Microsoft – Windows 10: Briefing

Kuluttajat eivät oikeastaan koskaan ottaneet Microsoft Windows 8 -käyttöjärjestelmää omaksensa. Suurin yksittäinen syy nähdäkseni oli se, ettei Windows 8 uusine aloitusnäyttöineen tuonut juurikaan mitään hyötyä aiempia versioita käyttäneille, koska ne useimmin tarvittavat ohjelmat edelleen olivat ja yhä ovat niitä perinteisiä akkunasovelluksia, jotka käynnistyvät vanhalta, eli työpöydän puolelta.

Olen käsitellyt kasia aiemmissa kirjoituksissani Kahdeksas akkuna, Kahdeksas akkuna kokeiltuna, ja Kaksi ainoaa akkunaa. Kuinka oikeassa jälleen olinkaan. Totesin jo maaliskuussa 2012 ennakkotietojen perusteella Windows 8:n uhmaavan useita käyttöliittymän laadinnan prinsiippejä. Kun pääsin kasia itse käyttämään perinteisellä tietokoneella, koin jaon uuteen ja vanhaan puoleen olevan liian jyrkkä ja puolikkaat tarpeettoman erilliset.

Marraskuussa 2012, käytettyäni kasia säännöllisesti jo jonkin aikaa, annoin julkisuuteen välittyä tiedon käsityksestäni, jonka mukaan olin vakavasti huolestunut Microsoftin uuden käyttöjärjestelmän kohtalosta. Näin, että Windows 8:n kohdalla vuosien ja vuosikymmenten saatossa kertynyt tieto käytettävyydestä valitettavasti oli heitetty romukoppaan.

Windows 10:n julkistus syyskuussa 2014

Ilmeisesti jättääksensä Windows 8:n riittävän kauas taakse, hyppäsi Microsoft numeroinnissa suoraan kymppiin. Windows 10 tuli virallisesti julkistetuksi 30.9.2014 Microsoftin omalla blogilla otsakkeella Announcing Windows 10.

Tuolloin yhtiö myös erittäin laajalti mainosti mahdollisuutta päästä Windowsin sisäpiiriin, eli uuden kympin kehitteillä olevan version voisi ladata ja asentaa koneellensa tietyin ehdoin. Tavoitteena luonnollisestikin oli varmistaa todellisten käyttäjäin avulla, ettei kasin kohtalo pääse toistumaan.

Jo esittelytilaisuudessa kerrottiin eräistä merkittävistä uudistuksista, tai pikemminkin paluusta joihinkin aiemmista Windowsin versioista tuttuihin seikkoihin. Esimerkiksi tuttu aloitusvalikko palaa takaisin edelleen kehiteltynä. Kahtiajakoa vähennetään huomattavasti, koska myös uudet sovellukset pyörähtelevät perinteisissä ikkunoissa, eivätkä enää kasin tavoin vie käyttäjää väkisin pois työpöydältä.

Kunnianhimoinen tavoite on myös mahdollisimman yhtenäinen käyttökokemus eri laitteilla, se on kännykällä, tabletilla, perinteisellä tietokoneella, ja mitä uusia laitteita vielä tuleekaan.

Muistutan, että Windows 10 ei ole vielä myynnissä, eikä päivityksenä ladattavissa. Windows 10 on saatavissa vasta esiversiona. Tietoa kympin tilanteesta ja eri kehitysversioista lennättää Wikipedia.

Windows 10: Briefing

Tällä päivämäärällä on Microsoft julkistanut lisää uutta tietoa tulossa olevasta Windows 10:stä. Terry Myerson toivotti tervetulleeksi paikalla olleen yleisön ja esitystä internetin kautta seuraavat.

Erityisen lämpimästi tervehdittiin Windowsin sisäpiiriläisiä, joita on jo 1,7 miljoonaa ympäri maailmaa. Windows Insider Program on Microsoftin tapa tehdä tuotetta yhdessä käyttäjien kanssa. Kyseessä ei ole JollaTogetherin tapainen täysin avoin ja läpinäkyvä yhdessä kehittäminen, mutta joka tapauksessa käyttäjä pääsee mukaan.

Windows 10 vuonna 2015

Windows 10 vuonna 2015

Myersonin jälkeen lavalle riensi Joe Belfiore, joka esitteli kymppiä käytännössä, myös kännykässä. Mitä on tapahtunut syyskuisen julkistuksen jälkeen?

Aloitusvalikko on mahdollista laajentaa koko työpöydälle, jolloin näkymä muistuttaa kasin aloitusnäyttöä. Ilmoituskeskus vaikuttaa toimivalta ja ilmoituksia on mahdollista myös laajentaa ilmoituskohtaisesti.

Hybridikoneessa voidaan käyttää tablettimoodia, kun näppämistö ei ole yhdistetty. Tällöin uusia Modern -sovelluksia ja vanhempia Windows -sovelluksia voidaan käyttää tableteille tutuilla eleillä ja tavoilla kosketusnäyttöä käyttäen. PC-moodiin vaihtamalla nämä samat sovellukset toimivat edelleen keskenään samalla tavoin, mutta nyt kuten yleensäkin perinteisellä tietokoneella hiiren ja ikkunoiden kanssa.

Cortana

Päivän teema oli natural interaction, luonnollinen vuorovaikutus käyttäjän ja laitteen välillä. Joe yritti kehittää suurta hehkutusta henkilökohtaisen avustajan, Cortanan tulosta myös perinteisille tietokoneille. Yleisön reaktiot olivat kovin vaimeat. En itsekään ole Cortanasta juurikaan innostunut, eihän se Suomessa ole vielä kännyköillä ollutkaan normaalisti saatavilla.

Ehkäpä on asia siten, etteivät ihmiset halua höpöttää henkilökohtaiseen tietojenkäsittelyyn tarkoitetuille laitteillensa? Esimerkkejä käytön helpottumisesta Cortanan avulla toki esiteltiin. Cortanaa muun muassa pyydettiin lähettämään sähköpostia, ja tämä onnistui pelkän luonnolliselta kuulostaneen puheen avulla.

Luultavasti tilaisuudessa läsnä ollut yleisö, erityisesti liikemiehet, laajemmin ja aidommin innostuvat Cortanan mahdollisuuksista vasta siinä vaiheessa, jos ja kun Cortana joskus tulevaisuudessa ryhtyy antamaan ostamiseen ja liiketoimintaan liittyviä ehdotuksia, joita kolmannet osapuolet mahdollisesti pääsevät rahalla peukaloitsemaan?

Windows 10 myös pienille näytöille

Windows 10 ei jakaudu eri laitteille suoraan tyypin perusteella, vaan näytön koko ratkaisee. Belfioren mukaan 8 tuumaa on eräs raja, joten pienille tableteille ja käytännössä kaikille kännyköille arvatenkin tulee alle 8 tuuman laitteille sovitettu Windows 10?

Windows 10 aloitusnäyttö eri laitteilla

Windows 10 aloitusnäyttö eri laitteilla

Joe esitteli aloitusnäyttöä, viestisovelluksia ja toimistosovelluksia Lumia 1520 -kännykällä. Osa uudistuksista tosin oli vielä siinä vaiheessa, ettei niitä ollut mahdollista demota kännykällä. Se, mitä nähtiin, näytti erinomaiselta.

Microsoft on jo aiemmin luvannut Windows 10:n tulevan päivityksenä kaikille kännyköille, joissa pyörii Windows 8.1 ja tietokoneille, joissa hyrrää Windows 7 tai Windows 8.1. Päivitys tulee olemaan ilmainen. Nähdystä päätellen tätä päivitystä todella kannattaa odottaa.

Universaalit sovellukset

Microsoft Outlookista nähtiin universaali versio, joka siis on tarkoitettu kaikille laitteille: kännyköille, tableteille ja tavallisille tietokoneille. Belfiore pyöritteli sovellusta Lumia 1520 -kännykällä, mutta näytös oli kovin lyhyt. Muitakin universaaleja sovelluksia esiteltiin hengästyttävällä vauhdilla, eikä niistä juuri jäänyt muistikuvia… Paitsi uudesta selaimesta löytyvä kommentointitoiminnallisuus, jossa on myös jakamismahdollisuus.

Joe Belfiore vauhdissa

Joe Belfiore vauhdissa

On selvää, että tämä universaalius on Microsoftin tavoitteissa aivan kärjessä. Sovellusten kehittäjille kyseessä on todella iso asia. Universaalius merkitsee mahdollisuutta säästää kehityskuluissa, koska sama sovellus toimii kaikkialla. Ei ole tarpeen ylläpitää erillisiä kehitysprojekteja eri laitteille.

Sovellusten universaalius eri laitetyyppien kesken, jos ja kun se on toteutuaksensa, on Windows 10:n suurimpia, ellei jopa suurin saavutus.

Asioita pikaisesti

Windows 10: Briefing oli tiedotustilaisuus, jossa käytiin läpi suuri joukko asioita, mutta vain lyhyesti kukin. Belfioren jälkeen Phil Spencer kertoi pelaamisesta kympillä, mutta en itse jaksanut tästä aiheesta innostua. Ohitus autopelissä oli toki tyylikäs.

Surface Hub palaverin apuvälineenä

Surface Hub palaverin apuvälineenä

Futuristiselta vaikuttava Microsoft Surface Hub on valtavan näytön (esittelyssä 84 tuumaa) omaava tiimilaite ja tarkoitettu tuomaan lisää tuottavuutta työpaikoille. Esittely oli kiintoisa, mutta en katso tarpeelliseksi siitä enempää raapustella, koska kyseessä ei ole henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu sovellus taikka laitteisto.

Hologrammit

Omassa arjessani toistaiseksi tarpeettomalta vaikuttaa myös Windows Holographic, jonka esittelyyn Alex Kipman käytti kohtuullisesti aikaa. Windows 10 nämä hologrammit kuitenkin pian kuulemma mahdollistaa. Tähän tarkoitukseen esiteltiin uutukainen laite Microsoft HoloLens, joka on yhdistelmä tietokonetta ja virtuaalilaseja. Oletettavasti ensimmäisiä käyttökohteita on nimenomaan pelaaminen.

HoloLens

HoloLens

Hologrammeista kiinnostuneille esiteltiin uusi sovellus Microsoft HoloStudio, joka oli tilaisuuden futuristisin osa. Ilmeisesti vain mielikuvitus asettaa rajat, mitä sovellutuksia hologrammit mahdollistavat. Niin, ja toisen rajan asettanee kunkin rahapussukka, koska tarvittavat laitteet tuskin ovat kymppejä hinnoiltansa.

Mitä jäi käteen?

Tilaisuuden lopussa esiintyi Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella. Universal ja unified olivat sanat, joita Satya toisteli. Windowsin kehitys tulee jatkossa olemaan koko ekosysteemiä kattavaa ja koskee kaikkia laitetyyppejä samanaikaisesti.

Käyttökokemus tulee yhdenmukaistumaan, jolloin yhdellä laitteella opitusta on hyötyä muita laitteita käytettäessä. Olisipa tämä ollut totta jo Nokian julkistaessa ensimmäiset Lumiansa.

Kun Windows 10 aikanaan saapuu kännykkääni ja tietokoneelleni, eivät hologrammit ja surface hubit ilmaannu arkipäivääni. Ilmeisesti niiden tarkoitus oli osoittaa Microsoftin jatkossakin olevan osa tietotekniikan tulevaisuutta.

Itse odotan lähinnä kahta seikkaa. Ensinnäkin sitä, että Lumia 1520 -kännykässäni käyttökokemus kohentuu entisestänsäkin ja toiseksi sitä, että työkoneeni kaksijakoisuus Windows 8.1:n vanhaan ja uuteen puoleen poistuu.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset