Microsoft – Nokia X2

Microsoft sähkötti tiistaina 24.06.2014 julkaisseensa uuden Androidia käyttävän Nokia X2 -kännykän. X2 on jatkoa jo Nokian omistuksessa aloitetulle X-sarjalle. On jonkinmoinen yllätys, että Microsoft näinkin pian julkaisee jatkoa. Yhtiöllähän on myös oma käyttöjärjestelmänsä Windows Phone, joka on tuttu aiemmin Nokian ja nykyään Microsoftin Lumia -laitteista.

Yllätys ei tosiasiassa olekaan kovin kummoinen, Nokia X2 nimittäin näyttää, mitä Nokian johtajat tarkoittivat, kun he taannoin totesivat käyttöjärjestelmän merkityksen olevan vähenemään päin, ja ettei laitteen käyttäjä välttämättä edes tiedä mikä tällainen järjestelmä mahtaa kuoren sisällä piiloitella. Tätä näkemystähän on edustanut myös Nokian johdosta Microsoftille siirtynyt Stephen Elop.

Nokia X2 näyttää loistavalta

Nokia X2 on todella kiinnostava laite. X-sarja mitä ilmeisimmin on segmenttinä ajateltu Ashan ja Lumian väliin. Erotuksena esimerkiksi myös värikkäästä ja atraktiivisesta Asha 503:sta, X2:ssa on modernin älypuhelimen vaatimuksiin kuuluva riittävän suuri näyttö ja siksi X2 vaikuttaakin ulkoisilta ominaisuuksiltansa enemmän Lumia 630:lta.

Microsoft jatkaa värikylläistä linjaa. X2 tulee paitsi valkeana ja mustana, myös peräti pirteinä ja nuorekkaina keltaisena, oranssina ja vihreänä. Tällainen kirjavuus on epäilemättä hyvä ratkaisu, onhan kännykän väri monelle nuorelle se ensimmäinen valintakriteeri, kun muut ominaisuudet ja erottavat tekijät eivät ensimmäistä kännykkäänsä valitsevalle ole yleensä edes käsitteinä tutut.

Nokia X2

Nokia X2

Universaali käyttöliittymä

Microsoftin suuri kuvio näyttää olevan universaalin käyttöliittymän rakentaminen kännyköille ja mahdollisesti muillekin mobiililaitteille. Nyt on Androidin päälle rakenneltu käyttöliittymää, jossa on hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä Lumioista tutun Windows Phonen kanssa.

X-sarjassa on Lumioista tuttu tiilistä eli tapahtumaruuduista koostuva aloitusnäyttö, jossa sovellukset esitetään monen kokoisina värikkäinä suorakulmioina. Sovellukset näyttävät näissä ruuduissa informaatiota ja sovellukset avataan ruutua napsauttamalla.

X2 tuo mukanansa paljon muutakin Lumioista tuttuja käyttöliittymän osia, kuten sovellusluettelon. Tämä on lähes identtinen Windows Phonen vastaavan kanssa, joten Lumiaa käyttäneelle toiminnallisuus on tuttua ja helppoa. Luettelosta käynnistellään sovelluksia ja arvatenkin asetetaan niitä aloitusnäytöllä näkyviksi.

Sovellusluettelo

Sovellusluettelo

Myös moniajonäkymä, eli sovellusvalitsin on kuin kopio Windows Phonen puolelta ja tuttu Lumiaa käyttäneille. Tässä näkymässä ovat avoinna olevat sovellukset, jotka voidaan sulkea taikka niihin siirtyä.

Sovellusvalitsin

Sovellusvalitsin

Aloitusnäyttö, sovellusluettelo ja sovellusvalitsin ovat X2:n omaa käyttöliittymää, jota ei ole tavallisissa Androidia käyttävissä laitteissa. Kyseessä on eräänlainen androidlumia, joka strategiapalavereissa on ajateltu sillaksi edullisemmista kännyköistä Lumiaan. Ei tosin ole sanottu, etteikö siltaa pitkin pääsisi kumpaankin suuntaan.

Saman palleropilven alle

Lumiassa ja X2:ssa sovellukset ja pilvetkin alkavat olla pitkälti samat, koska Microsoft täysin ymmärrettävästi haluaa laajentaa tuotteidensa käyttäjäkuntaa ja siksi tuo ratkaisujansa myös X2:lle. Olen erityisen tyytyväinen OneNoten saatavuudesta Nokia X2:lle. OneNote nimittäin osoittaa loistavalla tavalla pilvipalvelujen hyödyt tavalliselle käyttäjälle.

Universaalit käyttöliittymät, käyttökokemukset ja pilvipalvelut hämärtävät ekosysteemien rajoja. Ovatko avoimet, vaiko suljetut? Jos käyttöjärjestelmä ei enää määritäkään ekosysteemiä, niin pilvikö, vai eikö kohta enää sekään? Onko käymässä siten, että ekosysteemi on muutaman toimijan ympärille keskittynyttä modernia informaatiotekniikkaa? Vai onko se jo piankin – kuten toivon – alati muuntautuvaa ja dynaamillisesti verkostoituvaa evolutsioonia?

Samalla kun ekosysteemien ja pilvien reunat osuvat toisiinsa ja menevät yhä enemmän limittäin, on selvää, että lukuisat sovellusvalmistajat haluavat tulevaisuudessa tarjota tuen eri ekopilville, jolloin on mahdollista välttää asettuminen puolelle tai toiselle. Olisiko mahdoton ajatus, että käyttäjäkohtainen data olisi samaan aikaan ja samanlaisena kahdessa pilvessä, tai että olisi olemassa kaikille tavallisille pilville yhteinen yläpilvi?

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset