Jolla – Yandex.Store

Vain jokunen päivä sitten uhosin, etten tule asentelemaan Jollaani ainoatakaan Android -sovellusta. Nyt niitä jo joitakin löytyy kännykäisestäni ja ne toimivat erinomaisesti. Tässä kirjoituksessani kuvaan kuinka Jollaan asennetaan Android -sovellus Yandex.Storesta.

Haluan heti alkuun todeta, ettei kyseessä ollut mikään kuluttajalaitteelta kenties odotettu helppo toiminto. Ulos laatikosta ei Jollassa edes ole tukea Android -sovelluksille asennettuna, vaan tulee käyttäjän se niin halutessansa itse asentaa Jollan Kaupasta. Se, onko tämä oikea linjaus Jolla Oy:ltä, on herättänyt kysymyksiä.

Oman näkemykseni mukaan meille tavallisille kuluttajille tulee tarjota laite mahdollisimman valmiina. Eli Android -sovellusten tuki olisi kaikki syy olla valmiiksi asennettuna. Mieluiten jopa niin, ettei se edes näy käyttäjälle muutoin kuin että Android -sovellukset toimivat.

Yandex.Store

Näiden anteroiden asentamisen ensimmäinen vaihe on installoida Yandex.Store Jollaan – sekään kun valitettavasti ei ole Jollassa valmiiksi paikoillansa. Tästä askareesta on Jolla julkaissut ohjeen. Kyseinen ohje kuitenkaan ei ainakaan ensimmäisissä versioissa toimi, etenkin jos ensimmäistä kertaa Yandexiin tutustuva käyttäjäpoloinen yrittää luoda tämän putiikin vaatimat tunnukset Jollallansa. Kirjautumispulman kiertäminen on mahdollista toisen ohjeen avulla.

Vaikka Yandex.Storen asentaminen ja tunnusten luonti Yandexiin on kertaluontoinen pinnistys, tarvitaan liian monta hieman turhalta tuntuvaa sivulenkkiä, jotta varsinaiseen asiaan vihdoin pääsee. Mutta kun nämä pakkopullat on tehty, loppu sujuukin sitten todella mallikkaasti.

Yandex.Store

Yandex.Store

Kun Yandex.Storeen kirjautuminen onnistuu, uusien Android -sovellusten asentaminen sujuu helposti. Eräissä kommenteissa on väitetty sovellusten omalle koneelle lataamisessa tarvittavan kännykän WLAN -yhteyttä. Tämä väite ei pidä paikkaansa, vaan matkapuhelinverkko toimii ainakin itselläni vallan mainiosti tässäkin asiassa.

Angry Birds

Suomalaisen Rovio Entertainment Ltd:n maailmankuulu peli Angry Birds löytyy ainakin tällä hetkellä heti pelien aloitusnäkymästä, koska se on esille nostettujen sovellusten joukossa.

Yandex - pelit

Yandex – pelit

Pelin lataaminen omaan kännykkään on suoraviivaista, etenkin kun kyseessä on pelin ilmainen versio (jossa tosin ilmaisuuden kääntöpuolena pelaamisen aikana näkyy mainoksia). Lataaminen alkaa napsauttamalla vihreätä painiketta, jonka tekstinä on sovelluksen hinta taikka Maksuton.

Angry Birds - pelin sivu

Angry Birds – pelin sivu

Lataamisen edistyminen näkyy ohkaisessa palkissa. Kun lataaminen on valmis, edistymistä kuvaava palkki ja toiminnon keskeyttämisen mahdollistava X -painike häviävät ja tilalle tulevat painikkeet Poista asennus ja Avaa, joista jälkimmäisen napsautus käynnistää pelin aivan samoin kuin työpöydälle asennuksen yhteydessä ilmaantuva kuvakekin.

Angry Birds asennettu

Angry Birds asennettu

Asentamani sovellukset toimivat mainiosti, mutta työpöydälleni ystävällisesti tuotujen raporttien mukaan ongelmia on esiintynyt joidenkin applikaatioiden kohdalla. Etenkin sellaisten, jotka tarvitsisivat käyttöönsä esimerkiksi Jollan kameran. Ainkakin osa näistä pulmista ratkesi uusimman päivtyksen myötä.

Angry Birds pyörähtelee hienosti myös Jollassa. Tiedoksenne, että vaikka kuvassa alla ammunkin hieman kohteen ylitse, viimeinen lintu jo osui ja pääsin seuraavalle tasolle. Kuvan oikeassa reunassa näkyvät Androidin painikkeet, jotka Jollassa ovat virtuaaliset, eli ohjelmallisesti näytölle piirustellut, vaikkakin täysin toimivat.

Angry Birds

Angry Birds

Selaimet

Angry Birdsistä ei ole olemassa Sailfish -käyttöjärjestelmässä toimivaa natiivia versiota, joten Jollan käyttäjä joko jättää kyseisen pelin pelaamatta, pelaa sitä jollakin toisella laitteella, taikka asentaa Android -version.

Angry Birdsin lisäksi olen asentanut Jollaani Yandex.Storesta mm. Firefox ja Opera -selaimet internetin käyttöä varten, koska alussa koin Jollan oman selaimen hankalahkoksi. Firefox ja Opera toimivat mainiosti.

Nykyään kuitenkin käytän lähes yksinomaan Jollan omaa Sailfishin päällä köllöttelevää, eli natiivia selainta. Syitä on kolme: ensinnäkin on selaimen toimintojen opettelu ensihämmästyksen jälkeen verrattain vaivatonta, toiseksi toimii selain loistavasti ja kolmanneksi jättää se kaiken tilan sisällölle.

Jollan selain

Jollan selain, yläosan valikko on JollaSuomi -blogin, ei selaimen

Kuvassa olen etsiytynyt JollaSuomi -blogille lukemaan tuoreimpia kuulumisia. Kun selaan sivua, alaosan painikepalkki piiloutui automaatillisesti jättäen enemmän tilaa sisällölle. Painikkeet ilmaantuvat jälleen näkyviin esimerkiksi selaamalla sivua aivan ylös. Kuten kuvasta näkyy, sovelluksella ei ole Androidin virtuaalipainikkeita tilaa viemässä, joten tässäkin suhteessa tämä natiivi on parempi.

Entä sitten?

En ole aikeissa enemmälti latailla Jollaani anteroita. Tämä johtuu siitä, että itse etsin sisältöä lähinnä selaimen avulla internetistä, enkä niinkään erilaisten kapeampien erikoissovellusten kautta.

Haluan uskoa, että tulevaisuuden internetissä on enemmän sisältöä ja oikeasti avoimia palveluita vain kertaalleen kirjautuvalle globaalisti tunnistetulle käyttäjälle, ja että näiden palveluiden käyttäminen tapahtuu nimenomaan selaimen, eikä erikseen eri alustoille viilattujen yhden palvelun sovellusten kautta.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s