Jolla – Yliaavanlampi

Jollan päivitys numero 11 on nyt saatavilla meille, jotka ilmoittauduimme vapaaehtoisiksi lataamaan tulevat versiot ennen niiden laajempaa jakelua. Päivityksen nimi on Yliaavanlampi ja versionumero 1.1.2.15. Tietoa lennättävät JollaUsers, JollaSuomi ja Review Jolla Blog.

Virallisemmat kirjoitukset aiheesta löytyvät Jollan omalta blogilta ja Together -sivustolta otsikolla [Release notes] Upgrade 1.1.2 / Yliaavanlampi (early access), josta selviää, että mukana on tuhti paketti tietoturvaan liittyviä parannuksia ja virheiden korjauksia. En ryhdy listaamaan kaikkia uudistuksia, koska ne löytyvät yllä olevien linkkien takaa.

Kyseessä on early access -päivitys, mikä merkitsee sitä, että noin viikon parin päästä yleiseen jakeluun tuleva Yliaavanlampi saattaa jo olla hieman erilainen, tätäkin parempi.

Selain

Itselleni Jollan tärkein sovellus on Selain. Siksi olenkin aivan erityisen mielissäni Selaimen saatua paljon uutta käyttöliittymäänsä. Selain on myös aiempaa sukkelampi.

Kuvassa alla on hartaasti näpertelemäni neljän näyttökuvan yhdistelmä. Vasemmalta lukien ensimmäisessä kuvassa olen avannut selaimeen Jollan opastusvideoiden sivun. Alareunassa on uusittu työkalurivi, jonka ensimmäinen painike näyttää avoinna olevien välilehtien määrän. Kuvan tilanteessa on 3 välilehteä. Työkalurivin viimeinen painike avaa lisää painikkeita (toinen kuva vasemmalta).

Lisärivin Etsi -painike (suurennuslasi) avaa näppäimistön ja antaa kirjoittaa hakusanan. Kun termi on raapusteltu, Enterin valinta näyttää sivulla ensimmäisen löytyneen sanan valittuna (kuvassa etsitty sana on ”jolla”). Painikkeilla Edellinen ja Seuraava liikutaan sivulla eteen ja taakse löytyneitä valiten.

Jollan Selain

Jollan Selain

Myös välilehtien lisääminen ja esittäminen on muuttunut edukseen. Oheisessa yhdistelmäkuvassa vasemmalla on välilehtinäyttö, joka aukeaa työkalurivin ensimmäisestä painikkeesta (siitä, jossa näkyy avoimien välilehtien määrä).

Vetovalikon toiminto Uusi välilehti avaa kätevän toiminnon. Aluksi näkyy ilmeisesti suosikeista löytyvät sivut kuvakkeina, joiden valinta avaa kyseisen sivun uuteen välilehteen. Vaihtoehtoisesti on mahdollista kirjoittaa hakusana ja etsiä uuteen välilehteen avattava sivu. Kuvassa etsin kirjoittamalla ”joll” ja Selain päivittää listaa sitä mukaa kun kirjoitan. Löytyneistä sivuista voin valita minkä tahansa uuteen välilehteen.

Selaimen välilehdet

Selaimen välilehdet

Sää

Päivityksen myötä Jollan Kauppaan tuli uusi peräti mainio sovellus, jonka nimi on yksinkertaisen osuvasti Sää. Tämäkin on natiivi, eli Sailfish -sovellus.

Käyttö alkaa lisäämällä uusi paikkakunta. Yhdistelmäkuvan ensimmäisessä näytössä ryhdyin kirjoittamaan Tamperetta… Valitsin tämän mainion kaupungin, jolloin ilmaantui sää Tampereessa yhteenvetona. Tarkemmat tiedot löytyvät yhteenvetoa koskettamalla. Näyttökuva oikealla osoittaa, kuinka sää näkyy myös sovelluksen kannessa moniajonäytöllä.

Sää (Foreca)

Sää (Foreca)

Tunnelma on pilalla? Ei hätää…

Yliaavanlampi tuo apua myös tilanteisiin, joissa valittu tunnelma on muutoin mieluinen, mutta esimerkiksi teksteissä käytettävä väri ei ole paras mahdollinen. Väri on tunnelmaa luotaessa automaattisesti valittu. Yleensä valinta on erinomainen, mutta ei aina.

Nyt tämä tekstien, vetovalikkojen ja monen muun elementin yhteinen väri on mahdollista kätevästi valita jokaiselle tunnelmalle erikseen. Tunnelmaa muokataan Gallerian kautta. Toiminto on mainion jollamainen ja todellinen ilo käyttää. Näkyvissä on vain tarpeellinen, eikä mitään turhaa.

Tunnelma pilalla?

Tunnelma pilalla?

Kuva yllä osoittaa, että automaattisesti valittu väri usein on parempi kuin itse valittu. Olen nimittäin tuossa valinnut värin, joka tarjoaa paremman kontrastin ja siten lisää käytettävyyttä, mutta yllättäen se ei oikeastaan sovi tunnelman muuhun värimaailmaan.

Vauhti lupaa hyvää

Muistutan tässä yhteydessä, että Jolla Tablet on edelleen tilattavissa IndieGoGo -joukkorahoituspalvelussa. Tällä hetkellä kerätty on jo $ 2,150,043 USD.

Sailfishin rivakka kehitysvauhti lupaa hyvää myös Jolla Tabletille, joka on tulossa meille ennakkotilaajille tiettävästi kesän alussa. Sailfishin kehitystyössä on päästy niin pitkälle, että paino alkaa olla sovellusten merkittävässä kohentamisessa ja kokonaan uusien luonnissa.

Tämä on todella loistavaa!

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset