Microsoft – OneNote

Elämme yksilö- ja tietokeskeistä aikaa. Ei ole kummoinenkaan yllätys, että tietotekniikka nykyään keskittyy henkilökohtaisen datan muokkaamiseen, säilyttämiseen ja esittämiseen.

Omaan henkilökohtaiseen tietoon pitää päästä käsiksi koska tahansa ja missä tahansa. Pilvet ja niitä hyödyntävät sovellukset ovat tässä avainasemassa. Eräs ylistetyimmistä pilvipalveluja hyödyntävistä aplikaatioista on Microsoft OneNote, joka on saatavilla usealle alustalle, usealle ekosysteemille. Kuvassa alla OneNote Lumia 1520 -kännykän näytöllä.

OneNote - Lumia 1520

OneNote – Lumia 1520

Henkilökohtaisesti käytän OneNotea Lumialla, Jollalla ja Windows 8.1 -pöytäkoneella. Ellei ole siinä kylliksi, voin editeerata aatoksiani myös selaimella, jolloin käytössä on OneNote Online.

Tekstini ovat aina tallessa. Villi norsulauma matkalla juomapaikallensa saisi kulkea kännykkäni ylitse ja arvokas sisältö olisi silti tallessa pilven reunalla, elefanttien tavoittamattomissa. Voin olla työpöytääni sidottuna pöytäkoneen ääressä, työajallani Lumia mukanani, taikka vapaa-ajan riennoissani Jolla takkini alemmassa sivutaskussa vasemmalla puolella. Miten tahansa, OneNote on aina käytettävissä.

Jollan näyttökuvassa olen muokkaamassa uutta dokumenttia. Hyödynnän Jollan loistavaa moniajoa ja lunttaan kurkistustoiminnolla internetistä etsimiäni ja löytämiäni Simo Salmisen Rotestilaulun sanoja, joiden arvelin olevan peräti hauskat oman tekstini pohjaksi populaarikulttuurisen lainailun viitekehyksessä.

OneNote - Jolla

OneNote – Jolla

Tekstin muokkaaminen Jollalla on helppoa. Kuvassa alla olen ystävällisesti kirjannut ylös huomioitani Jollan Puhelin -sovelluksen kehittämisen kohteista. Kuten näkyy, tekstiä on mahdollista muotoilla esimerkiksi luettelomerkeillä. Käyttämäni sovellus on Androidin OneNote.

OneNote - muokkaaminen Jollalla

OneNote – muokkaaminen Jollalla

On suuri etu olla tilaisuudessa kynäillä juuri silloin, kun tallentamisen arvoiset mietteet ilmaantuvat. Sukkelasti ja vaivatta. Vaelluksella kilometrien päässä kotitölliltä, venheessä syysmyrskyisellä ulapalla, parturin tuolissa, taikka sinisen bussin kyydissä sillä mukulakivisellä kadulla.

Jos on dokumentin muokkaaminen Jollalla helppoa, on se sitä kaksin verroin kuuden tuuman näytön omaavalla Lumia 1520:lla, josta alla kuva. Lienee kuitenkin selvää, ettei raapustelu mobiililaitteella ole yhtä lailla sutjakkaa kuin perinteisellä tietokoneella. Mobiililaitteiden etu onkin vapaus kirjoitella missä tahansa.

OneNote - muokkaus Lumia 1520:lla

OneNote – muokkaaminen Lumia 1520:lla

Dokumentin synkronointi toimii hämmästyttävän hienosti: voin esimerkiksi lisätä Windows 8.1 -koneellani yhden luettelomerkityn rivin ja Lumia 1520:lla toisen ja synkroneeraus jättää talteen dokumentin, jossa ovat nämä molemmat.

Muokkausmahdollisuudet ovat parhaat tietokoneella. Esimerkiksi pöytäkoneessani hyrräävän Windows 8.1:n OneNotella toimintoja on aivan kehäksi saakka. Olen sommitellut alla näkyvään kuvaan kaksi muokkaustilannetta. Ylemmässä olen valinnut tekstiä ja laajentanut kehävalikon, jolloin mahdolliset valinnat näkyvät kehällä.

OneNote - muokkaus Windows 8.1:ssä

OneNote – muokkaaminen Windows 8.1:ssä

Kehävalikko mukautuu muokattavan asiakirjan tilaan. Jos olen valinnut tekstiä, käytettävissä on Teksti -kehävalikko, jos en, voin käyttää kehävalikkoa Sivu.

Kehävalikko on rakenneltu sormin käyteltäväksi, mutta käyttö perinteisellä jyrsijällä onnistuu aivan yhtä mainiosti. Kun valitsin kehältä muotoilutoiminnon, avautui uusi kehä, jolla erilaisia muotoiluvaihtoehtoja. Samalla kehän keskuskuvioksi vaihtui vasemmalle osoittava nuoli, jota napsauttamalla olen tilaisuudessa palata ensimmäiselle kehälle.

Moni saatta kanssani hämmästellä näiden OneNoten käyttämiseen tarkoitettujen sovellusten määrää, eiväthän ne kaikki edes ole tässä tulleet kuvatuiksi. Jokaiselle ekosysteemille omansa ja parhaalle useita, on nykyinen toimintamalli tämän ja monen muunkin aplikaation kohdalla.

On toki olemassa myös periaatteessa yleiskäyttöinen selainversio, jonka kuva alla. Olen valinnut koko tekstin, jotta pääsin vaihtamaan oikoluvun kielen, se Juutas kun ei oletuksena ollut kotimaisemme.

OneNote - muokkaaminen selaimella

OneNote – muokkaaminen selaimella

Vaikka selaimella pyörähteleekin, tämä ei ole yleiskäyttöinen versio. Ensinnäkään, kun käytössä on Windows Phone 8.1, ei selaimeen avautuva muokkaus käynnisty edes OneDriven kautta muokattaessa, vaan käynnistyy WP:n OneNote. Toiseksi ei selainmuokkaus olisi kovin käytettävä edes suuren näytön omaavalla kännykällä, koska käyttöliittymää ei ole sovitettu kosketusnäytöllä käytettäväksi.

Näissä esittelemissäni on kaikissa täysin sama data, sama asiakirja. Se on henkilökohtaista, Microsoftin OneDrive -pilven reunalle tallennettua ajatusteni virtaa. Tämän yhden ja saman tietosisällön käyttöön on sitten näitä lukuisia erilaisia ohjelmia. Kaikki ei tule itsestänsä, vaan olen muun muassa etsinyt ja asennellut sovelluksia, opetellut eri versioiden käyttöä, sekä kirjautunut ja muokannut asetuksia.

Tämänhän ei tarvitsisi olla näin. Ensimmäinen askel kohti ekosysteemiriippumattomia, univeraaleja sovelluksia olisi aidosti universaali selain. Selaimella toteutettuja hienoja käyttöliittymiä on jo olemassa, joten uskoisin olevan mahdollista toteuttaa myös OneNotelle ekosysteemiriippumaton, myös kännykän kosketusnäytölle soveltuva muokkaus selaimen kautta.

Selain, yksi ainoa sovellus, kykenisi purkamaan käyttöjärjestelmiin perustuvien ekosysteemien välisiä raja-aitoja ja piirustelemaan uudella tavalla määriteltävät ekosysteemit. On selvää, etteivät kaikki suuret toimijat omista ansaintalogiikoistansa johtuen tätä halua.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset