Tryagain-yritys Nokia

Syksyn suuri uutinen on Nokian kännykkäliiketoiminnan myynti Microsoftille. Asiasta sähköttää Yleisradio.

Uutisen innostamina ovat lukuisat kommentoijat nyt monta vuotta myöhässä ehdottaneet Nokialle kaikenlaista viksua, kuten ryhtymistä Androidin leiriin. Näin kuulemma olisi pitänyt tehdä, kuluttajille olisi pitänyt antaa vaihtoehtoja. Tällainen jälkiviisaus on suloista, mutta kovasti hyödytöntä.

Itse voisin toki paukautella henksuleitani ja kertoa tässä mitä kaikkea olen Nokialle ystävällisesti ohjeistanut. Kuinka ehdotin saman laitteen saattamista kuluttajain saataville Meegolla, Androidilla ja Windows Phonella varustettuna. Kuinka varoitin ryhtymästä liian tiukkaan sopimukseen. Kuinka kehoitin lopettamaan pään lyömisen Oregonin mäntyyn Amerikoissa. Kuinka neuvoin nimeämään tuotteen uudella tavalla. Kuinka visioin parempia ja asiaan osuvampia mainoksia. Esimerkkejä on lukuisia ja ne kaikki ovat olleet aikaansa edellä taikka vähintäänkin ajassa, eikä jälkikäteen. Vaatimattomana raapustelijana en luonnollisestikaan housunkannattimiani venyttele…

Kun valinta oli tehty, vaikkakin vastoin ohjeistustani liian tiukasti yhteen ratkaisuun sidottuna, katsoin parhaaksi sopeutua ja ryhdyin ohjeistamaan Nokiaa valitsemallansa tiellä.

Tänä kesänä alkoi näyttää siltä, ettei menestystä saavuteta välttämättömässä laajuudessa. Annoin julkisuuteen välittyä tiedot näkemyksistäni,  joiden mukaan 1) ekosysteemin brändääminen erikseen ja osina ajautui brand failureen, 2) Microsoftin tulisi ottaa vetovastuu Amerikoissa, 3) eri osapuolten tulisi kokoontua yhteen pinnistelyitänsä tiivistämään ja synkronoimaan, 4) kännykän nimen tulisi olla yksinkertaisesti Windows Phone, 5) enkä tyrkkisi kapuloita vankkureihin, mikäli Nokia taikka sen osia päätettäisiin myydä Microsoftille.

Itse uskon, että kaikki mitä nyt on tapahtunut, koituu vielä onneksi kolmelle yritykselle: Nokialle, Microsoftille ja Jollalle.

Nokia ei hyljännyt Meegoa, vaan avitti sen uuden yrityksen hellään huomaan ja tuki alkua omalla Bridge-ohjelmallansa. Jolla ei raahaa mukanansa vanhoja tuotantolaitoksia, vanhoja käyttöjärjestelmiä, taikka vanhoja asenteita. Jolla on kiinteän vision omaava keskittymä valtavaa intoa. Nähty ratkaisu on kaunis, jopa ihana.

Nokia itse rynnisteli ulos mukavuusalueeltansa, mutta pysyy edelleen pätevyysalueellansa. Avain on HERE. Jäi lähes kaikilta ns. asiantuntijoilta notiseeraamatta, että HERE pysyi Nokialla, ja että Nokia juuri ennen myyntiä oli ilmoittanut tähtäävänsä ajoneuvoissa käytettäviin toimintoihin, ja että heillä on jo laajat sopimukset useiden autovalmistajien kanssa. Nyt heillä on kasapäin rahaa tähän syventyä.

En myöskään pidä mahdottomana, että Nokialle saattaisi ilmaantua erittäinkin paljon nykyisenlaista ja uuttakin askaretta, mikäli Kiina, Venäjä ja Intia ehkä jo piankin päättävät omaan käyttöönsä rakennuttaa nykyisen internetin korvaajaksi uuden, suojatun ja turvallisen verkon. Näillä mailla nimittäin arveluni mukaan jo nyt on harkinnassa uusi easternnet, jota eivät länsimaiden tiedustelupalvelut lue kuin avointa kirjaa internetin tapaan.

Microsoft kasvoi kokonaiseksi ekosysteemitoimittajaksi ja pääsee nyt ohjeistukseni mukaisesti myöskin brändäämään kokonaisuutta. Peruspuhelimet ja Ashat voivat vielä yllättää. Lumian suunta on ollut kasvava. Mikäli Microsoft jatkossa myisi kuten Nokia viimeksi raportoidulla neljänneksellä, WP-kännyköitä myytäisiin vuodessa jo n. 30 miljoonaa. Siis ilman kasvuakin. Sillekin määrälle on jo mahdollista rakentaa.

Entiset Nokialaiset ovat paremmassa turvassa Microsoftilla, koska nyt on jatkettu sitä mahdollista kestoa, joka tappioita kestetään.

Nyt on mahdollista miettiä myöskin vaihtoehtoja. Entä jos Nokia olisi valinnut Androidin, eikä silläkään olisi pärjännyt? Tai jos olisi jatkettu Symbianilla ja Meegolla, eikä olisi pärjätty? Olisiko silloin ollut kännykkäliiketoiminnalle ostajaa?

Kuten aikanaan totesin, valitessaan Microsoftin, Nokia pelasi peräti varman päälle.

Entinen toimitusjohtaja Stephen Elop on saanut vastaanottaa lokaa ja matalaotsaista ivaa. Puheet ”myyrästä” ovat loukkaavia. Elop ei ole tämän näytelmän konna. Stephen on se, joka muutama vuosi sitten kertoi maailmalle, ettei caesarilla ollut riepuakaan yllänsä. Se, joka julki lausui huonot uutiset yhtiön peljästyneen hallituksen puolesta. Se, joka astui tuuleen ja tuiskeeseen suuntaa näyttämään.

Monet kiireisimmistä kommentoijista ovat nähneet kännykkätoimintojen myynnin lähtemisenä pois Suomesta. Itse näen, että Nokian lisäksi nyt on Microsoft sitoutettu Suomeen.

Haluan kiittää ja ylistää Nokian koko henkilökuntaa, jonka kovalla työllä Lumiat on saatu nousuun ja on saatettu kuluttajain ulottuville Lumia 1020:n kaltaisia loistavia tuotteita. Tämä työ yhdessä uuden omistajan kanssa merkitsee valoisaa tulevaisuutta.

Painotan voimakkaasti, että jatko on nyt myös Suomesta ja meistä suomalaisista kiinni. Meidän tulee valtiona, kansakuntana ja yksilöinä suosia suomalaista työtä, vaikka se kantaisikin Nokian sijaan Microsoftin tarraa myyntipakkauksessansa.

Kaiken tapahtuneen jälkeen on hienoa, ettei Elopin tieltä irtisanottu Olli-Pekka Kallasvuo joutunut valitsemaan Windows Phonea ja Microsoftia. On loistavaa, että Kallasvuon aikana innovoidut Meego ja N9 jatkavat elämäänsä Jollan kyytiin poimittuina. Kallasvuota on haastatellut Yleisradio.

Jollan kaltainen startup voi perustellusti todeta sille riittävän, jos onnistuu saamaan sirpaloituneista markkinoista pienen viipaleen. Nokialle tämä ei riitä, vaan yrityksen perinteet, toimintatavat ja yrityskulttuuri vaativat edelläkävijyyttä ja uusien markkinoiden omaehtoista luomista, sekä niiden hallintaa mahdollisimman kauan.

Nokia ei kännykkäpuolella saavuttanut entisiä valta-asemia ja vähempi ei oikeastaan enää riitä. Tehty ratkaisu mahdollistaa Nokialle jälleen suuntautumisen alueille, joille ei kukaan sitä ennen ole mennyt, ja jonne banaanit ja humanoidit sitä jälleen ehkäpä kymmenen vuoden jälkeen seuraavat.

Jälkikäteen lienee helppo todeta, ettei ole mitään varmuutta siitä, etteikö Nokia Symbianin ja Meegon kantamina olisi pärjännyt vähintäänkin yhtä hyvin, kuin vain Microsoftin kelkassa. Sama koskee Androidia.

Kallasvuo tunnisti menestyvän suurorganisaation jähmettymisen, eli oligarkian tendenssin. Tätä, kuten tunnettua, pyrittiin ratkomaan matriisilla enemmän taikka vähemmän onnistuneesti.

Kaikesta huolimatta Kallasvuo oli haastattelussa optimistinen, Nokialle yhä lojaali, asioihin orientoitunut tekijä ja näkijä.

Tässä kehityksessä on Kallasvuon itsensä, sekä Jollan ja Sailfishin kautta monellakin taholla nähtävissä, että hän lopulta on se mainitsemansa ”last man standing”.

Hammerfall – Last Man Standing

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset