Jolla – minne tuuli kuljettaa?

JollaUsers sähköttää uusia sovelluksia olevan Jollaan tulossa kovaa vauhtia. Kyseessä ovat nimenomaan ne kaivatut, ne ikävöidyt, ne natiivit Sailfish -sovellukset. Erityisen huomionarvoista on Jollan oman käyttöjärjestelmän päälle rakenneltuina jo piankin löytyvän kelpoiset sovellukset sosiaaliseen mediaan liittymistä varten. Edustettuina ovat suuret nimet, kuten Facebook, Twitter ja WhatsApp.

Tällä on lähes gigantillinen merkitys. Jollan omasta, toistaiseksi pienestä ja kodikkaasta ekosysteemistä on kehittymässä tarpeen vaatiessa myöskin omillansa toimeen tuleva. Entä jos kaikki keskeiset sovellukset kohta ovatkin saatavilla Jollan omalla kielellä ja eräitä Jollan omia loistavia innovaatioita hyödyntävinä, niin mihin tarvitaan enää Androidia?

Kuuluuko Android Jollan kyytiin?

Kun kysellään kuinka pitäisi suhtautua Android -sovelluksiin Jollassa, on vastauksia aivan ääripäissä. Toisten mielestä yli laidan vaan mokomat anteroidit, mutta monet ottaisivat ne hyvin mielellänsä sovellusputiikin tyhjähköjä hyllyjä täyttämään.

Jolla Oy ja yhteisö vetävät tällä hetkellä eri suuntiin. Jolla Oy mainostaa kännykkäänsä nimenomaan yhteensopivuudella Androidin kanssa. Yhteisön suuntana näyttäisi olevan, että on enemmän merkitystä sillä, kuinka sovellus on tehty, kuin sillä miten hyvin taikka huonosti se toimii.

Jollan omassa sovelluskaupassa Tuki Android -sovelluksille on ylivoimaisesti suosituin tällä hetkellä. Oheisessa kuvassa on tykkäysten tilanne kärjen osalta hetkosen takaa.

Jollan tykätyimmät

Jollan tykätyimmät

Nörttien ja kehittäjien valtaamalla Together -areenalla, sen sijaan, Android koetaan kilpailijaksi, eivätkä lähellekään kaikki halua anteroita samaan kauppaan Sailfish -sovellusten kanssa. Together ei siis ilmeisesti tarkoitakaan Sailfishia ja Androidia, koska kyseisen areenan kannatetuin ehdotus on erotella nämä kaksi jyrkemmin.

Jolla täynnä nörttejä?

Olen päivänä muutamana suonut normaalisti kiven jos toisenkin alla olevaa huomiotani tälle together.jolla.comille. Käsityksekseni on muotoutunut, että siellä nimenomaan nörtit ovat kovasti together keskenänsä, eikä siellä juurikaan kuulu tavallisen, normaalin käyttäjän hento ja epävarma ääntely.

En esimerkiksi ymmärrä, mikä on norjalaisen hiihtäjän nimeltä kuulostava Alien Dalvik, josta yhteisö kirjoittelee saitillansa. Wikipedia tietää kyseessä olevan prosessivirtuaalikoneen. Tosin ei tämäkään tieto henkilökohtaisesti sytytä kovinkaan montaa lamppua.

Haluan tässä yhteydessä lausua varoituksen sanasia. Onko Jolla vuoden päästä  tavallisen kuluttajan laite, vai onko se yhäti enemmän linuxgurujen pieni tietokone, jolla suoritetaan lähes imaginäärisiä kokeiluja maagillisten loitsujen saattelemana?

On peljättävissä, että Jolla erkanee arkipäivästä ja jää kuluttajaystävällisyydessä jälkeen kehityksestä kuin Nokian Symbian vuosien saatossa. Ohjeistan Jolla Oy:tä Jalostamaan aikomuksia ja suunnitelmia myös muiden kuin nörttien äänestettäviksi ja arvioitaviksi. Tällaisen areenan on kaikki syy toimia käyttäjien omalla kielellä, se on Suomessa Suomeksi, Ruotsiksi ja Saameksi.

Kenen ehdoilla käyttöliittymä?

Myös Jollan käyttöliittymä enemmän kuin hieman nörtähtää. Kun intuitiiviseksi mainostettu käyttölogiikka ei meinaa aueta, olemme me käyttäjät joko normaalia heikompilahjaisia, taikka käyttöliittymä mainostettua vähemmän intuitiivinen.

jollan aplikaatiot käyttävät käyttöliittymässänsä kontrolleja, jotka useimmille eivät ole mistään yhteydestä tuttuja. Käyttäjäparka ei aina voi tietää taikka arvata kuinka mikäkin kontrolli toimii.

Yhteisölle tuntuisi vallan hyvin riittävän, että heillä on joku heidän sisäisellä sopimuksellansa käyttöön otettu tapa esittää esimerkiksi toimintopainikkeita. Kun vaikkapa tällainen tekstipainike ei näytä yhdeltäkään tunnetulta painikkeelta, ei yhteisön ulkopuolisen ole omin toiminensa laitetta alussa helppo käyttää.

Tekstipainike

Tekstipainike

Sanon tämän nyt harvinaisen suoraan. Kyseinen Palauta tehdasasetukset -tekstipainike aiheuttaa käyttäjässä mielipahaa ja on muiden vastaavien ohella syytä visuaalisuuden osalta korjata niin pian kuin suinkin vaikkapa ylistetyn vetovalikon toiminnoksi.

Energiaa

Jollan käyttäjiä riivanneeseen ja piinanneeseen, mm. Mobiili.fin uutisoimaan elektrisiteettiongelmaan on JollaSuomen mukaan tulossa korjaus, mutta päivitys ei ole kopsuttelemassa sisälle kännykkään vielä piankaan, siksi on blogi julkaissut tunnetut kaksi omatoimisen seilorin kikkaa virran säästämiseksi.

Ensimmäinen ohje sisältää jälleen näitä loitsuja, kuten systemctl mask tohd.service, joten jätin sen suosiolla tekemättä. Toinen vaatii alumiinifoliota noin kolme kerrosta, joten en viitsinyt sellaista möykkyä tunkea puhelimeeni. Käytin kolmatta, blogilla mainitsematta jäänyttä kikkaa, eli nyhtäisin nfc-sirun irti toisesta kuoresta, kun niitä meillä ensimmäisten joukossa tilanneilla kaksi on.

NFC-siru irroitettu

NFC-siru irroitettu

Tämä toimii, mutta korostan, etteivät kaikki mahdolliset vaikutukset ole tiedossani, joten en suosittele samaa muille. Olen joka tapauksessa nyt Jollani kanssa selkeästi vihreämpi ja lähes tunnen, kuinka ilmastomuutoksen uhka hieman etääntyy. [Tämä oli nyt sitä kuuluisaa huumoria, josta usein puhutaan, toim.huom.]

Ohessa linkki aiheeseen sopivaan musiikkivideoon.

Katri Helena – Minne tuuli kuljettaa

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s