Jolla – parhaat puolikkaat

Helsingin Sanomissa toimittaja Maria Pettersson tiedustelee, joko nyt uskaltaisi ostaa Jollan kännykän. Asiantuntijana kirjoituksessa on JollaSuomen Toni Aaltonen.

Itse olin siinä ensimmäisten joukossa, jotka uskalsivat jo vuosi sitten keväällä ja saivat ennakkotilauksen myötä haltuunsa sen ensimmäisen ”Poppy Red Limited Edition TOH” -älykuoren.

Olen kuukausien vieriessä hämmästellyt raportteja erilaisista ongelmista, kun itse olen niiltä pääosin säästynyt. Arvelen yhdeksi syyksi haluttomuuteni ottaa käyttöön Jollan kehittäjätila, jossa käyttäjä pääsee kirjoittelemaan mystillisiä komentoja käyttöjärjestelmälle. Toinen syy pulmain vähyyteen voi toki olla käytössäni olevien sovellusten valikoima, jossa ei mitään varsinaisia erikoisuuksia ole.

Näen, että Jolla ja Sailfish erottuvat peräti positiivisesti muista kahdessa suuressa asiassa.

Ensimmäinen on yhteisöllisyys kännykän ja käyttöjärjestelmän kehitystyössä. Internetissä osoitteessa https://together.jolla.com/questions/ sijaitsee tämän yhteisön leirinuotio, jonka lempeiden lieskojen ympärille väki kerääntyy yhdessä arvottamaan, arvioimaan ja innovoimaan uusia potentiaalisia ominaisuuksia, sekä tekemään aiemmin luoduista entistä ehompia.

Kuvassa alla näkyy kolme otsaketta, joista kutakin napsauttamalla on mahdollista avata tarkemmat tiedot, sekä osallistua keskusteluun, äänestyksiin ja muihin aktiviteetteihin. Innokkaimmat puurtajat saavat mitaleja rinnuksiinsa ja lisää mahdollisuuksia.

Käyttäjä, kännykkä ja selain vaaka-asennossa

Käyttäjä, kännykkä ja selain vaaka-asennossa

Olen itsekin puhaltanut samaan hiileen muutaman kommentin ja useamman kannatusäänen verran, jonka johdosta koen olevani osa tätä yhteisöä, vaikka olenkin ansainnut vasta kaikkein vähäpätöisimpiä merkkejä osallistumisesta.

On selvää, että tällainen yhdessä tekeminen suo tällä hetkellä jokaiselle verrattain suuren roolin ja vaikutusvallan juuri nyt, koska kehitystyö on erittäin aktiivisessa vaiheessa ja yhteisö kuitenkin on vielä kotoisan kokoinen.

JollaSuomi näkyy sähköttävän, että seuraava päivitys Jollaan on tulossa jo kesäkuun alussa. Uusien ominaisuuksien listalla on linkkejä tähän nimenomaiseen together.jolla.com -sivustoon, mikä tarkoittaa, että nämäkin uutuudet ovat tulleet yhteisöllisesti käsitellyiksi.

Toinen suuri muista erottava tekijä on aito moniajo, johon kuuluu sen hyödyntämiseen luotu käyttöliittymä. Monet käyttöjärjestelmät ajavat useata sovellusta samanaikaisesti taikka ainakin näennäisen samanaikaisesti. Jollan Sailfish -käyttöjärjestelmä tukee tätä moniajoa lähes täydellisesti ja tarjoaa kaiken päälle käyttöliittymän, jonka avulla moniajosta saadaan oikeasti merkittävää hyötyä.

Tämän käyttöliittymän olennaisia osia ovat kurkistustoiminnallisuus, sovellusten elävät pienoiskuvat (kannet), ja kansien oikotiepainikkeet erilaisten sovelluskohtaisten toimintojen suorittamiseksi applikaatiota edes avaamatta.

Alla näkyvään kuvaan olen hartaana näperrellyt peräti neljä Jollan näyttökuvaa vierekkäin. Tarkoitus on kuvata mitä kaikkea ihanuuksia näytöllä tapahtuu kun käyttäjä sovelluksen auki ollessa liu’uttaa näppiänsä näytöllä oikealta vasemmalle, vasemmalta oikealle, taikka ylhäältä alas. Liike tulee aloittaa näytön ulkopuolelta.

Kurkistellaan

Kurkistellaan

Kuvasarjassa on käynnissä kolme sovellusta: Sähköposti, SailShotMe ja Selain, joista Selain aktiivisena auki. Sormen edetessä tausta ja siellä hyrräävät sovellukset näkyvät yhä selkeämmin. Missä tahansa vaiheessa voi liikkeen suunnan muuttaa takaisin kohti reunaa, jolloin aktiivinen sovellus valtaa tilaa itsellensä.

Mikäli liikkeen vie loppuun saakka, jää kotinäyttö aktiiviseksi. Tässä näkyvät pienoiskuvat, eli kannet ovat aktiiviset ja päivittävät ne ulkoasuansa aina tarpeen mukaan. Voin esimerkiksi jättää Selaimen päivittämään sivua ja näen päivittymisen Selaimen kannessa.

Kansien avulla on hämmästyttävän helppo seurata sovellusten tilaa, siirtyä sovelluksesta toiseen ja sulkea niitä. Reaaliaikaisesta ulkoasun päivittymisestä seuraa, ettei applikaation tilan nähdäksensä sitä tarvitse avata. Vain kehittäjäin mielikuvitus on rajana suunniteltaessa mitä kaikkea nämä kannet voisivat käyttäjälle näyttää ja mitä kaikkea niillä olisi mahdollista tehdä.

Kuvassa alla näkyy kolme kantta, joista kuvasarjan toisessa kuvassa olen sormellani kevyesti hipaissut Sähköpostin kantta oikealle, jolloin päivitystoiminto käynnistyi. Kolmannessa kuvassa näkyy päivittyminen ja neljännessä lopputulos, eli tieto uusien meilipoksiini kilahtaneiden viestien määrästä, joka tällä kerralla oli vähäinen johtuen automaatillisesta päivittymisestä.

Jollan kannet

Jollan kannet

Kansista kertoo tarkemmin Jolla Oy:n oma ohje. On syytä pistää merkille, että ohjeet nykyään löytyvät myös Suomeksi. Muistaakseni näin ei ollut asia aivan alussa, vaikka voihan olla siten, etten tätä kotoisalla kielellä kirjoiteltua sivustoa aiemmin vain löytänyt. Joka tapauksessa käyttäjän tuki käyttäjän omalla kielellä on tuotteen käytettävyyden kannalta keskeinen vaatimus. Loistavaa, että tämäkin on toteutettu.

Yksi asia on varma. Tällaista hienostunutta, aitoa moniajoa tukevaa käyttöliittymää ei ole muilla. Tämä on vain Jollan Sailfish -käyttöjärjestelmän päällä.

Entä miten Jolla tulisi vieläkin paremmaksi käyttäjän näkökulmasta? Jollayhteisö voisi ideoida monimuotoisempia kansia moniajoa yhä paremmin tukemaan.

Ilahtuisin voimakkaasti, mikäli kansia voisi olla useita kokoja. Ja vieläpä siten, että käyttäjä voisi itse sovelluskohtaisesti määritellä kannen mittasuhteet. Kysymys nousee entistäkin tärkeämmäksi, jos ja kun Sailfish aikanaan on käytössä tablet-tietokoneissa, jolloin laajempaa näyttötilaa on kaikki syy hyödyntää.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset