Nokia Barcelonassa – Nokia X

Muutamat viimeisimmät kuukaudet ovat mobiilialaa seuraaville olleet kuin pitkää aprillipäivää. Kirjoitukset ja huhut Nokian tulevasta Android -kännykästä ovat koetelleet uskottavuuden rajoja. Oltiinhan Nokialla vain joku aika sitten vielä kannalla, jonka mukaan montaa käyttöjärjestelmää ei kannata pitää tuotepaletissa.

Eilen Barcelonan Mobile World Congress -messuilla on Nokia virallisestikin julkistanut Androidin sisällensä kätkevän uuden tuoteperheen nimeltä Nokia X. Näitä uutuuksia arvioitsivat tuoreeltaan muiden muassa Nokian Ääni, Mobiili.fi, Helsingin Sanomat ja Talouselämä. Erityisen ansiokas on Markus Lehtiniityn kirjoitus Mobiili.fi -blogilla. Itse en tälläkään kerralla ryhdy speksejä tarkemmin listaamaan.

Nokia XL

Nokia XL

Nokia X on viehättävä ja moderni. Muotoilussa ja rakenteessa näkyy tuttuja piirteitä aina Nokia N9:stä saakka. Nokian keino erottua muista on uusi oma Androidin päälle rakennettu käyttöliittymä, jonka näkyvin ominaisuus on Windows Phonen laattoja, taikka tiiliä muistuttava aloitusnäkymä.

Elop vauhdissa jälleen

New Yorkissa viime vuonna Stephen Elop esitteli Lumia 1020:n tepastellen estradilla leppoisasti keltaisissa sisäpelikengissä. Esitys oli loistava. Eilen Espanjan Barcelonassa Stephen pyörähteli yhtä lepposasti, tällä kerralla vihreissä tennareissa.

Elop Barcelonassa

Elop vihreissä sisäpelikengissä

On sääli, että Stephen Elop jättää Nokian kännykkäliiketoiminnan siirtyessä Microsoftille. Samanlainen yltiöpositiivinen ja energinen ikuliikkuja olisi eduksi löytää Nokian tulevan liiketoiminnan äänitorveksi, oli tämä liiketoiminta mitä tahansa.

Todellista kehitysapua!

Olen aiemmin esittänyt käsityksenäni, että Nokia tulisi palkita toimistansa kehittyvässä maailmassa. Onhan Nokia tuonut yhä edullisempia, mutta kehittyneempiä mobiililaitteita yhä useamman saataville yhä useammassa maassa.

Messuilla Espanjassa on nyt todellinen peruskännykkä Nokia 105 saanut osaksensa tunnustusta Global Mobile Awardsin muodossa. Nokia on tämän todellakin ansainnut.

Myös Nokia X on osa tavoitetta tuoda internet seuraavan miljardin ihmisen ulottuville. On verrattain yleinen arvio, että esitellyillä ominaisuuksilla ja hinnalla internet todellakin tulee yhä useamman ulottuville vieläpä erinomaisena käyttökokemuksena.

Tie Lumiaan?

Aiemmin Nokia keskittyi tekemään loistavia kännyköitä. Nykyään yritys käy globaalia ekosysteemien sotaa, sekä puntaroi ja toteuttaa monenlaisia strategillisia liikahduksia.

Nokia ja Microsoft parhaillansa nikkaroivat polkua, jonka on tarkoitus johtaa kulkijansa Nokian peruspuhelimista Ashan ja Nokia X:n kautta Windows Phonea käyttäviin laitteisiin, kuten Nokia Lumia 1520. Yksi elementti tässä ovat nimenomaan käyttöliittymien yhtäläisyydet, mutta niitäkin keskeisempiä ovat sovellukset ja käyttäjäkohtainen data.

OneDrive

OneDrive

Tällä polulla laitteet ja käyttöjärjestelmät vaihtuvat toisiin, mutta käyttäjäkohtainen data on ajateltu mukana kulkevaksi jokaisen siirtymän yhteydessä. Microsoftin OneDrive, eli entinen SkyDrive, on valmistajansa mukaan yksi paikka koko elämän tarpeisiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun käyttäjä tallentaa Nokia X:llä ottamansa kuvat ja videot, sekä muokkaamansa dokumentit suoraan OneDriveen, niin hänen on sitten myöhemmin helppo vaihtaa Lumiaan, eli kokonaan uuteen tuoteperheeseen ja käyttöjärjestelmään niitä samoja kuvia, videoita ja dokumentteja käyttämään.

Myös monet muut Lumiasta tutut asiat loistavat Nokia X:llä. Esimerkiksi Nokian HERE -kartat navigointipalvelulla varustettuna löytyvät, samoin MixRadio. Kyse on siis monen tutun elementin tuomisesta edullisempaan tuoteperheeseen.

Tie katkeaa, vai jatkuu sittenkin?

Valittu strategia on täynnä vaaran paikkoja, eikä ota huomioon kaikkea tietoa, jota vuosien varrella on kerätty kuluttajain merkkiuskollisuudesta. Tällaisia pohdintoja olisi kuulunut tehdä etenkin kun Nokia kohta vaihtuu Microsoftiin.

Jos esimerkiksi joku sattuisi olemaan viehättynyt vaikkapa Opel -merkkisistä autoista, ja niissä tulisi jonkinlainen yläräja ominaisuuksissa vastaan, niin ostaisiko opelisti seuraavaksi saman valmistajan jonkin toisen merkin, vaiko ylipäätään jonkin toisen merkin täysin valmistajasta riippumatta?

En koe, että erilaisen datan kerääminen jonkin tietyn pilven reunalle pelkästään olisi riittävä syy pitkäkestoisesti sitoa itsensä johonkin tiettyyn ekosysteemiin tai valmistajaan.

Näen, että aplikaatiospesifi käyttäjäkohtainen data, sen sijaan, on tällainen järkevä perustelu. Etenkin jos tämä on toteutettu täysin saumattomasti. Esimerkkinä erinomainen on samojen Microsoftin OneNote -dokumenttien helppo pilviperustainen käsittely Windows 8 -kotitietokoneella ja Windows Phone 8 -kännykällä.

Henkilökohtaisesti olen innostunut pilvipalvelun käytöstä erilaisen datan tallennukseen, jolloin pilvi muodostaa keskeisen kiintopisteen ekosysteemin laitteiden välillä. OneDrive tulisi jo kiiruusti muokata sitoutunutta käyttäjäänsä palkitsevaksi, eli käyttäjälle voitaisiin vaikkapa antaa joka vuosi lisää ilmaista säilytystilaa.

Uskaliaita askelia

Nokiaa ei todellakaan voi syyttää uskalluksen puutoksesta. Nokia on nyt alkuperäisen ja ystävällisen ohjeistukseni mukaisesti, mutta vuosia myöhässä, valmistanut myös anteroidin. Nyt on mahdollista mitata kuluttajain kiinnostusta.

Kohdistuuko kiinnostus Nokian brändiin, vaiko Androidiin? Jos Nokia X lähtee lentoon, on helppo todeta Androidin olevan kiinnostuksen takana. Mikä sitten Nokia X:n jälkeen olisi se seuraava? Toinen yhteistä dataa käyttävä laite, vaiko toinen samaa käyttöjärjestelmää käyttävä laite? Nähdäkseni se oma data, eli ne omat kuvat, videot ja dokumentit ovat ne kaikkein merkityksellisimmät.

Nokian peruspuhelinliiketoiminta on nyt joka tapauksessa saanut itsellensä ja muille esitellyksi näytteen monipuolisuudestansa ja joustavuudestansa. Entäpä jos Microsoft kauppaa peruspuhelinliiketoiminnan edelleen jollekin kolmannelle? Silloin on tämä androidiin liittyvä osaaminen arvossansa ja tarjoaa se jonkinlaista suojaa mahdollisesti tulevia lauttapaloja vastaan.

Myöskään Microsoftin ei ole mitään syytä tiukasti jumittua vain omiin käyttöjärjestelmiinsä. Nokia näytti, kuinka tutun käyttöjärjestelmän päälle on mahdollista rakentaa täysin omanlaisensa käyttöliittymä ja käyttökokemus. Varsinainen yllätys on se, että nyt Android tekee tunnetuiksi Windows Phonen käyttöliittymää, sovelluksia ja dataratkaisuja.

Mitenkä lienee… Onko Nokia X se seireeni, joka houkuttelee käyttäjänsä Lumian pauloihin? Itse näen käyttäjäkohtaisen datan tärkeimpänä. Katson, että Nokia X on juuri sellainen käyttöjärjestelmästä ja kännykästä toiseen johtava polku, jonka rakentamista suosittelin marraskuussa viime vuonna.

Nightwish – The Siren

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s