Microsoftin ekosysteemin evoluutio

Nokian kannatti myydä kännykkäliiketoiminta. Microsoftin ei sitä olisi kannattanut ostaa, jos ei se tiedä mitä sillä tekisi. Ilmoittaessansa suurista irtisanomisista, yhtiö teki tiettäväksi suuren linjamuutoksen, jossa näkyy johtajavaihdos. Toimitusjohtajana Steve Ballmeria seurannut Satya Nadella jätti oman jälkensä.

Microsoftin Devices and Services -yksikön johtaja Stephen Elop kirjoitti henkilökunnalle kuuluisan Hello there -kirjeen, jonka varsinaista sisältöä enemmän on julkisuudessa puututtu muutamiin yksittäisiin termeihin ja tiettyihin ilmaisumuotoihin. Kirje ja siinä kerrotut aikomukset sinällänsä ovat suoraa seuraamusta Microsoftin uudesta linjasta.

Kapeasti tarkasteltuna suuryhtiö Microsoftin johto on tehnyt järkevän oloisia ratkaisuja, mutta laajemmin katseltuna meno näyttää päämärättömältä, tempoilevalta ja epäluotettavalta. Yksittäisistä rationaalisista toimista on muodostunut sekava linja. Microsoft hapuilee, sen ekosysteemissä evoluutio on johtanut lukuisiin sukupuuttoihin.

Pahinta kuluttajan kannalta on tämän ekosysteemin erittäin huono ennustettavuus. Evoluutiota ei ohjaa yksi iso näkymätön käsi, vaan soppaa hämmentää lukuisia pienempiä ja näkyviä kouria. Aiemmat päätökset ovat uusille johtajille vain paperia. Jälki ei vakuuta. Useiden kyvykkäiden toimijoiden työ on heitetty tuhluuksiin.

Windows 8 tietokoneille

Microsoft julkaisi joitakin vuosia sitten Windows 8 -käyttöjärjestelmän Modern UI -käyttöliittymällä. Myös nimeämisessä on oltu tuuliajolla, olihan Modern UI aiemmin ristimänimeltänsä Metro ja nykyään ties mikä. Tässä piti perinteisen Windowsin olla vain väliaikainen lisä, jonka saa käyntiin uudelta työpöydältä, mutta joka tulisi väistymään kunhan sovellukset saadaan uuteen kuosiin.

Nyt lennättää Mobiili.fi, että suunta vaihtuu jälleen. Wanha työpöytä tuleekin käyttäjän pääasialliseksi työpöydäksi, jolta näitä uusia sovelluksia käynnistellään.

Hapuilulle on selkeitä syitä, jotka juontuvat Ballmerin kaudelta ja kauempaakin. Tuodessansa Windows 8:n pöytäkoneille, heitti Microsoft romukoppaan tai ainakin sen välittömään läheisyyteen suuren osan siitä käyttöliittymän laadintaa ja käytettävyyttä koskevasta tiedosta, jota ansiokkaasti oli vuosien ajan kerätty yhtiön sisällä ja muualla maailmassa.

Windows 8:n suunnitteluvirheistä olen kertonut aiemmissa kirjoituksissani otsakkeilla Kahdeksas akkuna, Kahdeksas akkuna kokeiltuna ja Windows 8 – kaksi ainoaa akkunaa. On luontevaa korjata osa virheistä tekemällä Wanhasta työpöydästä päänäkymä, josta aukaistaan Modern UI -sovelluksia. Tämä Wanha nimittäin hallitsee akkunoinnin huomattavasti paremmin. Tässäkin, järkevä yksittäinen päätös, hapuileva linja.

Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 toi mukanansa uuden ja kovasti kiitellyn ilmoituskeskuksen. Tämä on yksi näyttö lisää aloitus- ja sovellusnäyttöjen rinnalle. Tarkoitus lienee helpottaa asioita käyttäjän kannalta, mutta lopputuloksena on asioiden monimutkaistuminen.

Microsoft tällä päivityksellä hylkää aiemman tavoitteensa ja heittää rukkaset naulaan aloitusnäytön suhteen. Uusi ilmoituskeskus merkitsee, etteivät aloitusnäytön ilmoitukset riitäkään. Aloitusnäytönhän piti olla se, josta käyttäjä kätevästi näkee kaiken oleellisen. Nyt microsoft rakentelee samanlaista mutanttia, jollainen oli Windows 8 pöytäkoneelle.

Miksi ei aloitusnäytöllä olisi voinut olla dynaamillisesti kokoa vaihtavia ilmoitusruutuja, joissa näkyisi tarpeellinen määrä ilmoituksia? Myös tärkeimmät asetukset olisivat vallan hyvin voineet olla omia ruutuja. Näin käyttäjä olisi saanut aloitusnäyttöön juuri ne ilmoitukset ja asetukset, joita katsoo tarvitsevansa. Asetukset luonnollisestikin olisivat tässä mallissa olleet tilansa kosketuksella vaihtavia ja visuaalisesti ilmaisevia.

Androidlumia

Ei ole väliä sen, oliko päätös ryhtyä valmistamaan Nokia X -sarjan Android -kännyköitä Nokian, vaiko Microsoftin. Joka tapauksessa jälkimmäinen päätti ne lopettaa juuri kun kuluttajia ja sovelluskehittäjiä oli vokoteltu mukaan. Näin vähenee luottamus yrityksen ohjelmisto- ja laiteratkaisuihin.

Nokia X:n siirtäminen roskakoriin shift -näppäintä samalla painaen katkaisee polun Androidista Lumiaan ja älykännyköissä siirtää kaikki munat samaan koriin. Microsoft pelaa nyt kovilla panoksilla ja maksimoidulla riskillä, jota sijoittajat hieman ironillisesti eivät tunnista.

Tilastojen valossa näyttää selvältä, ettei Microsoft pärjää käyttöjärjestelmiin perustuvassa ekosysteemien sodassa. Siksi olisi kaikki syy keskittyä muihin erotteleviin seikkoihin. Pilvipalveluja hyödyntävissä sovelluksissa Microsoft on kärjessä ja OneDrive kilpailukyvyltänsä kelpoinen.

Android -käyttöjärjestelmää käyttävinä Nokia X ja Nokia X2 olisivat olleet erinomainen väylä laajentaa OneDrive -pilvipalveluun perustuvaa ekosysteemiä Windows -laitteita laajemmalle. Vääränlainen ylpeys ja takertuminen vanhoihin kunnian päiviin ilmeisesti estävät Microsoftia hyödyntämästä kilpailevia käyttöjärjestelmiä.

OnePhone

Kuka enää kaiken sekoilun ja tempoilun jälkeen uskaltaa valita Microsoftin tuotteita? Kuka rohkenee panostaa sovellusten kehittämiseen Microsoftin laitteille ja alustoille? Kännyköiden evoluutiossa mutaatio ei saa johtaa täydelliseen umpikujaan, vaan jokaista Microsoftilta ostettua laitetta tulee seurata suoraa päivityspolkua pitkin uusi laite.

Suosittelen Microsoftille kokonaan uuden puhelinmalliston tuomista kahden vuoden sisällä vähitellen korvaamaan kaikki yhtiön nykyiset älykännykät. Tämä uusi mallisto olisi nimeltänsä yksinkertaisesti OnePhone, vaikka kyseisen nimen lanseeraaminen vaatisikin eräiden tuotemerkkien hankkimista.

OnePhone alleviivaisi pilvipalveluun perustuvaa ekosysteemiä ja olisi se saatavilla ainakin käyttöjärjestelmille Windows Phone ja Android. Microsoftin tulee nyt tavoitella laajuutta, määrää ja kattavuutta. Nyt ei ole aika varjella oman, käyttöjärjestelmiin perustuvan ekosysteemin geneetillistä puhtautta.

Ryhtiä myös kuluttajille

Microsoftin ilmoitettua rajusta irtisanomisista, on turuilla ja toreilla uhottu jopa boikotista. En osaa sanoa mitä hyötyä siitä olisi. Menisivätkö Suomessa jatkossakin suunniteltavat kännykät ja sovellukset silloin muka paremmin kaupaksi?

Muistutan kohteliaimmin, etteivät Microsoftin kilpailijat työllistä täällä edelleenkään lähellekään yhtä paljon suomalaisia, kuin tekee Microsoft irtisanomisten jälkeenkin.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

 

Mainokset