Microsoft – Windows 10 puhelimessa

Mobiili.fi tietää Niko Haikalan ylös kirjaamana kertoa miltä Windows 10 näyttää kännykässä. Tiedot perustuvat Microsoftin julkaisemaan videoon Windows 10 for Phones, joka esittelee vielä kehitystyön alaista versiota Windows 10 Technical Preview. Tämän kirjoitukseni kuvat on otettu kyseisestä tallenteesta.

On syytä huomioida kaksi seikkaa. Ensinnäkin on tämä versio saatavilla vasta Windows Insider -ohjelmaan liittyneille, ja toiseksi saattaa se vielä erittäin merkittävästi muuttua ennen virallista julkaisua. Ohjeet Windows 10:n asentamiseksi kännykkään löytyvät Best Mobile Blogilta Eero Salmisen kirjoituksesta Miten asennan Windows 10 puhelimeeni? Katso ohjeet! Sivulla esitetyt varoitukset on syytä huomioida.

Käytettävyys ennen personointia

Aloitusnäyttöä on mahdollista muokata mieleisekseen jälleen uudella tavalla, se on taustakuva valitsemalla. Ja tällä kerralla taustakuvaa käytetään oikein, eli se jää tapahtumaruutujen taakse. Alla näkyvissä kuvissa sormet ovat Joe Belfioren.

Aloitusnäytön taustakuva

Aloitusnäytön taustakuva

Nykyinen taustakuvan käyttö Windows Phone 8.1:n aloitusnäytöllä on vastoin käyttöliittymän laadinnan prinsiippejä. Esimerkiksi Mobiili.fi:n kirjoituksessa Vuotokuva: Windows Phone saa pian taustakuvat tapahtumaruutuihin on kaksi kuvaa, joissa näkyvät 8.1:n taustakuvan haittavaikutukset.

Taustakuva sekoittaa Windows Phone 8:1:ssä tapahtumaruutuja, jotka ovat käyttöliittymän tärkeimpiä elementtejä. Välitön vaikutus käyttäjälle on, ettei ruutuja enää ole helppo hahmottaa ja ruutujen liikkuessa niiden sisältö vieläpä vaihtuu taustakuvan pysyessä paikoillansa taustalla.

Aidosti universaali, mitä se on?

Pidempiaikainen ja vakavampi on Windows Phone 8.1:n taustakuvan negatiivinen vaikutus ruutujen universaaliin tunnistettavuuteen. Universaali on tässä aidossa merkityksessä, eli kaikille käyttäjille kaikkialla. Windows 10:ssä taustakuva on oikeasti taustalla ja sallii ruutujen kuvakkeista aidosti muodostua universaaleja metaforia.

Ohjeistan Microsoftia edelleen korostamaan näitä kuvakkeita ja jatkossa käyttämään myös värejä oikein. Keskeisimmät kuvakkeet, kuten sähköposti, tekstiviesti, kamera ja ihmiset, on syytä esittää aina samalla värillä ja muodolla, jotta ne tunnistetaan kännykässä, tabletissa, tietokoneessa, hologrammissa, autossa, taikka missä tahansa.

Personointi toimii käyttäjän rajatussa omassa maailmassa, mutta ei universaalisti. Miettikääpä personoituja liikennemerkkejä katujen varrella, kuinka sujuisi liikenne silloin?

Microsoftin on syytä erittäin huolellisesti valmistautua siihen, että Windowsin käyttöliittymä löytyy tulevaisuudessa yhä useammin myös julkisista tiloista, esimerkiksi älykaupan verkon esineiden ja asioiden internetin käyttöliittymänä, jolloin kuvakkeiden ja ruutujen on kaikki syy olla aidosti universaaleja.

Sovellukset edelleen listana

Windows Phone 8.1:n tapa esittää kaikki kännykästä löytyvät sovellukset pitkänä listana ei ole koskaan ollut mieleiseni. Windows 10:ssä tämä lista on aivan yhtä pitkä, mutta äskettäin asennetut on sentään ryhmitelty listan alkuun.

Äskettäin asennetut

Äskettäin asennetut

On muistettava analogia arkipäivään. Eivät tavallisen kotitalouden työkalut ole yhdessä ja samassa paikassa aakkosjärjestyksessä. Eikä paljoa auta, vaikka löytäisin nopeastikin kaikki tietyllä kirjaimella alkavat työkalut, jos en muista kaikkia nimiä.

Tavallisessa kotitaloudessa keittiötyökalut ovat keittiössä, autoiluun liittyvät työkalut autotallissa ja lapsosten leikkityökalut pitkin lattioita. Ne siis löytyvät asiayhteyden perusteella loogillisesta paikasta. Siis sieltä mistä niitä osataan etsiä, vaikkei edes muistettaisi mitä niitä kaikkia onkaan. Tähän pitäisi pyrkiä myös Windowsissa.

Toimintokeskuksessa toimintaa

Toimintokeskus on Windows 10:ssä selkeästi aiempaa parempi. Pikatoiminnoille on enemmän tilaa ja toimintokeskus on aiempaa interaktiivisempi. Esimerkiksi ilmoituksia on helppo poistaa luettelosta suoraan pyyhkäisyeleellä.

Toimintokeskus

Toimintokeskus

Itse olen vasta hiljattain ymmärtänyt tämän notifikaatiosentterin merkityksen. Toiminnallisuus nimittäin on käytettävissä muun muassa kesken pelisession, vaikka peli onkin ottanut käyttöönsä koko näytön.

Tekstiviestit rulettavat, kuten nuoret sanovat

On ollut jonkin verran puhetta tekstiviestien kohta muka katoavan käytöstä. Itse olen paatunut tekstarien sommittelija, joten ilahduin Windows 10:n uudistuksesta, joka merkittävästi helpottaa tätä askaretta.

Saapuneesta tekstiviestistä näytölle pompahtaa ilmoitusta sohaisemalla aukeaa pieni vastausviestin muokkausikkuna, johon kirjoitetaan vastaus tekstiviestisovellusta edes avaamatta.

Tekstari helposti

Tekstari helposti

Ja mikä parasta, kuten kuvasta näkyy, tekstin voi myös puhua sopertaa. En tosin ole ollut tilaisuudessa ottaa selvää, josko ohjelma osaisi tulkata omaa artikulaatiotani.

Tietooni ei ole saatettu, josko tällainen helppo vastaaminen tulee Windows 10:ssä olemaan myös sähköpostin osalta mahdollista. Käyttäjällehän ei sinällään merkitse mihin vastataan, vaan tällaista kätevää tapaa varmasti jatkossa toivotaan muihinkin kuin tekstiviesteihin vastaamiseen. Seuraavaksi Cortana vastaa saapuvaan puheluun?

Ja se universaali vielä…

Palatkaamme lopuksi Microsoftin käsitykseen universaaleista sovelluksista. Heille universaali merkitsee sovellusta, joka toimii kännykässä, tabletissa ja tietokoneella. Mutta vain Microsoftin omassa ekosysteemissä.

Universaali sovellus Mirrosoftin maailmassa

Universaali sovellus Microsoftin maailmassa

Aidosti universaali sovellus toimisi lähes taikka täysin samalla tavalla kaikissa keskeisissä ekosysteemeissä ja laiteluokissa. Esimerkkejä aidosti universaaleista sovelluksista ovat useat internetselaimet ja normaalisti edellytyksenä onkin jokin universaali standardi, kuten selaimissa HTML.

Joskus sitä vain on kiire…

Galneryus – Struggle For The Freedom Flag

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset