käyttäjäkokemukseen nimenomaan kosketusnäytöllä. Erityisesti uusilla tablet-tietokoneilla, kuten Microsoftin oma Surface.

Aloitusnäyttö, sinä elät

Suuri innovaatio kasissa on uusi aloitusnäyttö. Silmiinpistävä piirre on kaksiulotteisuus, ei varjostuksia taikka muitakaan kolmatta ulottuvuutta rakentavia tekijöitä. Huhujen mukaan ja Ilta-Sanomain levittämänä kolmiulotteisuus onkin ehkä myöhemmin tulossa aiempaa vahvemmassa merkityksessä.

Aloitusnäytöllä on joukko nelikulmaisia tiiliä, eli laattoja. Virallinen termi näkyy olevan tapahtumaruutu. Näitä värikkäitä ja sisällöltänsä päivittyviä alueita sohimalla alkaa tapahtua.

Orwellilaisittain ajateltuna aloitusnäyttö on keskusvalvomo, jossa käyttäjä kontrolloi ja seuraa sähköisen maailman, ystäviensä ja ympäristönsä tapahtumia.

Kun joku verkostostasi tekee tiettäväksi hyvinkin merkittävän kantansa vaikkapa Big Brotherin uusimmasta jaksosta, näet sen aloitusnäytölläsi ja voit kiiruusti kirjata maailmalle tiettäväksi aivan yhtä tärkeän oman arviosi bb-talon suihkuhuoneen öisistä mysteereistä.

Onko jaksettu pohtia loppuun saakka?

Valitettavasti on ohjelmistossa lukuisia epäloogillisuuksia. Kun aloitusnäytöllä viet hiiren osoittimen näytön oikeaan reunaan, työpöytä odotetusti rullaa siten, että oikealla ja piilossa olevat tapahtumaruudut tulevat näkyville. Muissa vastaavissa tilanteissa näin ei tapahdukaan, vaan näyttöä on vieritettävä erityisen kontrollin avulla, jotta piilossa oleva sisältö tulisi ihmisten ilmoille.

Windows 8 -ohjelmissa näkyy olevan pahana tapana järjestellä kaikenlaiset luettelot ja listat horisontaalisesti, kun ihmiselle paremmin sopisivat vertikaaliset. Mikä ”riemu” onkaan etsiä suosikkilinkkiä sata ruutua leveältä listalta, taikka kiintoisaa uutista yli näytön leveyden yltävästä tasaisesta ruudukosta…

Isojako

Windows 8 valjastaa sisällöntuottajat, se on yksilöt ja yhteisöt, rikastuttamaan käyttäjäkokemusta. Windows 8 aloitusnäyttö sellaisena kuin se paketista aukeaa on kovin köyhä ellet ole mm. Facebookissa, Hotmailissa ja pilvessä (uudemmassa taikka perinteisessä merkityksessä).

Perusajatus tuntuu olevan, että saat näytöllesi runsaasti dataa kaikkialta ja vastapalvelukseksi sinun tulisi itsekin sitä taukoamatta työstää ja sulloa maailman turuille uusilla välineillä, joilla on sukkela jakaa oli tuottamasi sisältö mitä tahansa.

Jakaminen on niin suoraviivaista, että asian suhteen on syytä olla tarkkana. Maailmalle ihmisten ihmeteltäväksi lähtee kuvia ja mietteitä ehkäpä jo liiankin vaivattomasti.

Helppoa ostoa ja asentelua

Uusien sovellusten hankkiminen on todella simppeliä. Aloitusnäytöllä on Kauppa -tapahtumaruutu, jota sohaisemalla aukeaa Windows 8 Putiikki.

Ilahduin ilmaisten sovellusten suuresta määrästä. On esimerkiksi Yle Uutiset, Valio Reseptit, Etätyöpöytä ja Sanakirja.org.

Ostaminen ja asentaminen ei voisi olla helpompaa. Tyrkyllä tuntuu olevan kelpoisia ohjelmia. Mitään erityistä etsimään en vielä ryhtynyt, ehkäpä riennän torille vielä ajalla myöhäisemmällä. Ilmaisten ostaminen aina on peräti miellyttävää.

Maailma sellaisena kuin sen muistamme

Meille vanhoille huru-ukoille ja änkyröille on edelleen olemassa perinnepuoli, eli aloitusnäytön tapahtumaruutu nimeltänsä Työpöytä. Tämä avaa perinteisemmän näköisen Windows -maailman ainakin lähes sellaisena kuin sen muistamme… tosin ilman aloitusvalikkoa, litteämpänä ja latteampana, mutta kuitenkin.

Tämä historiaa haviseva perinnepirtti puuttuu tableteille tarkoitetusta versiosta. On ilmeisesti ajateltu, etteivät ne nuoret…

Sovellukset, joita olen pitänyt tapanani käyttää, toimivat edelleen ja nimenomaan näissä muistojen maisemissa kuten ennenkin. Niidenkin ulkoasu tosin on muuttunut kautta linjan tasaisemmaksi, kaksiulotteisemmaksi.

Liiaksi kahtia jaettu?

Perinnepuolelle asennettavat sovellukset ilmaantuvat myös uuteen aloitusnäyttöön. Tämä on hyvä ominaisuus. Toki herää kysymys, että jos työskentelet suurimmaksi osaksi perinnepuolella, niin mitä iloa silloin on elävistä tapahtumaruuduista uudella aloitusnäytöllä?

Olen yrittänyt jakaa näyttöä eri näkymille. Huonolla menestyksellä. Ohje – joka muuten on perinnepuolella – ei tässä hirveästi auta, mainitseepahan jotakin sovellusten kohdistamisesta, jolla toiminnolla olemme tilaisuudessa käyttää myös uudella puolella kahta sovellusta yht’aikaisesti (siitä kun useamman kuin kahden sovelluksen yht’aikainen käyttö oli perusominaisuus, on jo vuosia ja taas vuosia).

Nokian kartat

Nokialle erinomainen uutinen on se, että heidän karttansa ovat uudella aloitusnäytöllä jo oletusarvoisesti.

Nokia todellakaan ei tuo ekosysteemiin pelkkiä laitteita, vaan yhä kasvavassa määrin myöskin aivan keskeisiä, jopa kriitillisiä sovelluksia, kuten tämä Kartat. Olisiko tämä ollut saavutettavissa esimerkiksi Googlen hallitsemassa Android-maailmassa, on arvoitus. Todennäköisin vastaus on ei, koska Googlella ovat ne omat karttansa ja omat käsityksensä paikkatiedon hyötykäytöstä.

On helppo havaita, että Nokia on Microsoftin kanssa liitossa todella tukevasti. Nämä kaksi jälkiteollisen kauden monsteria yhä todennäköisemmin nousevat taikka kaatuvat yhdessä.

Akkunasta pihalle?

Tarjolla on niin viljalti sovelluksia, että lopullisen päätöksen uuden akkunan toimivuudesta pystyy muodostamaan vasta perusteellisen perehtymisen jälkeen. Tietooni ei ole saatettu, josko edes useimmista suosikkisovelluksistani on olemassa aitoja kasiversioita.

Vasta sitten kun mennään pelkällä kasilla, olemme kykenevät muodostamaan ehyen kannan tästä uutuudesta. Hyppely uuden ja perinnepuolen välillä antaa vasta puolittaisen kuvan. Uusi puoli on sitä mitä voisi olla ja perinnepuoli sitä mitä se nyt kuitenkin edelleen on. Kosketusnäytölle uusi näkemys akkunoista on mainio, hiirelle perinnepirtti aivan ehdoton.

Windows 8 mitä ilmeisimmin on suunniteltu vapaa-ajan ohjelmistoksi. Tilapäivityksiä, tviittauksia, kuvia, videoita, jakamista, sosiaalista… Työkoneelle kahdeksikko ei kokemani perusteella ole valmis.

Mistä löytyisi se innovatiivinen yritys, joka ryhtyisi toden teolla kehittelemään entistä parempaa työtsikän käyttäjäkokemusta? Tällainen työorientoitunut tietokone kunnioittaisi simplisiteetin periaatetta. Sen käyttöjärjestelmä olisi rakennettu pitämään asiat selkeinä. Vaikuttaa siltä, että kaikkea ”kehitystä” määrittää nyt se hypoteetillinen sosiaalisen median edelläkävijäihminen, jota kaikkien muiden kuvitellaan seurailevan ostoskäyttäytymisessänsä.

Ainakaan vielä ei kasi lennä mäkeen koneeltani. Ei tosin ole kaukanakaan…

Laitekanta tulee olemaan vahva

Pikainen vierailu kotimaisissa nettisupermarketeissa osoittaa, ettei uusia Windows -tietokoneita juurikaan saa muilla kuin kasilla jo valmiiksi varustettuina. Esittelykuvissa ne näyttävät tyylikkäiltä. Niitä tullaan myymään ja ensimmäistä tietokonettansa käyttävät mitä luultavimmin tulevat olemaan täysin tyytyväiset.

Mitä enämpi tietokoneelta odotetaan samaa kuin kännykältä, sitä paremmin Windows 8 käyttäjällensä sopii. Onhan siinä jopa hyvin pitkälle toteutettu tietojen yhteiskäyttö pilven avulla – laite voi olla Windows 8 kannettava, tabletti, taikka puhelin.

Windows 8 ohjaa liittymään Facebookiin, Twitteriin ja muihin uudempiin hömpötyksiin. Niillä rikastutetaan akkunamaailmaa. Tässä maailmassa Nokian Kartoilla on etusija suhteessa esimerkiksi Googlen karttoihin.

Nokian kannalta surullista on, ettei putiikeista otsakkeen Windows 8 alla vielä löydy Nokian kännykkälaitteita, kilpailijain kylläkin… Onko Nokia keskeinen toimija ekosysteemissä, jos yhtiö on jälleen myöhässä? Kun trendi näyttäisi olevan koota kauppapaikoille erityinen Windows 8 -osasto, niin siellä olisi Nokian syytä olla mukana heti alussa.

Ajan tarina

Tätä kirjoitellessani käyn välillä uudella aloitusnäytöllä mm. musiikkia valitsemassa. Itse asiassa alan jo hieman tottua tähän… Samalla kun riemuitsen edistymisestäni, haluan jakaa kanssanne tiedon, että parhaillaan kuuntelen voimameteliyhtyeen Epidemia eepillistä sävellystä Skazanie Na Vse Vremena, jonka elävää esitystä olette tilaisuudessa seurata YouTubessa.

Ketkä ovat ekosysteemien sodan tröllit ja ketkä menninkäiset? Kenen Suuri Suunnitelma on se, jota kaikki eivät nyt ymmärrä ja mihinkä se johtanee?

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s