SDP – onnellisuutta osallisuudesta

Aiemmin tällä viikolla kilahti meilipoksiini uutisia Nuorsosialidemokraattien aikeista uudistaa Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen järjestötoimintaa.

Tänään, pitkän työpäiväni illassa, löysin vihdoin hieman aikaa näiden nuorten toimiin perehtyäkseni. Luin rivin, luin toisen. Innostuin. Jo pian vesissä silmin totesin, että nämä hienot ihmiset, nämä ylistettävät toverit ovat aitoja työväenliikkeen edustajia ja kantavat he banderollejamme korkealla.

En jaa Nuorsosialidemokraattien kaikkia poliitillisia linjauksia, mutta tällä järjestödemokratian lisäämiseen tähtäävällä toiminnallansa ovat he nyt hankkineet peräti voimakkaan kiitoksemme ja ylistyksemme. Heidän linjauksensa löytyvät kotisivuiltansa otsakkeella Piirikokousaloitteet syyspiirikokoukseen 2013.

On todettava varsin suoraan löytyvän kaksi tapaa hankkia poliitillisille aloitteille voimakasta kannatusta.

Ensimmäinen tapa on tehdä aloitteita, joita ylivoimainen enemmistö kannattaa. Tällöin ei ole juurikaan merkitystä, millä konkreetillisilla demokratian ja kansanvallan menetelmillä aloite on muodostettu. Tällaisiin aloitteisiin ollaan nykyään enää varsin harvoin tilaisuudessa päästä. Emme ole kykenevät vain jakamaan onnea ja autuutta, koska resurssit ovat rajalliset.

Toinen tapa on tehdä aloitteita tavalla, jota ylivoimainen enemmistö kannattaa. Tämä tarkoittaa demokratian ja kansanvallan menetelmiä, jotka tempaavat ihmiset mukaansa ja luovat ne täten päätöksiin ja aloitteisiin sitoutuneita jäseniä. Oli päätös mikä tahansa, se on meidän päätöksemme.

Tätä jälkimmäistä ovat Nuorsosialidemokraatit nyt ansiokkaasti ylös nostamassa. Avainsanasia ovat osallisuus, luottamus, tasavertaisuus ja välittömyys. Oikein käytäntöön saatettu poliitillinen prosessi tuottaa yhteistä oppimista, eri mieltä olevien kunnioitusta ja yhteisten linjausten arvon kohoamista.

Kuten on yrityksen tehtävä lisätä asiakkaidensa iloa, on poliitillisen puolueen tehtävä kasvattaa jäsenistönsä onnea. Kaikki eivät aina saa tahtoansa lävitse, mutta mikäli tulevat ihmiset kunnioittavasti ja yksilöinä kohdelluiksi, syntyy vahva tunneside. Tämän monimutkaisemmasta asiasta ei ole kyse.

Varhaisen työväenliikkeen aamussa tehtiin loistavaa työtä otettaessa käyttöön tuolloin parhaita saatavilla olleita kansanvallan muotoja. Nyt ovat Nuorsosialidemokraatit jatkamassa kehitystä päivittämällä poliitillisen järjestötoiminnan rakenteita aidossa työväenliikkeen uudistavassa ja avoimessa hengessä.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset