Jolla – itsenäisyyspäivä 27.11.

Suomalaisen ja laajemmin myöskin eurooppalaisen mobiililaitevalmistuksen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestettiin 27.11. Helsingin Narinkkatorilla. Vieraita oli paikalle kutsuttu 450 henkeä ja tilaisuuden isäntinä toimivat suomalaiset Jolla Oy ja DNA. Uutisia tapahtumasta lennättivät muiden muassa Helsingin Sanomat ja JollaSuomi.

Jonon alussa taapersi tietääkseni useita Meego -veteraaneja, joiden rinnuksilla saattoivat kunnian merkkeinä kiillellä Nokia N9 -varaosat. Näin olisin itse menetellyt, mikäli olisi ollut mahdollista saamani henkilökohtainen kutsu hyväksyä. Valitettavasti en työkiireistäni johtuen kyennyt kunnioittamaan tilaisuutta läsnäolollani.

Hyvää kantapään kautta

Jolla Oy:n valmistama Jolla -kännykkä on saanut osaksensa arvioita puolesta ja vastaan. Sailfish on käyttöjärjestelmänä ja käyttöliittymän toteutuksen tasolla niin paljon perinteisistä eroava, että vain Nokian N9 -puhelinta käyttäneet ovat sen kanssa heti sinut ja sitä ylistävät. Muille opettelemista on enämpi, eikä Jolla Oy hoitanut ennakkotutustumista yhtä hyvin kuin Nokia N9:n kohdalla all it takes is a swipe -nettikampanjallansa.

Kaksiosainen rakenne on toistaiseksi vain mahdollisuus, koska mitään varsinaisesti hyödyllistä toisen puolikkaan tuomaa toiminnallisuutta ei ole vielä esitelty. Täysin muista valmistajista poikkeavasti tämä toinen puolikas toki kykenee esimerkiksi muuttamaan koko käyttöliittymän tunnelman ja värityksen.

Jolla

Jolla

Näkemistäni parhaan yhteenvedon Jollasta esittelee viikon käytön jälkeen JollaUsers. Heidän kirjoituksensa on koristeltu runsailla kuvilla ja videoilla. Vuorokauden jälkeen pinnalla olleita kokemuksia ja näkemyksiä sähköttää Mobiili.fi. Itse en näitä mainioita kirjoituksia tässä ryhdy täydentämään yksityiskohtien osalta.

Määrä muuttuu laaduksi?

Jolla on lähtenyt mukaan ajattelumalliin, joka korostaa saatavilla olevien sovellusten määrää ja tältä lähtökohdalta toteuttanut yhteensopivuuden Android -sovellusten kanssa Yandex.Storen kautta. Taskumuron mukaan sovelluksia tässä putiikissa on yli 85 000, kun niitä Androidin kotikaupassa Google Play Storessa on yli 700 000.

Internetissä on jo esitelty ohjeet, joiden väitetään mahdollistavan sovellusten hankkimisen Jollaan myös Google Play Storesta. En lisää linkkiä kyseisiin ohjeisiin, koska niiden kirjoittaja on muutamaa päivää myöhemmin joutunut toimittamaan kännykkänsä huoltoon käynnistysvaikeuksien tautta. Luonnollisestikaan en osaa sanoa onko näillä kahdella minkäänlaista asiayhteyttä.

Onko eko ainoa systeemi?

On selvää, että tiukka kiinnittyminen Androidin gigantilliseen ekosysteemiin tuo mahdollisuuksia ja uhkakuvia. Mahdollisuus on nimenomaan se suuri sovellusten määrä. Uhka on meneminen muiden mukana ja ekosysteemiajattelun ylös nostaminen. Itse olisin odottanut Jollan haastavan tämän nykyisen ajattelumallin, jossa määrä korvaa laadun, ja jossa naama peruslukemilla esitetään käyttäjien muka oikeasti tarvitsevan satojatuhansia sovelluksia.

Oma kokemukseni Nokian N9 -puhelimesta on, että tarvitsen sovelluksia korkeintaan kymmeniä. Tärkeimmät ovat puhelinsovellus, tekstiviestit, sähköposti, kalenteri, muistio, kello hälytyksineen, musiikki, syötteet, kartat, navigointi ja selain. Siis aivan perustavimmat asiat. Lisäksi olen käyttänyt sovelluksia mm. valokuvaamiseen, blogikirjoitteluun ja ruutukuvien ottamiseen. Pelejä olen pelaillut vain muutamia, Angry Birdsiä verrattain usein.

Sailfish on itsenäisyyttä

On kiintoisaa nähdä, muuttuvatko käytäntöni applikaatioiden määrän suhteen, kun tuhannet Android -sovellukset ovat jo piankin saatavillani – jos posti jonakin päivänä tuo Jollan hyppysiini. Ainakin siihen saakka haluan uskoa, että Jollan oma Sailfish -käyttöjärjestelmä on se mihin jatkossa panostetaan, ja jota kautta käytettävyys viedään aivan uudelle tasolle.

En ole vakuuttunut, että Androidin roolin korostaminen on omiansa kasvattamaan mahdollisuuksia Jollan säilyä itsenäisenä ja aidosti uniikkina. Uudistan toiveeni, että Jolla hyvin huolella paneutuisi käyttämään internettiä ekosysteeminänsä ja siltä perustalta edistäisi erilaisten avoimien standardien ja palveluiden yleistymistä. Maailman jakaminen ja lokerointi ekosysteemien muurien taakse on pysäytettävä.

Palaan aiemmin arvuuttelemaani Jollan kolmeen puoliskoon. Nehän ovat ennakkotilaajien paketin ensimmäinen puolikas, valkoinen toinen puolikas, ja ennakkotilaajan erikoislahja oranssinpunainen toinen toinen puolikas.

Puhelimen ominaisuuksiin palaan tarkemmin, kunhan laite joskus löytää tiensä kotitöllilleni.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset