Nokia San Franciscossa – Lumia 930

Keskiviikkona ehtoolla Suomen aikaa esitteli Nokia uusimmat kännykkänsä Microsoftin järjestämässä tapahtumassa Build 2014. Nämä Lumia 630, 635 ja 930 ovat ensimmäiset, jotka käyttävät uutta Microsoft Windows Phonen versiota 8.1, kertoo yhtiön lehdistötiedote.

Lumioiden esittelijänä toimi jälleen luontevasti Stephen Elop. Tällä kerralla hän tepasteli estradilla oransseissa tennareissa, jotka sopivat hyvin esiteltyjen laitteiden värimaailmaan. Vihreätä, oranssia. Vaaleata metallia ja mustaa lasia.

Elop stagella

Elop stagella

Elopin esiintyminen oli energinen, vapautunut ja hauska. Loistavia tuotteita on helppo esitellä. Kiitollisena yleisönä ja osin lavallakin pullisteli suuri osa siitä älyllisestä muskelista, jonka kanssa Lumian kehittäjät tulevat tekemään työtä yhdessä, kun Nokian kännykkäliiketoiminta siirtyy Microsoftille.

Pitkä muotoilulinja napsahti poikki

Lumia 930 on muotoiltu eri prinsiippien pohjalta kuin esimerkiksi Lumia 1520. Aina Nokia N9:stä saakka jatkunut selkeän simplistinen muotoilulinja on nyt katkennut. Uusi luova intelligentsia saattaa kokea tällaisen metallin, muovin ja lasin yhdistämisen innostavana, mutta itse näen siinä puriteettia vastaan sotivia ristiriitoja.

Lumia 930

Lumia 930

Tuoreimman lippulaivakännykän muotoilu varmaankin herkistää Appleen tottuneita ihastelemaan ilmeisiä yhtäläisyyksiä. Toisaalta Nokia menettää hippusen erityisyydestänsä ja jättää tärkeimmäksi erottelevaksi tekijäksi käyttöjärjestelmän.

Tutut käytettävyyttä nostavat tekijät ovat toki myös Lumia 930:ssa. Näyttö on riittävän suuri ja muutenkin erinomainen. Tämä on merkittävin yksittäinen kosketusnäyttöön perustuvan älykännykän käyttökokemukseen vaikuttava seikka. Toinen tärkeä on laitteen suorituskyky. Tämäkin on kunnossa, joten sovellukset pyörähtelevät sulavasti.

Uudistumisen pakko

Samalla kun kitisen muotoilun periaatteiden vaihtumisesta, on syytä todeta tällaisen uudistumisen olevan käytännön realiteettien pakottamaa. Kyse on pikemminkin siitä, että Lumian mallisto elää ja hyvä saumakohta uutuuksille on käyttöjärjestelmän vaihdos tuoreimpaan.

Nokia asettaa suuria toiveita edullisiin Lumia 630 ja 635 -malleihin. Syy on selvä. Tähän saakka menestynein Lumia on se edullisin, eli Lumia 520. 630 ja 635 ovat varustetut paremmilla spekseillä ja uusimmalla käyttöjärjestelmällä, mutta asettuvat silti edullisten älykännyköiden kategoriaan.

Lumia 630

Lumia 630

Ilahduin voimakkaasti kun Elop mainitsi Lumia 1520:n saavan uusia värivaihtoehtoja. Kyseisen mallin omistajalle tällainen viestii mallin tuoreudesta ja elinvoimaisuudesta, minkä johdosta olen valintaani entistäkin tyytyväisempi.

Toimitusjohtaja Elopin saldo Nokialla

Stephen Elopin kaudella Nokia on saanut kännykkäliiketoiminnan kuluttajille saakka näkyvät laatuasiat kuntoon. Elopin aikana ei ole julkaistu yhtään ainoata huonoa tuotetta. Myöskään Nokian tilanteen huomioon ottaen ei ole syyllistytty tarpeettomiin riskeihin erilaisten kokeilujen muodossa, mikä aiemmin oli tapana.

Elop toi Nokiaan ryhtiä. Hän yhdisti Nokian kännykät pilveen ja ekosysteemiin. Myös edullisemmat mallistot Nokia Asha ja Nokia X ovat yhä enemmän tämän saman pilven alla ja saman ekosysteemin osasia.

San Franciscossa Microsoftin ja Nokian väki olivat tyytyväisiä. Molemmat tietävät, että Nokian kännyköiden ohjautumisessa Microsoftille on joku tolkku. Liiketoiminnan kaupasta huolimatta Nokia on jatkanut kännyköidensä kehitystyötä täysillä. Tämä on erinomainen asia työntekijöiden kannalta.

Ennen Stephen Elopia Nokian big picture oli hukassa etenkin älypuhelimissa. Se, kuinka oligarkian tendenssin jähmettämästä jättiläisestä jälleen muovautui vision omaava laadukkaita kuluttajatuotteita ketterästi valmistava yritys, on liioittelematta sanottuna mobiililiiketoiminnan historiaa.

Lopuksi tyylivinkkejä Stephen Elopille:

If you’re going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair

Scott McKenzie – San Francisco

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset