Jolla – Laadunjärvi

Olen vihdoin tällä viikolla saanut henkilökohtaiseen käyttööni yhden kappaleen Jolla -puhelinta. Tuoreen päivityksen myötä käyttöjärjestelmänä on Sailfish 1.0.1.10 Laadunjärvi.

En ryhdy tässä kirjaamaan laitteen ja ohjelmiston kaikkia yksityiskohtia. Jolla on testattu ja testituloksia julkaistu kiitettävän runsaasti. Esimerkiksi kuluvalla päivämäärällä on julkaistu Sami Simolan kirjoitus Helsingin Sanomissa. Aiemmin on Mobiili.fi tuonut ahnaiden silmiemme alle Markus Lehtiniityn poikkeuksellisen perusteellisen kirjoituksen otsakkeella Jolla mega-arvostelussa – tällainen se oikeasti on.

Uutiset tietävät kertoa, että Jolla on nyt kenen tahansa mahdollista ostaa DNA:n verkkokaupasta. Tietoa lennättää JollaSuomi -blogi. Yllättäen DNA ilmoittaa sivullansa, nyt kun siellä vierailin, että tuote on jo loppunut, joten ilmeisesti menee kaupaksi?

Paita ja puolikkaat

Ennakkotilaajan lahjana sain jo kesällä ”I am the first one” -paidan, jonka mahtumista päälleni joudun ilmeisesti vielä joitakin vuosia toiveikkaana odottelemaan. Toinen lahja tuli puhelimen mukana ja on kuvassa näkyvä oranssi, taikka Jollan väriskaalan mukaan ”poppy red” -toinen puolikas varustettuna tekstillä ”The first one”. Ensimmäisten toimitusten vakioväri on kuvassa näkyvä valkoinen.

Jollan kolme puolikasta

Jollan kolme puolikasta

Toiset puolikkaat eivät ole vain suojakuoria, vaan kännykkään liitettynä vaihtavat ne käyttöliittymän värimaailman, eli tunnelman. Kahden puolikkaan käytön jälkeen Jollassa on valmiina viisi tunnelmaa ja lisää on mahdollista tehdä itse mistä tahansa valokuvasta. Tällä tavoin uskoisin jokaiselle löytyvän juuri sen sopivimman värimaailman ja kontrastit, vaikka kovin mieluusti luonnollisestikin valitsisin kaikki värit itse. Tunnelmakuvassa tunnelmana on Snow White.

Tunnelmat

Tunnelmat

Huomasin muuten juuri ajatelleeni, ettei tämä Jolla ole muutaman päivän käytön aikana kaatunut kertaakaan, eivätkä sovellukset ole menneet solmuun

Laite myönteinen yllätys

Ennen Jollan saapumista kauppoihin, levisi spekulaatioita ja arvuutteluja, joissa varoiteltiin näytön heikkoudesta kosketuskäytössä ja tarkkuudesta katseen alla. Voin todeta suoraan, että näyttö on kosketukselle erinomaisen herkkä, erottelukyky on täysin riittävä, eivätkä edes hieman pelkäämäni tunnelmat (engl. ambiance) tee kontrasteille hallaa. Itse asiassa jo piankin huomasin pitäväni näistä tunnelmista, koska niistä kyllä löytyy juuri se itselleni sopiva.

Laitteen kaksiosainen rakenne tuntui aluksi peräti oudolta Nokia N9:n sulavaan ja kiiteltyyn muotokieleen tottuneelle. Käytössä tämäkin on yllättäen kääntynyt eduksi, koska kaksiosaisuus tuo aivan uudella tavalla tarttumapintaa kuitenkaan tekemättä laitteesta paksua. Jolla on helppo poimia pöydältä.

Ohjelmisto – onko niitä riittävän monta tuhatta?

Kohdallani Jollan käyttöönotto edellytti muutaman kriitillisen tärkeän asian toimivuutta. Kun soittaminen, soittoon vastaaminen, tekstiviestittely, netin selailu, sähköpostit ja rss-syötteet onnistuvat Jollan omilla sovelluksilla loistavasti, kykenin ottamaan laitteen täysipäiväiseen käyttööni. Erityisesti sähköpostin, kalenterin ja osoitteiston toimiva synkroneeraaminen työmaani Microsoft Exchangeen oli ratkaiseva tekijä.

Android -sovelluksia en vielä aio enemmälti asennella, vaan katselen ensin rauhassa, josko niitä edes tarvitsen. Jollan omat Sailfish -sovellukset – niin vähän kuin niitä tällä hetkellä saatavilla onkin – ovat nimittäin parempia, koska niissä useimmissa on esimerkiksi kätevä vetovalikko helppoa yksikätistä käyttöä varten.

Käyttöliittymä on odotetun innovatiivinen

Olin toki sallinut saattaa jo ennakkoon tietooni yhtä ja toista Jollan käyttöliittymän ominaisuuksista, mutta kyllä ne on itse koettava ja kokeiltava, ennen kuin todella tietää kuinka oivallisesti ne toimivat.

Jollan aloitusnäytöllä hyrräävät käynnissä olevat sovellukset. Ja ne todellakin hyrräävät aivan oikeasti. Tämä moniajonäkymä on kehitetty N9:n vastaavasta paljon pidemmälle. Moniajonäkymän sovellusten kannet, eli pienoiskuvakkeet päivittyvät hienosti Sailfish -sovelluksilla.

Aloitusnäytön sovellukset

Aloitusnäytön sovellukset

Kuvassa näkyy vasemmalla ylhäällä SailshotMe -sovelluksen kansi, jossa laskuri pyörii aloituslukemasta nollaan ja napsauttaa sitten näkymästä kuvan, joka tallentuu Galleriaan ja ilmaantuu saman tien Gallerian päivitettyyn kuvaan alhaalle vasemmalle. Oikealla ylhäällä näkyy Jollan selain, jossa auki Jolla Oy:n kotisivu. Myös selaimen kansi päivittyy aivan livenä, kuten nuoret sanovat. Tunnelmana aloitusnäytön sovellusten kuvassa on Rope.

Kansien pikavalinnat

Aloitusnäkymän sovellusten kansien toiminnoilla voi helposti käyttää sovelluksia niitä edes avaamatta. Esimerkiksi sähköpostin voi päivittää kannen toiminnolla ja jos uusia viestejä tuli, näkyy sekin kannen kuvakkeessa. Jos haluaa katsoa tarkemmin, niin sovellus aukeaa kantta napsauttamalla.

Olen liittänyt oheen kaksi kuvaa aloitusnäytöstä, jossa vasemmalla on ScreenshotMe -sovelluksen kansi ja oikealla Mediasoittimen kansi.

Näytöstä kuvia tallentelevan ohjelman kannessa on vain yksi pikavalinta, jolla laskuri käynnistetään taikka pysäytetään. Mediasoittimen kannessa on kaksi toimintoa. Toisella soittaminen tilanteen mukaan joko pysäytetään taikka aloitetaan uudestaan ja toisella siirrytään seuraavaan kappaleeseen.

Kansien toiminnot

Kansien toiminnot

Ensimmäisessä kuvassa on kipakan jenkan soitto tauonnut ja pikavalinnan kuvake osoittaa, että sulosävelten voi valinnalla jälleen antaa hyväillä kuulijansa korvia.

Soittimen kansi aktivoituna

Soittimen kansi aktivoituna

Toisessa kuvassa olen kevyesti sipaissut sormellani Mediasoittimen kantta vasemmalle, jolloin vasen toiminto on aktivoitunut ja päästäessäni irti kannesta, raikaa jenkka jälleen.

Tutut ikonit

Jollan sovellusnäytössä ovat riveissä ja sarakkeissa, eli kuvakematriisissa puhelimeen asennettujen sovellusten kuvakkeet, eli ikonit. Tämä on vanha, mutta toimivaksi havaittu tapa tilatehokkaasti esittää käynnistettävien ohjelmien valikoima.

Käyttäjät ymmärtävät heti mitä kuvakkeilla tehdään, joten niiden käyttäminen myös Sailfishin käyttöliittymässä on turvallinen valinta. Esimerkiksi Nokian N9:stä poiketen Jollan kuvakkeiden muotoa ei ole rajoitettu, vaan niitä on montaa muotoa.

Miellyttävä vetovalikko

Sailfishin miellyttävin yllätys on käytettävyyttä lisäävä vetovalikko, jonka hyödyllisyys ilmenee erityisesti yhdellä kädellä kännykkää käytettäessä. Tässähän ei sormella tarvitse osua tarkasti johonkin pieneen kuvakkeeseen, vaan sormella otetaan ronskisti kiinni mistä tahansa kohtaa näytöltä ja vedetään näyttöä ylös taikka alas sen mukaan, missä visuaalinen vihje vetovalikosta näkyy.

Kun vetovalikkoa käyttää, antaa kännykkä värinäpalautteen aina kun joku valinta on kohdalla. Minkä tahansa valinnan kohdalla sormen voi nostaa näytöltä, jolloin ko. kohta tuli valituksi ja toiminto suoritetaan. Jos vedetään kaikkien valintojen ohi, kuuluu lukon loksahdus ja valikko jää auki, jolloin siitä voi sitten valita minkä tahansa.

Vetovalikkokuvassa näkyvät Mediasoittimen vetovalikon valinnat. Valikkoa esille vedettäessä sovelluksen muu osa himmenee, jolloin valinnat näkyvät selkeinä.

Vetovalikko

Vetovalikko

Nämä vetovalikot ja niiden toiminnot eri puolilla Jollaa oppii sukkelasti. Esimerkiksi lukitusnäkymässä yksi napsaus on Vaienna, toinen Puhelin ja kolmas on Kamera. Nämä oletettavasti tulisi kyetä lyhyenkin opettelun jälkeen valitsemaan yhdellä kädellä vaikka ei kännykkää edes katsoisi. Avuksi tosin olisivat kuhunkin toimintoon liittyvät kuvaavat äänet, kuten vaiennukseen vaikkapa vaimeneva ääni, puhelimeen pirinä ja kameraan standardi kliksaus.

Eväät menestykseen ovat olemassa

Yhä suurempaa ihastusta herättävän Jollan parhaat asiat ovat Jolla Oy:n itsensä innovoimia ja käytännöiksi saattamia käyttöliittymän hienoja erikoisuuksia, jotka lisäävät laitteen käytettävyyttä. Erityisesti kannet toimintoineen ja vetovalikot ovat aitoja parannuksia aiempaan.

Myös puolikas ja puolikas – konsepti on periaatetasolla toimiva, mutta toki edellyttää sellaisia kuluttajain ulottuville tuotavia puolikkaita, joissa on jotakin syvällisempää sisältöä kuin tunnelmat.

Jollan tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä juuri sen takia, että heillä itsellänsä on omia innovaatioita, jotka jo ensimmäisessä omassa laitteessa ovat osoittaneet hyödyllisyytensä.

Näiden kansien, vetovalikkojen ja puolikkaiden avulla Jolla kykenee erottumaan muista. Itse en kaipaa Android -sovelluksia Jollaan, vaan nimenomaan aitoja Sailfish -sovelluksia, joissa hienot uudet käyttöliittymän ominaisuudet ovat hyödynnettävissä.

Vielä lopuksi vinkki Jollalle. Muistan kun joskus aiemmin Jollan tiedotustilaisuudessa ehkä hieman leikillänsä puhuttiin paitojen myymisestä. Ehkäpä siinä olisi ajatusta? Yöelämässä eri puolilla maailmaa voisi ”I am the thirsty one” -paita jollafontilla kirjailtuna olla kova sana.

Ja loppujen lopuksi oiva esimerkki kuinka omaan tekemiseen vuosikaudet uskomalla saadaan yleisö mukaan jopa ylitse kulttuurirajojen.

Stratovarius – Black Diamond esitettynä Kolumbiassa vuonna 2011.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s