Nokia Lumia 1520 Jollan tilalle

Jätin aiemmin tällä viikolla toimeksiannon saattaa nopealla aikataululla henkilökohtaiseen käyttööni Nokian lippulaivakännykkä Lumia 1520. Tässä uutuudessa on mukana merkittävä määrä suomalaista laitepuolen, disainin ja sovelluskehityksen osaamista, sekä Nokian logo vielä paikoillansa. Lumia saapui nopeasti ja yllätti kaikin puolin myönteisesti.

Lumia 1520 hallussani

Lumia 1520 hallussani

En tälläkään kerralla ryhdy yksityiskohtaisesti listaamaan tämän loistavan laitteen ominaisuuksia. Ne olemme tilaisuudessa lukea vaikkapa Nokian Äänen, taikka Mobiili.fin lennättäminä. Itse käsittelin taannoista laitejulkistusta lähinnä Lumia 2520:n osalta, mutta tulin maininneeksi myös yhteisiä sovelluksia, kuten peräti kiintoisan Storytellerin.

Loistavaa yhteispeliä!

Parahultaisin yllätys Lumia 1520:n käytön aloituksessa oli helppous. Kaikki toimii. Merkittävänä erona tähän saakka ykköspuhelimenani toimineeseen Jollaan on nimenomaan tämä vaivattomuus. Jollan käyttäjän pitää suorastaan osata taikoa saadakseen kaiken pelittämään, kuten nuoret sanovat, mutta Lumiassa kaikki toimii taianomaisesti aivan kuin itsestään.

Liittyminen työmaan ja kotikoneen tietovarantoihin ja järjestelmiin tapahtui muutama tunnus syöttämällä, jonka jälkeen käytössäni ovat nyt työ- ja kotikoneillakin näkyvät yhteystiedot, kalenterit, sähköpostit, digikuvat, dokumentit ynnä muu tarpeellinen.

Kuinka helppoa onkaan esimerkiksi OneNote -sovelluksella – loistava sovellus muuten – muokata samaa dokumenttia kännykällä, kotikoneella ja työpaikan koneella. Myös tämä Lumia 1520 kännykäiseni OneNotella aukaisee dokumentit automaattisesti pilvien takaa, joten samat dokumentit ovat käyttäjälle eri koneilla yhteisiä täysin vaivattomasti.

Etenkin Windows 8.1:llä varustettu kotikoneeni on mitä parhain tässä yhteispelin suhteessa. Kyse on siitä paljon mainostetusta ekosysteemistä, jossa saman ekosysteemin laitteet, kuten Windows Phone 8:n sisällensä kätkevä kännykkä ja Windows 8:lla varustettu tietokone toimivat saumattomasti yhdessä.

Jollalla ei tällaista ekosysteemiä vielä ole ja näyttää pahasti siltä, että jollayhteisö tekee parhaillaan käännöstä sisäänpäin. Android, joka yhä on eräs Jollan myyntiargumenteista, nähdäänkin yhä enemmän välttämättömänä pahana, josta aikaa myöten halutaan eroon. Tällöin Android -leiri ei olisikaan osa Jollan ekosysteemiä, eikä omaa vielä edes ole. Jollalla kuitenkin on eräitä tunnettuja innovaatioita, joiden varaan on mahdollista rakentaa.

Aloitusnäytölle selkeä tehtävä

Windows 8 tietokoneessa käytettynä on useimmille hämmentävä kokemus. Olen tätä kasia kritiseerannut useissakin aiemmissa kirjoituksissani, esimerkiksi otsakkeilla Kahdeksas akkuna ja Windows 8 – kaksi ainoaa akkunaa.

Tietokoneella tehdään yleensä työtä taikka muuta askaretta, ja jos ei tehdä, ollaan yleensä jossakin muualla kuin koneen ääressä mahdollisia aloitusnäytölle tupsahtelevia ilmoituksia vahtimassa. Kun useimmat oikeasti hyödylliset sovellukset kaiken lisäksi ovat Wanhalta Työpöydältä käynnistettäviä, ei niitä käytettäessä aloitusnäyttö edes näy.

Windows Phone 8 esimerkiksi Lumiassa kääntää tilanteen lähes päinvastaiseksi. Kännykkä on aina mukana ja aloitusnäytölle tulevia ilmoituksia seurataan. Itse asiassa on tällainen käyttäjänsä ajan tasalla pitäminen modernin älypuhelimen eräs tärkeimpiä vaatimuksia. Tästä seuraa aktiivisen aloitusnäytön vaatimus, jonka Windows Phone 8 toteuttaa erinomaisesti.

Lumia 1520 on siitä puolin mainio, että se aivan oikeasti on hyvä laite myös muokata kaikenlaista tietoa ja luovia tuotoksia. Eli kun aloitusnäytölle on tupsahtanut tietoa, niin sen perusteella voi sitten jo vaikkapa kirjoittaa plokitekstin suoraan plokille esimerkiksi WordPress -sovelluksella. Ja kirjoittaminen on miellyttävä käyttökokemus nimenomaan erinomaisen laitteen, mutta myös ohjelman ansiosta.

WordPress - oikoluku toimii

WordPress – oikoluku toimii

Kenelle tarkoitettu?

Lumia 1520 on todellinen kuluttajalaite: laadukasta tekniikkaa, sujuva aloitus kokemattomallekin puhelimen omistajalle ja huippuluokan käytettävyys. Kuuden tuuman kirkas Full HD -näyttö tarkoittaa muikeata lukukokemusta, suurta virtuaalinäppäimistöä, erinomaisesti näkyviä valokuvia ja kaikenlaista muuta käytettävyyttä kohottavaa.

Jolla toki on parempi monessakin seikassa. Lumiasta on turha etsiä laitteen toimittajan henkilöstön kuvia taikka videotervehdyksiä. Jollasta ne löytyvät. Nokialla taikka Microsoftilla ei myöskään ole sellaista hurmoksellista yhteisöä, joka Jollan kimpussa tomerasti äheltää JollaTogether -areenalla.

Jollan valitsema tie näyttää olevan Laissez-faire: yhteisö ja nörtit vievät, he määrittävät kehityksen suunnan. Jollan innostava tekijä on yhteisöllisyys, eli kehitystyö ruohonjuuritasolla. Se ei riitä kaikille, jos markkinoille ei saada riittävän laadukasta kuluttajalaitetta. Jollan nykyisestä kuluttajalähtöisyyden asteesta antaa hyvän käsityksen JollaSuomen ohje uuden teeman asentamisesta Mitäkuuluu -sovellukselle.

Nokian ja Microsoftin valitsema ohjaava tekijä, sen sijaan, on raha: sitä tehdään mikä menee kaupaksi ja jos ei mene, ei enää tehdä. Nokia ja Microsoft suunnittelevat ja kehittävät ylhäältä alas ja kuluttaja saa valmiin laitteen, jonka kehittämiseen hänellä on erittäin vähän mahdollisuuksia osallistua. En myöskään ole löytänyt Lumiasta mitään kehittäjätilaa, joka Jollassa on näkyvästi tyrkyllä ja ilmeisesti ahkerassa käytössä.

Näissä kummassakin, Jollan yhteisölähtöisessä ja Nokian markkinalähtöisessä katsantokannassa on hyvät puolensa, mutta niitä lienee mahdotonta yhdistää, koska kohderyhmät ja organisaatiot ovat aivan erilaiset.

Kiitokseni Nokialle

Päätökseni hankkia henkilökohtaiseen käyttööni Nokian paras puhelin kautta aikain, eli tämä Lumia 1520, on pitkällisen harkinnan tulos. Aiemmassa kirjoituksessani Nokia Abu Dhabissa – Lumia 2520 tein tiettäväksi uusien mainioiden laitteiden julkistuksen olleen loistava tapa kunnioittaa Nokiaan uskoneita ja edelleenkin uskovia ihmisiä.

Valitsemalla itselleni Lumia 1520:n halusin osoittaa omaa vastavuoroista kunnioitustani Nokiaa ja kaikkia nokialaisia kohtaan nyt kun kännykkäliiketoiminta on siirtymässä Microsoftille.

Harras toiveeni on, että Nokia vielä jonakin päivänä valmistaa Jollan Sailfishia käyttävän aidon kuluttajalaitteen. Näin olisi ehkä mahdollista yhdistää Jollan ja Nokian kovasti erilaiset lähestymistavat ja silti säilyttää niiden hyödyt myös jatkossa.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s