F-Secure – younited

Vaatimattomassa, mutta ylistetyssä kirjoituksessani Jolla – Ohijärvi kaipailin F-Securen younited -pilveä Jollaan saapuvaksi, olihan younited -blogi aiemmin helmikuussa julkistanut asiaa koskevan ilmoituksen. Nyt syksyllä lennätti JollaUsers tietoa pilven vihdoin olevan asennettavissa Jollaan. Kyseessä ei ole natiivi Sailfish -sovellus, vaan on se tehty Androidille, jonka johdosta JollaUsers ei ollut kirjoituksen taikka kommenttien osalta mitenkään erityisessä vaarassa revetä riemusta.

Jotta pilvestä olisimme tilaisuudessa saavuttaa enemmälti hyötyä, on pilvi syytä olla käytössä useammassa laitteessa. Asensin younitedin kolmeen henkilökohtaisessa käytössäni olevaan laitteeseen: Jolla, Nokia Lumia 1520 ja kotitietokoneeni (Windows 8.1). Lisäksi voin toki käyttää younitedia kotikoneeni selaimella.

Jolla

Jollaan siis on tällä hetkellä saatavilla vain Androidille tehty younited. Loistava asia tämäkin, sovellus nimittäin toimii peräti erinomaisesti.

Alla näkyvään kuvaan olen vaivojani säästämättä askarrellut Jollasta neljä näyttökuvaa vieri viereen. Vasemmalla on kuva pikaohjeesta, joka parilla nuolella havainnollisesti näyttää mihin kohtaan näyttöä käyttäjän tulee näppinsä asetella toimintojen käynnistämiseksi.

Toinen kuva vasemmalta näyttää sovelluksen tärkeimpien toimintojen valikon. Valikossa näkyvät eri sisältölajit: valokuvat, videot, musiikki, dokumentit ja muut. En ole mikään velho sovelluksen käytössä, enkä osaa sanoa miksi younited Jollassa tarjoaa sisältöä lisättäessä valinnoiksi vain valokuvat ja videot, vaikka osaa toki näyttää muunkin sisällön, kun on se ensin lisätty pilven reunalle vaikkapa kotitietokoneella.

younited Jollassa

younited Jollassa

Younited on vaivaton oppia ja käyttää. Sovellus antaa valita sisältöä kätevästi ja valitulle sisällölle on helppo suorittaa toimintoja (toinen kuva oikealta). Valittu sisältö on mahdollista vaikkapa siirtää roskakoriin.

Oikeanpuolimmaisessa kuvassa näkyykin jo enemmän sisältöä pilvestä. Yllätyin iloisesti kun kotitietokoneellani ja Lumialla tiedostoja pilveen lisättyäni ne jo pian ilmestyivät myöskin Jollassa hyrräävälle younitedille ilman erikseen käynnistettäviä synkroneerauksia.

Nokia Lumia 1520

Windows Phone 8.1:llä younited toimii aivan yhtä hyvin kuin Jollan anteroidi. Asiaa penkomatta taikka ohjeita etsimättä hämmästelin toki sitä, että Lumiassa automaatillisesti ladattavina sisältötyyppeinä (kuvassa alla) näkyvät valokuvat ja yhteystiedot, kun Jollassa ovat valittavissa valokuvat ja videot. Toistaiseksi en ajankäytöllisesti estyneenä asiaan sen enämpi perehdy.

younited Lumiassa

younited Lumiassa

Kuten Jollassa, myös Lumiassa pilveen säilötyille tiedostoille on mahdollista suorittaa tiedoston tyypin mukaisia toimintoja. Esimerkiksi Stratovariuksen suositun rallatuksen Eagleheart pystyn vaikkapa soittamaan suoraan pilvestä, taikka lataamaan offlinekäyttöä varten.

Tuplabasarien jytkettä pilvessä

Tuplabasarien jytkettä pilvessä

Toiminnot eri versioissa ovat suurin piirtein samat, mutta esimerkiksi Jollan ja Lumian younitedit ovat käyttöliittymältänsä hieman erilaiset, omanlaisensa ja käyttöjärjestelmälle ominaisia toteutustapoja seurailevat.

Windows 8.1

Toiminnallisesti kattavimmat versiot kokeilemistani ovat Windowsille ja selaimelle toteutetut. Ei ole tiedossani, miksi eri versioissa on vaihteleva valikoima sisältölajeja.

younited Windows 8.1 -pöytsikällä

younited Windows 8.1 -pöytsikällä

Selainversiossa on pikaisesti vilkaistuna samat toiminnot kuin Windows -versiossa. Lisäksi on mahdollista lisätä younitedin pilveen muita pilviä, kuten Google Picasa, jonka olen kuvassa alla testiluontoisesti lisännyt.

younited Firefoxissa

younited Firefoxissa

Entä seuraavaksi?

Olen tässä kirjoituksessani vain kevyesti raapaissut younitedin eri versioita, ominaisuuksia ja mahdollisuuksia. Hyvältä näyttää. Jatkossa haluaisin monen muun tavoin nähdä Jollaa varten tehdyn natiivin Sailfish younitedin.

Mitäkö iloa natiivista olisi? Rehellisesti todeten, en tiedä, mutta olettaisin silloin olevan mahdollista kiinteämmin integroida pilvi Jollaan. Esimerkiksi siten, että voisin tiedostokohtaisesti helposti lisätä kuvia, videoita ja musiikkia pilveen, younitedin sovellukseen edes menemättä. Eli kun nyt on Galleriassa mahdollista valita kuva ja suorittaa sille toiminto Poista, niin jatkossa olisi myös toiminto Nosta ylös pilveen.

Toinen, vieläkin merkityksellisempi tapa integroida younitedin pilvi Jollaan olisi sovellus, joka oletuksena ja kenties ainoana tallennuspaikkana käyttäisi nimenomaan pilveä. Sovellus voisi olla esimerkiksi yksinkertainen muistio, jolloin kaikki tallennettu miete olisi automaatillisesti pilven reunalla, norsulauman saavuttamattomissa.

Niin ne tuplabasarit…

Stratovarius – Eagleheart

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset