Jolla – Vaarainjärvi

Yleensä jo hyvissä ajoin varaudun Jollan järjestelmäpäivitysten saapumiseen, mutta tämä Vaarainjärvi, eli versio 1.1.1.26 tuli täydellisenä yllätyksenä kahdella tapaa. Ensinnäkään en osannut odottaa päivitystä tälle illalle, olihan ollut huhuja jopa siirtymisestä seuraavan vuoden puolelle.

Toinen yllätys on hengästyttävän pitkä lista erilaisia uusia, kehitettyjä, sekä korjattuja asioita. Odottelin ennakkotietojen erehdyttämänä lähinnä muistin käsittelyyn ja muuhun taustalla tapahtuvaan liittyviä, käyttäjälle näkymättömiä muutoksia.

Kuitenkin, kun päivän rientojeni jälkeen selasin rutiininomaisesti Jollasta kertovia saitteja, löytyi kaikilta sama ilouutinen: virallinen tiedote JollaTogether -sivustolla otsakkeella [Release notes] Software version 1.1.1.26, Vaarainjärvi, sekä päivityksestä kertovat kirjoitukset JollaSuomen, JollaUsersin ja The Best Mobile Blogin toimesta. Päivitys on massiivinen.

Vaarainjärvi

Vaarainjärvi

Kun Jollaan on saatavilla päivitys, minulla ei ole aikaa miettiä asennanko, vaiko en. Ei ole aikaa lukea, josko on olemassa joku vaaran elementti. Ei kysymystäkään, heti installoimaan… Asentamiseen ei sinällänsä liittynyt mitään uutta. Päivitys nimittäin ujuttautui laitteeseen jälleen kerran täysin ongelmitta.

Mistä alkaisin?

Olen viheliäisen kiinnostunut Jollan käyttöliittymää koskevista muutoksista. Tähän koriin ilmoitetaan kuuluvaksi vain kolme uudistusta, jotka itse asiassa tulivat jo edellisessä, erikseen pyydettäessä tulleessa päivityksessä Uitukka, jolloin käsittelin niistä kaksi väliotsakkeella Mitä uutta käyttöliittymässä?

Vaarainjärven uutuusluettelo on paljon pidempi kuin Uitukan vastaava, mutta koska sisältävät ne paljon samoja, on Uitukkaa pidettävä epävirallisena välipäivityksenä, jonka vain me huimapäisimmät asensimme.

Jos et ole asentanut Uitukkaa, Vaarainjärvi on eräs merkittävimmistä päivityksistä pelkästään näiden käyttöliittymäuudistusten takia, ne nimittäin selkeyttävät toimintoja erittäin paljon.

Näytöissä liikkumista osoittava indikaattori on yksi ainoa puolipallo aivan reunassa. Erilaisissa tietojen syöttöön tarkoitetuissa dialogeissa ovat painikkeet nyt selkeästi ja kiinteästi yläreunassa (aiemminhan ne vaelsivat yleensä jonnekin piiloon ja karkuteille). Kuvassa alla olen näpertelemässä Microsoft Exchange -tiliä ja olen rullannut näyttöä hieman alaspäin, mutta painikkeet Peru ja Hyväksy näkyvät edelleen hienosti yläreunassa.

Tilin asetukset

Tilin asetukset

Ja jos olet Uitukan asentanut, Vaarainjärvi tuo lisäksi paljon uusia asioita ja entisille vakaamman toiminnan. On tosin tässäkin todettava, että itselläni Uitukkakin toimi todella hienosti.

Sailfish Utilities

Uusi apuohjelma Sailfish Utilities oli mukana jo Uitukassa, mutta en sitä löytänyt. En nimittäin tiennyt, että kyseinen sovellus tulee ensin asentaa Jollan Kaupasta, ja vasta sen jälkeen ilmaantuu se erillisenä toimintona Jollan Asetuksiin.

Utilities Jollan Asetuksissa

Utilities Jollan Asetuksissa

Tämä sovellus pitää sisällänsä erilaisia ilmeisesti harvoin tarvittavia toimintoja, kuten Käynnistä Android -tuki uudelleen, Pysäytä Android -tuki ja Virkistä mediatietokanta. Oletan, ettei näitä tarvita joka päivä, ehkä ei kaltaiseni käyttäjä koskaan, mutta onhan aina mukava tietää työkaluja tarvittaessa löytyvän.

Mikä minua vaivaa?

Teenkö jotakin jatkuvasti väärin, vai mistä johtunee, etten ole missään vaiheessa kokonaisen vuoden aikana törmännyt niihin mystillisiin ja lähes taianomaisiin bugeihin, joista monet muut ovat raportoineet?

Asensin Uitukan hieman sillä asenteella, että kohta pääsen näihin mörökölleihin minäkin tutustumaan. Mutta ei. Ainoa minkä löysin, oli valmistajan tietojen katoaminen Jollalla räpsäistyistä valokuvista nimenomaan Uitukan asentamisen jälkeen. Tämän kiiruhdin tarkistamaan Vaarainjärven asettauduttua kännykkääni. Asia ei ole korjautunut, kameran valmistaja taikka malli eivät edelleenkään tallennu kuvan tietoihin.

Eihän tällä ongelmalla vielä kehuskelemaan pääse, mutta jotakin sentään…

Jollan oma ploki muuttaa pelikenttää?

Tulkoon tässä yhteydessä mainituksi, että Jolla Oy:llä on nykyään myös aivan tuore oma virallinen ploki osoitteessa https://blog.jolla.com. Tietooni ei ole saatettu, mihin aiheisiin tämä virallinen aikoo paneutua, mutta ainakaan tällä hetkellä siellä ei Vaarainjärvestä kerrota mitään.

Jollan oman plokin julkaisua on laajalti ylistetty, mutta itse olen toisella kannalla. Pidän valtavasti ajatuksesta, että Jollan, Sailfishin ja jollayhteisön asioista kertovat lähinnä nämä hieman amatöörimäiset ja siksi viehättävät JollaSuomi, JollaUsers, JollaTogether, TBMB ja muut. Tämä on tärkeätä erityisesti vertaisarvioinnin ja -näkökantojen takia.

Toisaalta on selvää, että Jolla Oy tarvitsee virallisen plokin saattaakseen tietoa lehdistötiedotteita joustavammalla tavalla moneen suuntaan, kuten sijoittajille, medialle ja jollayhteisölle. Ploki myös antaa kanavan esittää oma näkemys juuri halutulla tavalla, mikä ei aina mediakentässä toteudu.

Sopineeko tunnelmaan, mutta lisään tähän loppuun linkin laulu- ja soitinyhtye Lordin ihanaan balladiin. Älkäämme antako karun ulkoasun ja kenties peljästyttävien sanojen hämätä.

Lordi – It Snows In Hell

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset