Jolla – Ohijärvi

Helmikuussa tiedoitti Jolla Oy jo piankin saavansa Sailfish -käyttöjärjestelmän siinä määrin valmiiksi, ettei se enää kanna labelia beta. Tämä Wikipedian mukaan merkitsee Jollan olevan ohjelmistokehityksen näkökulmasta valmis kuluttajille.

Tänään tuo kiihkoisasti odotettu päivitys on vihdoin saatettu käyttäjäin ladattavaksi. Päivityksen versionumero on 1.0.4.20. Tarkka kuvaus uusista ominaisuuksista löytyy mm. JollaSuomi -blogilta ja JollaTogether -sivustolta.

Kehitystä on tapahtunut monella alueella, mutta ilahduttavan paljon on mukana selkeitä käytettävyyteen liittyviä uudistuksia, kuten hiotumpi virtuaalinäppäimistö. Pääpiirteet ovat kirjatut päivityksen latausikkunaan.

Ohijärvi

Ohijärvi

Ohijärven asennus onnistui helposti ja kerralla. Itselläni ei ollut mitään ongelmia, muiden kommentteja asentelusta ja muustakin löytyy jälleen blogeilta JollaSuomi ja JollaUsers. Tavalliseen tapaansa tarkasti myös Ohijärveä kuvailee Mobiili.fi.

Etiäpäin kuin Jolla aalloilla…

Sen perusteella, mitä tänään ehtoolla pitkän työpäiväni illassa olen ollut tilaisuudessa Jollaa pyöritellä, voin todeta lupausten jälleen tulleen pidetyiksi. En ole vielä törmännyt ensimmäiseenkään ongelmaan. Käyttöliittymää on viilailtu paremmaksi ja kaikki toimii.

Käyttöliittymä on entistä värikylläisempi. Keira Black -tunnelma on entistäkin tyylikkäämpi, koska värit loistavat kirkkaammin muillakin kuin lukitusnäytöllä. Myös käyttäjän avuksi kehitetyt visuaaliset vihjeet erottuvat aiempaa selkeämmin, minkä johdosta lämpöisimmät kiitokseni.

Suoritin jälleen palautuksen alkuperäiseen tilaan ennen järjestelmäpäivityksen asennusta. Kun Ohijärvi köllötteli puhelimessani, laittelin sähköpostitilit ja muut kohdilleen. Kaikki sujui ongelmitta, jopa helposti. Mitään alkuaikojen epästabiiliutta ei enää ilmene.

Younited, ei vielä?

Aiemmin kuluvana vuonna lennätti Jolla Oy aloittaneensa yhteistyön kotimaisen F-Securen kanssa yhteisenä aikomuksenansa tuoda Jollan käyttäjille younited -pilvipalvelu. Tähän saakka tämä piskuinen paatti on purjehtinut pilvettömän taivaan alla. Younited -blogin mukaan pilven pitäisi ilmaantua Jollan käyttäjille helposti asetuksista…

Jotenkin kuvittelin tiedoitteiden asiayhteydestä, että tämä pälvi olisi tavalla taikka toisella ollut mukana Ohijärven julkistuksessa. Nyt kun selailen ohjelmia, vilkuilen asetuksia ja kurkoittelen Jollan putiikin ylimmäisillekin hyllyille, en löydä mitään viitteitä younitedista.

Lienee asia siten, että tämä tulee joskus myöhemmin, eikä ole tässä vaiheessa vielä valmis ja tuotteistettu ahvenalle? Harmi. Itse koen, että kelpoinen pilvi antaisi Jollalle huimasti lisää mahdollisuuksia.

Android Ostoskeskus?

Ilmojen lämmetessä oli puhetta, että Jollan tulevissa versioissa kykenisimme valitsemaan lähes minkä tahansa Android -kaupan, josta niitä anteroideja sitten asentelisimme. Vaikka kuinka silmäni ymmyrkäisinä etsin, en havainnut jälkeäkään muista putiikeista. Edelleen on ainoana helposti käytettävissä Yandex.Store.

Lienen verrattain hanakka kuvittelemaan, kun jotenkin kuvittelin tämänkin asian kuuluneen Ohijärvi -päivitykseen. Toivon Jolla Oy:n jatkossa kaavoittavan tilaa muillekin kaupoille. Riemastuisin tavattomasti, jos esimerkiksi Amazonin AppStore for Android olisi helposti otettavissa käyttöön.

Yandex.Store on toki kelvollinen, mutta jostakin syystä kyseisen kaupan hakutoiminnot eivät aina toimi kunnolla, eikä esimerkiksi haku ”angry birds” tuo Rovio Entertainmentin maailmankuuluja pelejä hakutulokseen.

Ja asennuksen jälkeen luetaan asennusohjeet…

Juuri äsken kilahti meilipoksiini ystävällinen kirje Jolla Oy:ltä. Kirjeen kirjoittaja lähestyy lukijaansa kuvauksella uusista ominaisuuksista. Lopussa ovat asennusohjeet (alleviivaus ja boldaus ovat alkuperäiset ja merkitsevät linkkiä tarkempaan, mutta valitettavan kryptilliseen ohjeeseen):

Here’s how to update your Jolla:
1. Be sure you have signed into your Jolla account from the phone or that you create a new Jolla account from your phone. When the update is available for your device, you’ll see a notification in the events view.
2. Disable all openrepos before initiating the update.
3. Tapping the notification will take you to the Store where you can download the update. Follow the on-screen instructions.
4. Choose install from the pulley menu.

 

Haluan ystävällisesti todeta, että vaikka kansakoulussa luin myös Englantia, kuuluisi ohjeet laittaa ensinnäkin käyttäjänsä puhumalla ja kirjoittamalla kielellä, ja toiseksi selkokielellä. Mitä ihmettä tarkoittaa disable all openrepos? Mistä käyttäjäpoloinen edes tietää, onko hänellä mokoma openrepos?

Paljon tuli, mukavasti myös jäi tulematta

Olen tähän päivitykseen enemmän kuin tyytyväinen. Kun olen jo rientänyt hankkimaan henkilökohtaiseen käyttööni tyylikkään Keira Black -älykuoren, alkaa paketti olla hyvässä kuosissa sekä ohjelmiston että laitteen puolesta.

Maailma ei toki ole vielä valmis. Muiden kehitteillä olevien seikkojen lisäksi jään odottamaan erityisesti younited -pilvipalvelua, todellista usean putiikin Android -ostoskeskusta, sekä tietenkin Angry Birds -älykuorta.

Angry Birds TOH

Angry Birds TOH

Angry Birds -älykuori julkistettiin helmikuussa, mutta vielä ei ole se saatavilla. Kuori sinälläänkin on kiintoisa, mutta erityistä innostusta herättää huhuttu kumppaninäkymä, jossa tässä tapauksessa voisi olla kaikenlaista vihaisiin lintuihin ja pyyleviin possuihin liittyvää sisältöä.

Kumppaninäkymä onnistuneesti toteutettuna innovaationa avaisi jälleen uusia mahdollisuuksia Jolla Oy:lle, kumppaneille ja meille tavallisille käyttäjille.

Jaa musiikkivideo…

Dio – Rainbow in the Dark

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset