Windows 8 – kaksi ainoaa akkunaa

Olen vakavasti huolestunut Microsoftin uuden käyttöjärjestelmän kohtalosta. Windows 8 tavalliselle tietokoneelle valitettavasti on tekele, jonka kohdalla vuosien ja vuosikymmenten saatossa kertynyt tieto käytettävyydestä on heitetty romukoppaan.

Se, mikä on kulkemista eteen kännyköissä, voi olla takaperoista taaperrusta tietokoneelle. Microsoftin yritys yhdistää kännykän, tabletin, läppärin ja pöytsikän käyttöjärjestelmät on valtaisan kunnianhimoinen, mutta täynnään potentiaalisia kompastuksen kynnyksiä.

Nyt sähkötetään maailmalta, ettei Windows 8 mahdollisesti olekaan mikään erinomainen myyntimenestys. Aiheesta kertoo Mobiili.fi. Jo aiemmin lennätti Taloussanomat, että käyttöjärjestelmien kehityksestä vastannut Steven Sinofsky oli yllättäen joutunut lähtemään yhtiöstä.

Vaikuttaa täten ilmeiseltä, että jo keväällä ja kesällä havaitsemani ja julkisuuteen saattamani ongelmat ovat todelliset. Haluankin nyt ystävällisesti ohjeistaa Microsoftia tämän kasin käytettävyyden saattamiseksi modernille, nykyisten standardien mukaiselle tasolle.

Jotta lepikko näkyisi yksittäisiltä rangoilta, taustoitan ja esittelen ainoastaan yhden ohjeen, joka toteutettuna korjaisi pahimman erheen ja siinä sivussa toisenkin.

Elävä aloitusnäyttö

Ajatus aloitusnäytöstä, jonka tapahtumaruuduille eri aplikatsioonien ilmoitukset päivittyvät automaatillisesti, on ihana.

Aloitusnäyttö on värikäs. Olemme tilaisuudessa järjestellä tapahtumaruudut haluamaamme järjestykseen ja ryhmiin, vaikkakaan emme kansioihin. Jos esimerkiksi sattuisivat jostakin ihmeellisestä syystä jollekin olemaan tärkeimmät ne Facebookin tilapäivitykset, voi hän laittaa tämän sovelluksen vasemmalle ja ylös, jolloin on se näkyvimmällä paikalla.

Näiden tilapäivitysten ja muiden viestien hyödyllisyys kuitenkin jää vähintäänkin kyseenalaiseksi, jos eivät ne ollenkaan näy käyttäjälle.

Nykyinen toteutus rampauttaa erinomaisen perusajatuksen

Ei kukaan käytä Windows kasia siten, että kaiken aikaa vain tuijottaisi aloitusnäyttöä ja sinne pullahtelevia announsementteja. Työpöydän käyttäjän näkökulmasta tilannetta pahentaa se, että aiemmista versioista tutut pienoisohjelmat pyyhkäistiin pois.

Kun ilmoitus on tullut, taikka muusta syystä aukaistaan joku sovellus, aloitusnäyttö jää kokonaan piiloon ja yksittäisen sovelluksen auki ollessa mahdollisesti tulevat ilmoitukset jäävät tykkänään näkemättä.

On toki mahdollista jakaa näyttö kahden sovelluksen kesken. Tällä tavoin edes yhden sovelluksen ilmoitukset näkyvät toista sovellusta käytettäessä. Näytön jakaminen on lievästi ilmaistuna kankeata, eikä vastaa nykyaikaiselle käyttöjärjestelmälle kohdistuvia odotuksia.

Huhut kertovat, että olisi tulossa uusi sovellus, jossa usean ohjelman ilmoitukset näkyisivät yht’aikaisesti. Tällöin tämän sovelluksen asettaminen näkyville hieman helpottaisi akuuttia situaatiota, mutta ei poistaisi perusongelmaa.

Aloituspalkki

Käytettyäni kasia jo jonkin aikaa, olen vakuuttunut, että kiireellisin muutostarve koskee nimenomaan viestien näkyvyyttä. Ohjeistan käyttöjärjestelmään korkeimmalla prioriteetilla lisättäväksi uuden aloituspalkin.

Tämä palkki olisi oletusarvoisesti näkyvillä aina, kun aloitusnäyttö on piilossa. Palkin oletussijainti olisi vasemmalla ja leveys täsmälleen leveän tapahtumaruudun mitta. Palkin korkeus olisi näytön korkeus. Palkkia tulisi voida vierittää pystysuunnassa, jotta alempana mahdollisesti olevat tapahtumaruudut ilmaantuisivat esille.

Aloituspalkissa olisi kaikki syy näkyä aloitusnäytön tapahtumaruudut siinä järjestyksessä, kuin ovat ne aloitusnäytölle asetellut. Tapahtumaruuduille päivittyvät viestit pysyisivät tällä tavoin kaiken aikaa näkyvissä ja täsmälleen samanlaisina kuin aloitusnäytölläkin.

Aloituspalkki ratkaisisi myöskin toisen ongelman, se on sovellusten välillä liikkumisen. Nykyinen toteutus valitettavasti ei ole kelpoinen etenkään hiirellä käytettäessä. Aloituspalkista, sen sijaan, olisi hiirellä taikka näpillä kätevä valita aukaistava sovellus.

Tässä hahmottelemani malli on loogillinen ja selkeä. Noudattaa se myöskin simplisiteetin periaatetta, eikä käyttäjillä olisi minkäänlaisia vaikeuksia tätä perusajatusta hiffata, kuten nuoret sanovat.

Vaikka onkin kasissa mahdollista jakaa näyttö kahdeksi, soittakoot Agents vain yhdestä akkunasta:

Agents – Yksi ainoa ikkuna

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s