Jolla – yhteisön voima

Minulla ei ole mitään hallusinaatioita Jolla Oy:n mahdollisuuksista valloittaa koko maailma erinomaisilla tuotteillansa. Itse asiassa en edes toivo Jollasta mitään jälkiteollisen ajan monsteria, vaan soisin ihmisläheisyyden ja yhteisöllisyyden kestävän.

Työpöydälleni teknillispoliitillisten asiain pinoon päällimmäiseksi tuotujen raporttien mukaan älypuhelinmarkkinoiden monimuotoistuminen joka tapauksessa etenee. Varsinaisesti emme voi puhua käsityöläistymisestä, mutta joka tapauksessa pieniä toimijoita on jo tullut, ja on edelleenkin tulossa lisää.

Jolla Oy on käyttänyt joukkoistamista toimintansa ohjenyörinä aivan alusta saakka. Parhaillaan on menossa kampanja IndieGoGo -palvelussa Jollan keväälle 2015 suunnitellun tabletin rahoittamiseksi.

Me onnistuimme!

Tänään saavutimme yhteisönä jälleen erään tavoitteen, kun 1 500 000 $ ylittyi. En itsekään ole rajan ylittämiseen täysin osaton. Sattui nimittäin tovi sitten niin kiintoisasti, että Jolla Tabletin suojaksi tilaamani kotimainen LastuCase for Jolla Tablet hinnallansa 49 $ nosti kerätyn summan tuon maagillisen rajan paremmalle puolelle.

LastuCase for Jolla Tablet

LastuCase for Jolla Tablet

Alla tilaukseni jälkeen ruudulle ilmaantunut viesti. Viivästytin tilauksen jättämistä sopivasti päästäkseni kehuskelemaan sinällään pienellä ostoksellani.

1 500 000 ylitetty

1 500 000 ylitetty

Tämä 1 500 000 dollaria tietää sitä, että me Jolla Tabletin tilanneet saamme laitteen entistäkin paremmilla spekseillä. Rajan ylittämisestä meitä palkitaan suurempien muistikorttien tuella. Aiheesta lennättää JollaTogether.

Yksi tavoite saavutettu!

Yksi tavoite saavutettu!

Seuraavakin tavoite, eli 1 750 000 dollaria on nähdäkseni täysin realistinen ja toteutuessansa tietäisi paremman laitteen lisäksi parempaa ohjelmistoa ja käytettävyyttä. Tuon rajan takana meitä vuottaa Split screen, eli näytön jakaminen kahden sovelluksen kesken.

Paha asuu muistikortilla?

Sinällään kiintoisaa, että tämä ensimmäinen lisätavoite suuremmista muistikorteista on aiheuttanut ristivetoa jollayhteisössä. On selvää, ettei ominaisuuksien suhteen koskaan synny täyttä yksimielisyyttä. Jolla kuitenkin on unlike. Jollan yhteisölliseen toimintatapaan kuuluu poikkeuksellisen paljon filosofista ja yhteiskunnallista näkemystä, joka pitää yhteisöä elinvoimaisena.

Eräät toivovat tavoitteiden vaihtamista päittäin: [Jolla Tablet] Stretch goal switch: Split Screen instead of exFAT License at $ 1,500,000. Tämä on erimielisyyttä tärkeimmistä ominaisuuksista. Yhteisön kannalta olennaisempaa on se, että eräät näkevät Jollan alkuperäisten ihanteiden menevän murskaksi Microsoftille mahdollisesti maksettavien lisenssimaksujen muodossa:[Request] Please don’t use crowdfunded money to pay for extra patent licenses!

Tämä lisenssimaksu ei itselleni ole mikään kynnyskysymys, mutta jollayhteisön eheys ja elinvoimaisuus sitä ovat. Siksi haluan vaatimattoman kirjoitukseni lopuksi vedota Jollaan yhtiönä, jotta yhteisöä tässä asiassa kuunnellaan erityisen herkällä korvalla.

Tulee kyetä havaitsemaan jollayhteisön sydän, ne palavasieluiset seilorit, jotka väsymättä puurtavat ihanteidensa kannustamina. Olen valmis jopa luopumaan omista laitteen ominaisuuksia koskevista toiveistani yhteisön eheyden ja ihanteiden säilymisen hyväksi.

Vain julkisuustemppu?

Digitoday sähköttää torstaille 4.12. päivättynä ensinnäkin eräiden analyytikkojen näkevän Jollan tarinan olevan lopussa, ja toiseksi Jolla Oy:n toimitusjohtaja Tomi Pienimäen toteavan Jollan olevan avoin ostotarjouksille, vaikka yhtiötä kuulemma ei ollakaan myymässä.

En osaa ottaa kantaa esitettyihin väitteisiin, mutta Jolla Tabletin roolin typistäminen Digitodayn haastattelussa vain julkisuuden hankkimiseen hieman latistaa yhteisön juhlatunnelmaa tämän taulutietokoneen tiimoilta. Näin Pienimäki: ”Tabletin tarkoitus ei ollut hankkia lisää rahoitusta vaan julkisuutta ja siinä onnistuttiin hyvin.

Tällainen ei ole tavoitteena kovinkaan unlike, jatkokysymys nimittäin on, josko jollayhteisöäkin käytetään vain julkisuuden hankkimiseen, ja saavutettu julkisuus sitten muutetaan rahaksi? Jotenkin kuvittelin, että Jolla Tabletin tarkoitus on tehdä jollayhteisölle loistava ja aidosti erilainen laite.

Entä se mahdollinen koko yrityksen myynti? Jos ostaja olisi Nokia, heittelisin voltteja ilmassa. Joka tapauksessa on tilanne nyt se, että Jolla Oy:n johdon on kaikki syy tehdä asiasta selkoa jollayhteisölle mahdollisimman avoimesti.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset