Pastilli Labs – Tilanteet (Situations)

Riemastuin tavattomasti, kun kotimainen Pastilli Labs aikoinaan julkaisi Nokian N9:lle sovelluksen Situations. Nyt on tämä loistava ohjelma ilmaantunut Jollan Kauppaan kotimaisella nimellä Tilanteet.

Tilanteet on tarkoitettu suorittamaan erilaisia rutiineja käyttäjänsä puolesta. Se on esimerkiksi laitteen vaientaminen yöksi, tietyn sovelluksen käynnistäminen heti aamusella, taikka WLANin laittaminen päälle työpäivän aherruksen ajaksi.

Ensimmäisellä käyttökerralla sovellus näyttää lyhyen tervetulotoivotuksen ja esittelyn, joiden jälkeen käyttäjällä on mahdollisuus valita neljä tilannetta luotavaksi oletusarvoilla. Kuvassa alla olen yhdistänyt nämä vaiheet samaan kuvaan ja aivan oikealla on näyttökuva, jossa kyseiset tilanteet valmiina. Pyörittelin sovellusta aikana, jolloin Kotona -situaatio osui asetetulle ajalle, jonka johdosta tämän kohdalla on pieni vihreä kuvake.

Tilanteet - aloitus

Tilanteet – aloitus

Nukkumassa

Tilanteiden säätäminen on helppoa. Käyttäjä määrittelee milloin tapahtuu mitä. Käyttöliittymä on intuitiivinen, eikä ohjeita käytännössä tarvita. Nukkumassa -tilanne näkyy alla olevassa yhdistelmäkuvassa. Kuten kuvassa alla vasemmalla näkyy, on tämä uinuminen mahdollista säätää eri viikonpäiviksi eri kellonajoille.

Ajan asettaminen tapahtuu numerokehiä pyörittämällä ja viikonpäivien valinta niiden lyhenteitä napsauttamalla. Tämä muokkausnäkymä aukeaa kutakin aikariviä sohimalla ja rivejä on mahdollista lisätä näkymän alareunan + -painikkeella.

Nukkumassa

Nukkumassa

Seuraavaksi säädetään mitä, eli ensin avataan kyseinen näkymä napsauttamalla sormella tekstiä Mitä, taikka pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle. Ohjelman Wizardin, eli avustajan jäljiltä ovat tässä situaatiossa äänet, WLAN ja Bluetooth pois päältä ja näytön kirkkaus minimissä (yhdistelmäkuvan kolmas kuva). Kun sohaisin näpilläni säätöriviä Näytön kirkkaus, aukesi tämän ominaisuuden säätönäkymä, jossa simppelisti vedetään liukusäätimen nuppi oikeaan paikkaan ja valitaan painike Ok.

Musiikki raikaa

Entäpä musiikkisovelluksen käynnistäminen kuulokkeiden kytkennän yhteydessä? Tämä tilanne ei syntynyt avustajan toimesta, joten loin sen sukkelasti alla näkyvän yhdistelmäkuvan osoittamalla tavalla.

Musiikki

Musiikki

Asettelin aktivoivaksi tekijäksi Audio -lisälaitteen (Milloin) ja sen seurauksena avattavaksi Media -sovelluksen (Mitä). Ja kokeilemaan… Kun liitin Jollaan kuulokkeet, mediasoitin aukesi ja näytön yläreunassa näkyi muutaman sekunnin ajan ilmoitus aktiivisista tilanteista Kotona ja Musiikin kuuntelu. Tilanteiden päänäytöllä nämä kaksi näkyivätkin aktiivisina (pieni vihreä kuvake).

Tämän toiminnallisuuden säätäminen oli todella helppoa ja tilanne toimii kuten pitääkin. Samoin toimii nukkumassa -tilanne, joka juuri äsken asetti näytön kirkkautta himmeämmälle.

Oikeasti intelligentti?

Tilanteet on loistava sovellus ja suunta hyvä, mutta palatkaamme vuoden taikka kahden takaiseen kysymykseeni: ovatko kännykät oikeasti älykkäät, ovatko intelligentit?

Tilanteet on säädettävissä palvelemaan käyttäjäänsä, mutta paino on sanalla säädettävissä. Käyttäjä konfiguroitsee ja säätää ominaisuuksia, kunnes saa ikään kuin automatisoitua toiminnallisuuksia.

Tämä on vain osittain oikeata intelligenssiä. Puoliksi on nimittäin kyse siitä, että situaatiot, lokaatiot ja muut ehdot säädetään käsipelillä, ja puoliksi siitä, että ohjelma sitten parhaansa mukaan yrittää tunnistaa nämä ja niiden perusteella laukaisee käyttäjän määrittelemät toimet.

Se älyllinen toiminnallisuus, jota itse odotan kännyköiltä, on vielä pidemmälle vietyä. Kaipaan Situations -sovellukseen kahta uutta toimintoa, nimittäin toimintoja Opi ja Ehdota.

Opi

Toiminnolla Opi hyvin yksinkertaisesti aktivoitaisiin sovellus seuraamaan ja rekisteröimään käyttäjänsä päivärutiineja, sekä tutkailemaan mitä olisi mahdollista automatisoida.

Se, että ohjelman tulisi taustalla tarkkailla käyttäjänsä askareita monella tasolla, aiheuttaa tiettyjä vaatimuksia kännykälle ja käyttöjärjestelmälle, eikä välttämättä ole toteutettavissa kaikissa ympäristöissä.

Koko oppimisaikansa sovellus muodostaisi käsitystänsä käyttäjänsä rutiineista ja tämä näkyisi käyttäjälle tekstimuotoisena kuvauksena, jonka kehittymisen seuraaminen jo sinällänsä olisi erittäin intresanttia.

Käsitys voisi olla jossakin vaiheessa esimerkiksi: Ilmeisesti olet töissä arkipäivisin 8:00 – 16.00, vaikka soitteletkin vähän väliä sukulaisillesi ja selaat kännykällä internettiä. Työmatkasi hoituvat nopeudesta ja matkareitistä päätellen polkupyörällä. Kotio tultuasi luet sähköpostit ja avaat Facebookin. 18:00 – 20:00 et käytä kännykkää. Lauantaisin käyt kaupassa. Selaushistoriastasi päätellen olet kiinnostunut koruompelusta ja vanhasta jatsista.

Ehdota

Kun sovellus olisi aikansa tarkkaillut rutiineja, siltä olisi toiminnolla Ehdota pyydettävissä selkeästi muotoiltu ehdotus eräiden toiminnallisuuksien automatisoimiseksi. Sovellus ei vain toistaisi mitä käyttäjällänsä on tapana tehdä, vaan osaisi myös ehdottaa esimerkiksi, jotta Et käytä kännykkää klo 18:00 – 20:00, laitanko virransäästön päälle täksi ajaksi?

Kyse ei olisi vain niistä rutiineista, jotka havaitaan toistuviksi, vaan myöskin niistä, jotka havaitaan, boldaan ystävällisesti, puuttuviksi.

Ohjelma kykenisi muodostamaan käyttäjänsä elämänlaatua kohottavaa ohjeistusta, kuten Keräämieni tietojen mukaan et ole harrastanut liikuntoa pitkään aikaan, lisäänkö kalenteriisi toistuvaismerkinnän telinevoimistelusta läheisellä liikuntosalilla?

Moderni ansaintalogiikka

On sanomattakin selvää, että tällaiseen intelligenttiin sovellukseen olisi luontevasti liitettävissä sekä sosiaalisen median ominaisuuksia että niiden mukana tulevia moderneja ansaintalogiikoita. Nimittäin olisihan suuri osa näistä situaatioista ja lokaatioista limittäin sosiaalisissa tilanteissa ja arkipäivän liiketoiminnassa.

Tällainen lähestymistapa olisi poikkeuksellinen. Yksinkertaisesta toimintojen sitomisesta situaatioihin ja lokaatioihin edettäisiin aitoon sosiaalisen median sovellukseen käyttäjän sitä välttämättä edes tiedostamatta.

[Tiedoksenne: olen tähän loppuun yhdistänyt hieman muutettuina osia kirjoituksesta, jonka laadin, kun tämä Situations oli tulossa Nokia N9:lle.]

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset