Nokia – N1

Syksy on ollut pitkä, harmaa, valoton… Eilen ehtoolla taapersin kapeata polkua pimeässä. Tuikun valossa täytin tiaisten ruokinta-automaatit. Mieltäni lämmitti ajatus aamusella evästä löytävästä pienestä linnusta.

Kotitöllillä vielä ennen uneen vaipumistani tsekkasin, kuten nuoret sanovat, tuoreimmat uutiset. Huomasin Nokian jotakin julkaisevan, mutta arvelin kyseessä olevan jonkin itselleni vähämerkityksellisen lisälaitteen. Vajosin uneen…

Tänään päivällä yllätyin täydellisesti. Seurasin Nokian esiintymistä Slush 2014 -tapahtumassa. Nokian uusi alku oli soveliasta käynnistää startupeille tarkoitetussa tapahtumassa, joka hyvin pitkälti on syntynyt ajallisesti ja lokaationsa puolesta Nokian perintönä. Videonauhoite Nokian osuudesta löytyy tämän linkin takaa.

Nokia N1

Nokia N1

Nokia Z Launcher

Esityksensä aluksi johtaja Sebastian Nyström Nokian Teknologiayksiköstä esitteli jo tutun, jokin aika sitten ilmaiseksi ladattavaksi tulleen Nokia Z Launcherin, joka on uusi käyttöliittymä Android -laitteille ja uusi innovatiivinen tapa käyttää mobiililaitteita.

Näin Nokia itse kertoo, mistä Z Launcherissa on kyse:

Z Launcher oppii päivän mittaan, kuinka käytät puhelintasi, ja tuo esiin suosikkisovelluksesi, jotta voit käyttää niitä nopeasti. Se paranee käytön myötä.

Z Launcher opettelee käyttäjänsä tavat. Se kykenee tarjoamaan juuri sopivaa sisältöä aikaan ja paikkaan. Toisin sanoen, raapustellessasi näytölle jonkin kirjaimen, Z Launcher sukkelasti tuo esille sovelluksia ja muuta sisältöä, jota olet aiemmin käyttänyt samaan aikaan ja samassa lokaatiossa.

En kuulu niihin, jotka ostavat laitteen ja siihen sitten omin toiminensa asentelevat uusia käyttöjärjestelmiä tai käyttöliittymiä. En innostunut Z Launcherista, kun se aikoinaan julkistettiin. Vaikka kyseessä onkin kehuttu tuote, en halunnut asentaa sitä mihinkään laitteeseen.

Nokia N1

Seuraavaksi seurasi mieluisa uuden laitteen esittely. Ympäri internettiä spekuloitujen piskuisten apuvälineiden sijaan maailmalle kerrottiin uudesta Nokia N1 -tabletista. Laite on tyylikäs ja Z Launcherilla terästettynä näyttää erityisen hienolta. Tunsin voimakasta iloa.

Nokia N1

Nokia N1 ja Z Launcher

Nokia N1:n valmistaa ja myy sopimuskumppani. Kyseessä ei ole perinteinen alihankintasopimus, vaan Nokia on lisensoinut mm. brändinsä yhteistyökumppanin käyttöön. Lisensoinnin kohteet Nokian omin sanoin:

In addition to the Nokia brand, Nokia is licensing the industrial design, Z Launcher software layer and IP on a running royalty basis to the OEM partner. The OEM partner is responsible for full business execution, from engineering and sales to customer care, including liabilities and warranty costs, inbound IP and software licensing and contractual agreements with 3rd parties.

Nokia on avannut N1:lle oman sivuston, joka löytyy osoitteesta http://n1.nokia.com/. Nokia Oyj:n tiedote puolestaan löytyy yhtiön omilta sivuilta. Olen erityisen iloinen pyrkimyksestä nöyrästi noudattaa simplisiteetin periaatetta Z Launcherissa ja Nokia N1:ssä.

N1 on sopivan kokoinen, tekniikaltansa loistelias ja muotoilultansa ihastuttava, sekä hinnaltansa sopiva. Jos olisi Nokia N1 vain tavallinen Android -tabletti, en hyppelisi voltteja ilmassa. Silloinhan ei kyseessä olisi sellainen tekemisen tapa, josta Nokian olen oppinut tuntemaan.

Nyt, kun Nokia on julkistanut laitteen, jossa Z Launcher on jo valmiina, on tilanne kohdallani muuttunut täysin. Tämä on paketti, josta olen enemmän kuin kiinnostunut, olen haltioissani. Näen, että Nokian tulevaisuus on nimenomaan taianomaisessa kyvyssä yhdistää ohjelmistot ja laitteet loistavaksi käyttökokemukseksi.

On jo myöhä, ulkona pimeä. Kengät jalkaan, nuttu niskaan ja matkaan… Tiaiset tarvitsevat evästä myös huomenna aamulla.

Syksy on vuoden parasta aikaa, rauhoittava, iloinen… Kiitos Nokia!

Helloween – Power

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset