Jolla – Uitukka

Jo viikkojen ajan olin tarkistellut Jollan asetuksista, josko olisi syyskuuksi luvattu päivitys tulossa. Ei vielä… ”Ajan tasalla. Edellinen tarkistus: Juuri nyt”. Tohkeissani olen ollut sen tautta, että puolessa välissä kuuta Jolla ilmoitti yhteisön virtuaalisella leirinuotiolla Uitukan tulevan nimenomaan syyskuun aikana, ja että tulossa on myös käyttöliittymäuudistuksia.

En ole vakuuttunut, että Jolla Oy on täysin ymmärtänyt tiedoittamisen merkityksen. Kun ensin luvataan jotakin, eikä sitten siinä kestetä, olisi syytä välittömästi ilmoittaa viivästymisestä ja estimoidusta uudesta julkaisuajasta. Nopeata ja ajantasaista informatsioonia vaaditaan, koska jollayhteisö todella odottaa jokaista päivitystä. Ei Jouluaattoa peruta joulukuun 24. päivä.

Aivan viimeisellä hetkellä, septemberin 30. päivänä, lisäsi Jolla Oy seuraavan ilmoituksen päivityksen viivästymisestä:

Update on 30.9: We are at our 10th release candidate right now (internally) and still see some sharp edges. We need a bit more time to smoothen them out. In addition to stabilizing update 9, we are also testing the fixes to the security vulnerabilities (CVE-2014-7169, CVE-2014-6271 and CVE-2014-1568) and preparing to release them first if need be. Apologies for the long wait.

Toki on kaikkein tärkeintä olla julkaisematta keskeneräistä, etenkin kun meitä Jollan käyttäjiä on kaiken aikaa enemmän ja siten jokaisen päivityksen vaikutus aiempia laajempi.

Uitukan uusien ominaisuuksien ja parannusten listalla kiinnittää huomiota usean uutuuden tulleen poimituksi yhdessä tekemisen sivustolta together.jolla.com. Tämä mertkitsee sitä, että Jolla ja sen käyttöjärjestelmä Sailfish edelleenkin ovat yhteisöllisesti kehitettävät. Kuka tahansa Jollan käyttäjä voi esittää ja kannattaa toiveita, joita myös toteutetaan. Tämä on poikkeuksellista ja tekee Jollasta erityisen.

Uitukka! Vihdoinkin!

Tänään ehtoolla 22.10.2014, päivän riennoistani voipuneena tarkistin vielä kertaalleen together -sivustolta, josko… Kyllä!

Kyseessä on tiedotteen mukaan Opt-in upgrade, joka tarkoittaa ettei päivitys ilmaannu ladattavaksi itsestänsä, vaan käyttäjän on tahtotilansa Jolla Oy:lle ilmaistava. Päivitystä koskeva ilmoitus löytyy otsakkeella [Release notes] Opt-in upgrade to software version 1.1.0.38 Uitukka. Ilmoituksen varoitukset on syytä ottaa todesta.

Luin tiedotetta kiihkon vallassa… plaa plaa plaa plaa … why shoud you … plaa plaa plaa plaa … not be able to rollback … plaa plaa plaa plaa … sending email to, no niin, tärppäsi ja heti emeiliä mainittuun osoiteeseen. Mahdolliset varoitukset ja tarkemmat ohjeethan kerkiää kyllä lukaisemaan sitten myöhemmin kun päivitys on asennettu… ajattelin…

Uitukka

Uitukka

Päivityksen käytännön asioista kertoo kotomaisella kielellämme JollaSuomi kirjoituksessa Sailfish päivitys numero 9 (Uitukka) on nyt saatavilla. Asentamista harkitsevien kannattaa kyseinen kirjoitus lukea. Itse en kovin tarkkaan lukenut, koska en harkinnut ollenkaan, vaan asensin muitta mutkitta…

Sähköpostin lähettämisestä kesti ehkäpä vajaat viisi minuuttia kun päivitys oli saatavilla henkilökohtaisessa käytössäni olevaan Jollaan. Haluan tässä yhteydessä todeta, että kaikki turhalta tuntunut odottelu, kiukunpuuskat, harmistukset ja muu ikävä unhoittuivat sillä samalla hetkellä, kun päivityksestä tuli tieto.

Mitä uutta käyttöliittymässä?

Itse olen kokenut Jollan eräät toiminnot hankalahkoiksi, koska niissä painikkeet ovat ”karkailleet” mikä minnekin, eikä hyväksyminen taikka peruuttelu ole ollut helppoa. Tähän luvattiin muutos Uitukan myötä.

Päivityksen dokumentaatiossa kerrotaan näin: App dialogs are now visually separated from normal app pages by having accept and cancel buttons from the page area to a persistent header.

Testasin tämän ensimmäisenä. Kunnossa on. Alla olevassa kuvassa olen asetellut vierekkäin Kalenterista tilanteen, jossa olen lisäämässä merkintää. Painikkeet Peru ja Tallenna ovat selkeästi esillä näkymän yläreunassa myös silloin, kun sisältöä vieritetään alaspäin. Näin sen olla pitää. Tämä uudistus tekee Jollan käytön paljon helpommaksi ja ennen kaikkea selkeämmäksi. Kalenteri on tässä vain esimerkki. Uudistus koskee myös muita sovelluksia.

Painikkeet paikoillansa

Painikkeet paikoillansa

Kuvassa näkyy toinenkin hieno asia. Nimittäin toimintoja ja tasoja ilmaisevat pienet hohtavat merkit ovat nyt aina vain yksi merkki aivan reunassa. Sama periaate kaikkialla, yllä olevassa kuvassa painikkeiden ulkoreunoilla ja esimerkiksi Kaupan sovelluskohtaisessa näkymässä, jollaisesta kuva alla. Enää ei ole useata merkkiä tasoa ja ikään kuin paluureittiä ilmaisemassa, vaan yksi ainoa selkeä merkki kertomassa, että voin palata alisivulta takaisin edelliselle tasolle joko pyyhkäisyeleellä taikka merkkiä sormella sohaisemalla.

Sovellus

Sovellus

Muita muutoksia ja korjauksia on viljalti, mutta en niihin tässä yhteydessä puutu. Itselleni nämä kaksi uudistusta olivat tärkeimmät. Tarkemmat listat löytyvät mainitsemieni linkkien takaa.

[Muokkaus 22.10.2014:] Käyttäjillä on Uitukan asentamisen jälkeen ilmennyt erinäisiä seikkoja lähinnä sovelluksissa, joita en henkilökohtaisesti käytä. Näistä pulmista löytyy lisätietoa esimerkiksi tämän linkin lopusta: [Release notes] Opt-in upgrade to software version 1.1.0.38 Uitukka ja täältä: 1.1.0.38 first hiccups. Jollan omat sovellukset, mitä niitä olen nyt ehtoolla pyöritellyt, toimivat peräti erinomaisesti.

Sä varoen askella

Tulkoon todetuksi, että varoituksista huolimatta kaikki on toiminut loistavasti. Olen erittäin tyytyväinen. Itse asetan tämän päivityksen merkityksen samalle tasolle kuin loistavat Saapunki ja Naamankajärvi.

Mitä tulee Jollan ja Sailfishin situaatioon yleisemmällä tasolla, löytyy aiheesta katsomisen arvoisia videoita.

Erinomainen yhteenveto Jollan parhaista puolista löytyy JollaUsers -sivuston hieman koomillisesti nimetyn kirjoituksen [Video Interview] Marc Dillon: There are Other Companies Interested in Sailfish OS oheen liitetyltä Jollan Marc Dillonin haastatteluvideolta. Video on julkaistu Jollan myynnin käynnistyttyä Intiassa.

Toinen loistava video löytyy JollaUsers -sivustolta otsakkeella [Video] Marc Dillon on Digile Business Forum Stage. Kyseessä on Dillonin esiintyminen Digile Business Forumin tilaisuudessa kertomassa kuinka Jolla Oy on käyttänyt joukkoistamista eri vaiheissa. Samalla kun antaa vinkkejä muille yrittäjille ja yrityksille, tulee Marc kertoneeksi tiivistetyn historiikin Jollan ja Sailfishin huikeista vaiheista.

Dillonin esityksen kantava teema Digile Business Forumilla on jokaisen uuden askeleen suunnittelu, testaus ja käyttäminen seuraavan askeleen ponnistusalustana. On tiedusteltu kiinnostaako ketään – ja tähän saakka meitä kiinnostuneita on aina löytynyt. Jolla siis ei suinkaan ole edennyt pelkän innostuksen kantamana, vaan hyvin huolellisesti ja harkiten. Uusia maita liittyy jollayhteisöön tasaiseen tahtiin, tarkan kartoituksen perusteella.

Saga – Careful Where You Step

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset