Jolla – kolme puoliskoa

Olen tänään käynnistänyt prosessin, jonka onnellisessa skenaariossa saan henkilökohtaiseen käyttööni yhden Jolla -älypuhelimen, ja vaihtoehtoisessakin tapahtumain radassa ainakin arvokkaan fänipaidan.

En halunnut jäädä vain aidalle istuskelemaan ja tekijöille ystävällisiä ohjeita jakamaan, vaan tilasin Jollan ennakkoon internetissä osoitteessa jolla.com.

Ominaisuudet

On todettava varsin suoraan, että tärkeimmät valintaa ohjanneet ominaisuustekijät olivat uusi Sailfish -käyttöjärjestelmä ja näytön koko, joka on juuri sopivasti suurempi kuin hallussani olevassa Nokia N9 -kännykässä.

Tilaisuudessa uutisoitu vaihtokuorien sisään kätketty sisältö ja toiminnallisuus ovat niin uusi asia, etten niistä uskalla ennen tarkempaa perehtymistä lausua paljonkaan. Tämä lienee eräs väylä kolmansien osapuolten tulla mukaan.

Kuulostaa kiintoisalta, että takakuoren vaihtamalla kännykkään on mahdollista liittää lähes mitä tahansa intresanttia sisältöä ja jopa toimintoja. Kyseessä on ikäänkuin laajennuskortti, tietokoneiden maailmaa mukaillen.

Yhteisöllisyys

Ominaisuuksia, taikka speksejä, kuten nuoret sanovat, merkittävämmin kohti Jollaa ajoivat yhteisölliset tekijät.

Olen sallinut saattaa tietooni, että tilaamalla ennakkoon pääsen Jollan liikkeeseen (engl. movement) ja sitten edelleen muiden yhteisöön kuuluvien mukana ja ajan kuluessa kerberosten ohitse kuvailemaan, millainen uuden kännykän tulee olla.

Tämä on juuri sitä osallisuutta, jota olen kaipaillut ja aiemmissa kirjoituksissani mitä nöyrimmin toivonut.

Lisäksi haluan osoittaa tukeani Jollan yrityskulttuurille ja tekemisen tavalle. On sanomattakin selvää, että myöskin Jollan rungon ja purjeen suomalaisuus vaikuttaa asiaan.

Media loistavasti mukana

Haluan jakaa kiitosta ja ylistystä suomalaiselle medialle, joka on anteliaasti uutisoinut Jollan asioista. On ilahduttavaa havaita, että tämä poikkeuksellinen yritys saa ansaitsemansa huomion ja ehkä enemmänkin.

Esimerkiksi Yleisradio lennättää uutisia otsakkeilla Jolla julkisti ensimmäisen älypuhelimensa – markkinoilla vuoden lopussa ja Jollan mielessä muitakin mobiililaitteita.

Sanomat Helsingistä puolestansa sähköttää, että Jollan puhelin tulee myyntiin loppuvuonna ja kommenttina, jotta Jolla on ainakin erilainen.

Kauppalehti viestittää otsakkeella Tältä näyttää uusi Jolla ja jopa Kansan Uutiset välittää STT:n uutista Jolla julkisti ensimmäisen puhelimensa.

Nämä kaikki siis perinteikkäämmän ja perinteisemmän median puolelta. Erilaiset mobiiliaiheisiin keskittyvät sivustot lähes repeilevät Jollaa käsittelevistä jutuista.

Nysin jälkeen Jolla

Näen Jollan luontevana kehityspolkuna nysin jälkeen. Esittelyfilmejä katsellessa vahvistui vaikutelma samasta filosofiasta nysin Meegon ja Jollan Sailfishin välillä. Näissä käyttelyjärjestelmissä on menty askel ja kaksi eteenpäin muihin verrattuna.

Erityismaininnan arvoinen on tämän ahvenan moniajokäyttöliittymä, jossa olemme tilaisuudessa suorittaa sovelluksilla toimintoja varsinaista aplikaatiota edes avaamatta. Täten nysistä tuttu näkymä saa aivan uutta toiminnallisuutta ja eloa, ikään kuin merkityksen itsellensä.

Onnistuuko?

Entäpä jos käy kuten monet irvileuat internetin keskusteluissa ja kommenttiosioissa ennustavat? Jos ei laite tulekaan valmiiksi koskaan, eikä ikinä?

Siinä tapauksessa on todettava, että ainakin Jolla yrittää peräti rohkeasti. Tai, nyt kun olen osa tätä liikettä, lienen oikeutettu toteamaan, että me yritämme.

Jolla Oy yrityksenä on mobiilimaailman ja laajemminkin yritysmaailman kummajainen. Heillä puoliskojakin on kolme kappaletta. Mitkä ne ovat? Siinäpä miettimistä…

Chris Hadfield – Space Oddity

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset