Jolla – Saapunki

Tiesin odottaa Jollan päivitystä saapuvaksi viime viikon lopulla, taikka tämän viikon alussa. Päivityskuvaketta kuitenkaan ei hartaista toiveistani huolimatta ilmaantunut näytölle ja päivitysten manuaalinen utelu tuotti aina saman tuloksen ”Ajan tasalla”…

Vielä ennen unosille menoa vilkaisin JollaSuomen plokilta, josko olisi ennakkotietoa saapunut. Ei ollut pelkkää ennakkoa, vaan jo tieto päivityksestä otsakkeella Sailfish 1.0.7.16 Saapunki päivitys on nyt ladattavissa!

Eipä enää nukuttanut… Lataamaan ja kokeilemaan…

On saapunut päivitysten päivitys!

Lyhyt asennuksen jälkeinen kokeilurupeama sai iloiselle tuulelle. Päivitys sisältää useita peräti loistavasti toteutettuja uudistuksia. Näistä on jälleen internetissä kirjoiteltu enemmänkin, mutta esittelen tässä kaksi omalta kohdaltani innostavinta.

Kansiot ja kuinka ne tehdään

Saatuani Jollan hyppysiini aiemmin viime vuoden lopulla, totesin heti tuoreeltaan tarvittavan kansiot sovellusten kuvakkeiden järjestelemiseksi mielekkäällä tavalla. Nyt on tämä toteutettu. Eikä pelkästään toteutettu, vaan toteutettu erinomaisesti.

Alla näkyvässä kuvasarjassa on rinnakkain neljä näyttökuvaa. Ensimmäisenä vasemmalla on alkutilanne, josta haluan päätyä lopputulemaan, jossa kaikki änkkärit ovat yhdessä ja samassa kansiossa. En tiennyt kuinka pitää toimia, joten arvasin… Ryhdyin näpilläni viemään toista änkkäriä toisen päälle. Ja hupsista, kansio on luotu ja kuvakkeessa näkyy numero 2 kertoen kansion sisältämien sovellusten määrän.

Kansiot

Kansiot

Ohjasin kohteliaimmin kaikki äksyt linnut samaan kansioon ja sohaisin lopuksi sormellani kansion kuvaketta, jolloin kansio aukeni muokkaustilan ollessa edelleen päällä. Kaksi oikeanpuolimmaista kuvaa ovat tämän juuri äsken maailmaan syntyneen kansion sisältä. Kaikkein laitimmaisessa kuvassa olen – jälleen kokeilemalla – löytänyt toiminnallisuuden, jolla sovellus voidaan siirtää kansiosta takaisin ylätasolle: kuvakkeen liikuttaminen avaa näytön alaosaan alueen, jolle kuvake viedään tässä tarkoituksessa. Pelkkä ruksin napsautushan poistaisi koko sovelluksen Jollasta.

Loistavaa tähän saakka. Toiminnot ovat intuitiivisia, eli käyttäjän pääteltävissä ilman ohjettakin. Kansio ei kuitenkaan ole vielä valmis… Nimi puuttuu.

Ensin napsautin näytön yläosassa näkyvää kansion kuvaketta, jolloin aukesi tyylikäs luettelo erilaisista kuvakkeista, eli tyyleistä. En katsonut olevan tarvetta vaihtaa, joten annoin oletustyylin olla. Kuvan toisessa osassa olen napsauttanut kansion nimeä sitä muokatakseni. Kirjoitin oikean nimen, ja kansio sai lopullisen, peräti tyylikkään asunsa, joka näkyy kuvasarjan kolmannessa osassa. Viimeinen osa näyttää lopputuloksen.

Kansion muokkaus

Kansion muokkaus

Haluan todeta suoraan, että tämä ominaisuus todellakin lisää Jollan käytettävyyttä. Kun ominaisuus lisäksi on toteutettu loisteliaan jollamaisesti, tuntuu Jolla yhä paremmalta. Eikä ole näin hyvältä tuntunut koskaan ennen.

Lukitusnäytön vetovalikon muokkaus

Jollan käyttöliittymän kiitellyimpiä kontrolleja on vetovalikko. Tällaisen avulla käyttäjä kykenee helposti yhdellä kädellä valitsemaan toimintoja. Sormella ei tarvitse osua tarkasti mihinkään pieneen kohteeseen, vaan vetoliike voidaan aloittaa miltä tahansa näytön alueelta ja liikettä jatketaan kunnes haluttu toiminto on valittu. Vetovalikko antaa haptillista palautetta, joten aina ei ole välttämätöntä edes katsoa kännykkää ja silti käyttäjä tietää mitä valitsee.

Vetovalikko

Vetovalikko

Jollayhteisön eräs toive on ollut mahdollisuus valita tämän keskeisen vetovalikon käynnistämät sovellukset. Kuten ennenkin, Jolla Oy on meitä käyttäjiä jälleen kuunnellut. Nyt nämä applikatsioonit voidaan valita Asetusten kohdasta Oikopolut. Ja mikä parasta, tämäkin uusi ominaisuus on toteutukseltansa loistava! Periaatteessa pienellä seikalla on tehty koko kännykkä entistäkin laatuisamman oloiseksi ja erityiseksi.

Oikopolut

Oikopolut

Tämä on hyvä sapluuna. Oikopoluissa käytetään sovellusten kuvakkeita samalla tavalla kuin esimerkiksi sovelluskohtaisten asetusten valinnassa. Tällaiset visuaalisesti toteutetut valinnat ovat oiva keino kertoa mitä sovellusta kyseisessä kohdassa käsitellään.

Suunta on löytynyt!

Tarkka listaus uusista ominaisuuksista, korjauksista ja muista löytyy JollaTogether -sivustolta, JollaSuomelta, JollaUsersilta ja Mobiili.filtä. Nämä kirjoitukseeni poimimani kaksi uutta ominaisuutta ovat esimerkkejä jollamaisesta toteutuksesta.

Laatu asuu pienissä yksityiskohdissa. Kun tehdään visuaalista, värikästä, ja yksinkertaisen tyylikästä kautta linjan, kun tehdään intuitiivista käyttöliittymää, saa käyttäjä laatua. Tämän kvaliteetin myötä tulee hyvä mieli ja miellyttävä käyttökokemus.

Koen, että oikea suunta on löytynyt ja tulevissa päivityksissä tätä lienee tulossa lisää. Ja mitä tulossa? Sitä, mitä jollayhteisö yhdessä toivoo, ja toivomuslistahan tunnetusti on JollaTogether -sivusto.

[Muokkaus 10.06.2014:] Kirjoitusta on lähes huomaamattomasti täydennetty päivän valossa, kun yöllä raapustellessa oli enemmän intoa kuin harkintaa.

Juhlatunnelmissa…

Nazareth – Razamanaz

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset