Microsoft – Lumia 535 (kokeiltu)

Henkilökohtaiseen käyttööni on kiireellisellä aikataululla saatettu intelligentti puhelin Microsoft Lumia 535. Marraskuisen julkistustilaisuuden tiimoilta raapustelin plokilleni kirjoituksen Microsoft – Lumia 535, jolloin tein tiettäväksi kyseessä olevan peräti korkeaan hinta-laatusuhteeseen yltävän laitteen.

Tyyliä on, näyttöä on…

Microsoftin ensimmäisessä on paljon nokialaista Lumiaa. Muotoilussa, väreissä. Ohjelmatkin lähes kaikki samat. Myös saippuamainen liukkaus on nokialaisista tuttua. Mihin käyttöön tällainen kitkan vähäisyys on tarkoitettu, ei ole tiedossani. Yleistä käytettävyyttä se joka tapauksessa heikentää. Pitoa saa lisää erilaisilla kuorilla, mutta kun on nähty vaivaa tyylikkyyden saavuttamiseksi, ei aivan ensimmäisenä haluaisi koko komeutta piiloittaa kuoren alle.

Microsoft Lumia 535

535 on iloinen yllätys. Etukäteen arvelin, josko tässä hintaluokassa näyttö on riittävän hyvä. Onko kirkkautta ja kykenemmekö saamaan selvää myös hieman viistommasta katseltuna, kun puhelin kuitenkaan ei lähellekään aina ole suoraan silmäin alla. Kyllä ja kyllä. Kirkkaimmalle asetuksista säädettynä valoa todella on riittävästi ja laite voi köllätellä pöydällä viistostakaan tapahtuvaa lukukokemusta estämättä.

Microsoft Lumia 535

Uusi Lumia tuntuu kevyeltä ja solakalta, vaikka näyttö on täydet viisi tuumaa. Tämä koko on lähes mihin tahansa käyttöön riittävä.

Denim – kansiot

Käyttöjärjestelmäksi valmistaja ilmoittaa Windows Phone 8.1 ja Lumia Denim. Mikä mahtaa olla Windows Phonen ja Lumia Denimin suhde toisiinsa? Windows Central kertoo Denimin olevan Lumian tuorein firmware, eli laiteohjelmisto.

Denim vihdoin lisää Lumian aloitusnäkymään mahdollisuuden askarrella kansioita. Kuvassa alla on yhdistetty neljä näyttökuvaa. Vasemmalta lukien ensimmäisessä olen aloittanut tarttumalla sormella tapahtumaruutuun, jonka vedin toisen ruudun päälle. Irroitin otteen ruudusta, jolloin näistä kahdesta muodostui kansio ja kuvassa olen viemässä Iltalehden tapahtumaruutua samaan kansioon.

Seuraavaksi sohin kansion otsikkopalkkia, jolloin aktivoitui kansion nimen muokkaus. Kirjoitin nimeksi Lehdet. Yhdistelmän kolmas kuva näyttää tämän uuden kansion avattuna, jolloin ruutuja on mahdollista käsitellä kuten mitä tahansa muita ja ne myös päivittyvät aivan kuten kansion ulkopuolellakin.

Aloitusnäytön kansio

Aloitusnäkymän kansio

Äärimmäisenä oikealla näkyy Lehdet -kansio suljettuna, jolloin ristikko ilmaisee kansiota. On erinomainen seikka, että myös tällainen kansioruutu osaa päivittää sisältämiensä sovellusten ilmoituksia käyttäjän nähtäville. Kansion sisältä tulevat viestit näkyvät samassa suhteellisessa koossa, kuin muutoinkin. Eli esimerkiksi Ilta-sanomain ruutu näkyy kansioruudulla muita suurempana, koska olen sen kansiossa asetellut leveäksi.

WLAN-pakko

Käytössäni on sukkela mobiilidatayhteys, kuten nykyään useimmilla. Olisin enemmän kuin riemuissani mahdollisuudesta latailla suuretkin päivitykset tällä kiinteällä kuukausimaksulla ja rajattomalla dataliikenteellä siunatulla mobiililiittymälläni, mutta – Juutas sentään – Lumia pakottaa käyttämään WLANia, kun ei sitä ilman suostu kaikkia päivitystä internetin syövereistä noukkimaan.

Onnekseni voin kotitöllillä asettaa Jolla -kännykkäni tämän WLANin tarjoamaan. Jollan teeskennellessä WLANia, käy tietysti mielessä, josko Lumia voisi sallia suurtenkin päivitysten noudon sillä samalla SIM-kortilla ja mobiililiittymällä, jonka kautta Jolla erittäin nopeasti päivityksen haki ja välitti Lumialle muka WLANina?

Jolla WLANina

Jolla WLANina

Kysehän ei loppujen lopuksi ole sen kummemmasta seikasta, kuin heräämisestä todellisuuteen, jossa yhä useammalla on nopea, rajattomalla dataliikenteellä varustettu liittymä. Kuvassa, tämä tiedoksenne, näkyy sattumoisin tullut Kauppalehden ilmoitus.

Toimintokeskus

Ilmoitusnäyttö, eli Toimintokeskus tuli jo Lumia Cyan -päivityksessä. En sitä heti alkuun kokenut miellyttävänä, mutta nyttemmin olen oppinut tätäkin toiminnallisuutta hyödyntämään. Kyse on siitä, että näytön yläreunasta alas vetäisemällä aukeaa näyttö, jossa on paljon informaatiota, asetuksia pikatoimintoina ja uusimmat viestit.

Toimintokeskus

Toimintokeskus

Käyttötapauksia on useita. Esimerkiksi pelit yleensä ottavat omaan käyttöönsä koko näytön, jolloin kellon vilkaisu onnistuu Toimintokeskusta vain hieman avaamalla. Tällaisessa tapauksessa kyseessä on kätevä kurkistustoiminnallisuus.

Saadakseni päivityksen asentumaan Jolla -kännykän järjestämän WLANin kautta laitoin WLANin Lumia 535:ssä helposti päälle juuri tämän samaisen sentraalin kautta. Kuvassa WLAN -painike näkyy ylhäällä vasemmalla.

Ehyt kokonaisuus

Lyhyenkin kokeilun jälkeen on helppo todeta Microsoft Lumia 535 kelpoiseksi laitteeksi uusimmalla ja tähän saakka parhaalla Windows Phone -käyttöjärjestelmällä ja Lumia -laiteohjelmistolla.

Kokonaisuus on hinnoiteltu onnistuneesti. Hieman yli sata euroa tällaisesta kännykästä tarjoaa tyyliä, hyviä sovelluksia ja tasokkaan laitteen. Esimerkiksi Nokian HERE -kartat ja Microsoftin OneDrive -pilvipalvelu ovat valmiiksi asennettuina, samoin esimerkkikuvissa näkyvät kotimaisten lehtien verkkopalvelut.

Käyttökokemus on miellyttävä. Edullisuudestaan huolimatta 535 on laadukkaan oloinen. Näytölle mahtuu paljon tapahtumaruutuja, jolloin varhaisista Lumioista tuttu sisällön köyhyyden vaikutelma todellakaan ei enää vaivaa.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset