Jolla – Tahkalampi

Tämä päivä ei kohdallani tähän saakka varsinaisesti ollut mennyt putkiloon. Ehtoolla vielä hieman aherrettuani ja päivän riennoistani voipuneena olin jo vetäytymässä subjektiivisille, nukkumisen aikana koettaville elämyksilleni, kun vielä tarkistin, josko JollaSuomi tietäisi kertoa jotakin uutta. Kyllä. Jollaan on saatavilla uusi päivitys, Tahkalampi.

Jessilöitä! Asentelemaan ja kokeilemaan…

Kuten aiemmatkin päivitykset, Tahkalampi asentui suoraviivaisesti ja täysin ongelmitta. Nykyäänhän päivitysten tarkistaminenkin on aiempaa helpompaa, kun edellisessä tuli Asetuksiin uusi toiminto varta vasten tähän tarkoitukseen.

Olen erityisen hyvilläni kaltaiselleni peruskäyttäjälle lähes välttämättömistä uusista ominaisuuksista, joista tässä kirjoituksessani esittelen kolme, nimittäin Opetusohjelman, nettisivujen sovelluskuvakkeet ja Android -sovellusten kannet.

Opetusohjelma

Uudelle käyttäjälle tarkoitettu Opetusohjelma oli tähän saakka erittäin yksinkertainen. Tämä uusi on peräti monipuolinen ja havainnollinen, onhan tässä käytetty runsain mitoin eri sovellusten käyttötapauksia.

Alla näkyvään kuvaan olen näperrellyt vain eräitä Opetusohjelman näkymiä esimerkinomaisesti kertomaan kuinka uutta taikka jo edistyneempääkin käyttäjää vuorovaikutteisesti perehdytetään Jollan käyttöliittymän hienouksiin.

Opetusohjelma

Opetusohjelma

Päivittynyt Opetusohjelma on oikeasti hyödyllinen, koska siinä käyttäjä voi täysin turvallisesti harjoitella monia perustoimintoja. On mahdollista mennä eteen ja taakse, kokeilla samaa toimintoa kuinka monta kertaa tahansa ja näin perehtyä Jollan tapaan tehdä asioita.

Internetsivujen sovelluskuvakkeet

Ominaisuus, jota olen kaipaillut jo alusta saakka, on mahdollisuus lisätä internetsivuja Sovellusnäkymään, josta ne ovat helposti aukaistavissa.

Kuvakoosteessa ensimmäinen kuva vasemmalta on Jollan Selain, jossa sovelluskuvakkeen lisäämiseksi napsautetaan alhaalla keskellä vaalealla vihreällä näkyvää Välilehdet -kuvaketta ja aukeavassa näkymässä valitaan vetovalikosta toiminto Lisää sovellusnäkymään.

Nettikuvakkeet

Nettikuvakkeet

Lisäystoiminto antaa muokata nimeä, jonka jälkeen valitaan Tallenna ja kyseinen sivu voidaankin tämän jälkeen helposti aukaista Sovellusnäkymästä.

Nyt osoittautuvat aiemmassa päivityksessä tulleet kansiot erittäin hyödyllisiksi, koska näitä kuvakkeita on loogillista sijoittaa omiin kansioihinsa, jolloin työpöytä pysyy mainiosti järjestyksessä. Kuvakoosteen neljännessä kuvassa olen perustanut nettisivuja varten kansion ja sinne asetellut kolme kuvaketta.

Omat kannet myös anteroideille

Aiemmissa versioissa Android -sovellukset hyödynsivät yhtä ja samaa Jollan moniajonäkymän kantta, eli käynnissä olevan sovelluksen kuvaa. Näitä kansia näkyy alla neljä kappaletta. Ensimmäisellä rivillä on kaksi aitoa Sailfish– eli ahvenasovellusta, joista Kartat vasemmalla ja SailshotMe oikealla. Android -sovellukset OneNote ja Maps ovat alemmalla rivillä.

Kannet ne ovat Androidillakin

Kannet ne ovat Androidillakin

Kuvasta on helppo havaita natiivien Sailfish -sovellusten piirustelevan oman kantensa tarkemmin. Android -sovellusten kannet ovat paitsi epäselvemmät, myös elottomat, eli ne eivät päivitä kansiansa livenä, kuten natiivit ohjelmat.

Jollan moniajoa tukeva käyttöliittymä on jälleen hieman lisää muita edellä, kun Android -sovelluksiinkin on nyt mahdollista moniajonäkymästä helposti siirtyä tai ne siinä sulkea. Josko nämä anteroidit joskus käyttäytyvät tässä näkymässä kuten natiivit Sailfish -sovellukset? En tiedä onko tämä teknillisesti mahdollista, mutta kolminkertaista eläköötä lupaan siinä tapauksessa kohottaa.

Paljonko on paljon?

Jollan päivitystahti on kunnioitettava. Näin tiuhaan ei muilla ole tapana tarjota käyttäjille uutta. Jo ennen Tahkalampea Jolla oli ominaisuuksissa ja toiminnoissa saavuttanut tason, joka mainiosti riittää vapaa-ajalla ja työkäytössä. Nämä esittelemäni muutamat ominaisuudet nostavat Jollan jälleen uudelle tasolle.

Kattava lista ominaisuuksista ja korjauksista löytyy tuttuun tapaan JollaTogether -sivustolta. Suomeksi päivityksen tietoja lennättää muiden muassa The Best Mobile Blog.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset