Microsoft – Lumia 640 universaalisti

Tänään on Microsoft pitänyt tiedotustilaisuutta Mobile World Congress 2015:ssä Espanjan Barcelonassa. Microsoftin tiedote aiheesta löytyy yhtiön omalta uutissivustolta otsikolla Microsoft Lumia 640 and Lumia 640 XL: keeping you prepared for anything.

Tilaisuuden pääpaino oli yhtenäisessä käyttäjäkokemuksessa kaikilla Windowsia käyttävillä laitteilla… unified, universal, … Microsoft aikoo aidosti toteuttaa aiemman tavoitteensa yhtenäistää käyttäjäkokemus kännykässä, tabletissa ja työpöydällä. Yhtenäisyyden tuo tullessaan Microsoft Windows 10. Vaikuttaa selvältä, että tavoite toteutuu.

Microsoftin esityksessä oli jälleen runsaasti aiheita, joista keskityn vain muutamaan. Itseäni kiinnostavat uudet Lumiat ja Microsoftin pyrkimys universaaliuteen eli yleismaailmallisuuteen.

Haluatteko totaalista mobiiliutta?

Aina energinen Stephen Elop haluaa meidän siirtyvän yksittäisten laitteiden mobiiliudesta kokonaisvaltaiseen mobiiliin kokemukseen. Tämä luonnollisestikin Stephenin mukaan toteutuu nimenomaan Microsoft Windowsin avulla. Elop esitti asiasta myös näyttöä Windowsiin sisäänrakennettujen ja universaalien sovellusten muodossa.

Stephen Elop Barcelonassa

Stephen Elop Barcelonassa

Microsoftin asenne on vuosien myötä muuttunut. Mobiilius ei enää ole pelkkää akkunaa, vaan sovelluksia tehdään ja tarjotaan myös muille alustoille, muihin ekosysteemeihin. Tällainen cross-platform -ajattelu madaltaa ekosysteemien rajoja. Kuluttajat ensin, toteaa Elop.

Henkilökohtaisesti olen käyttänyt useilla alustoilla erityisesti Microsoft OneNote -sovellusta, jossa nähdäkseni peräti erinomaisesti toteutuu tämä kokonaisvaltainen mobiili kokemus. OneNote tallentaa tiedot pilveen ja sama sisältö on käytettävissä tietokoneella, tabletilla ja kännykällä. Eikä pelkästään Windowsilla, vaan myös esimerkiksi Android -sovelluksessa Jolla -kännykällä.

Tämä todella on kuluttajalähtöistä kehitystä, käyttäjällehän tärkeintä on se hänen oma henkilökohtainen sisältönsä. Pääsen OneNotella raapustelemaan mietteitäni työpöytäni ääressä tavanomaisella tietokoneella. Ja kännykälläni yön pimeydessä, kilometrien päässä kotitölliltä vanhan näreen oksien alla tuulelta suojassa, kun hetkisen levähdän tiaisten ruokintapaikan lähellä.

Strategillisesti Microsoft tekee oikein, onhan heillä ollut hankaluuksia ekosysteemien taistelossa, mutta erinomaista menestystä sovellusten ja pilviratkaisujen puolella. Nyt on valittu tie, jota aiemmin heille ystävällisesti suosittelin.

Microsoft Lumia 640 ja Lumia 640 XL

Kun Lumiat ensimmäisen kerran saapuivat kuluttajien ulottuville muutama vuosi sitten, niitä vaivasi käyttöjärjestelmän antama vaikutelma sisällön köyhyydestä. Aloitusnäytöllä oli tapahtumaruutuja kovin vähän ja usein nekin samaa väriä. Esimerkiksi silloisessa huippumallissa Nokia Lumia 800 oli kahdeksan ruutua vain kahdessa sarakkeessa.

Nykyään asiat ovat aivan toisin. Vaikka Microsoft Lumia 640 on edullinen laite, koristelee aloitusnäyttöä suuri määrä tapahtumaruutuja. Ensivaikutelma on erittäin miellyttävä. Värejä on mahdollista käyttää hyvin ja sovellusten runsaus näkyy. Henkisesti on todella merkittävää, että monet globaalisti tunnistettavat sovellukset (kuten OneNote, Facebook ja Skype) näkyvät muiden joukossa.

Microsoft Lumia 640 XK

Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 on totutun tyylikäs. Tänään esitellyistä itseäni miellyttää erityisesti valkea väri. XL:n 5,7 tuuman näyttö on riittävän suuri ja 8 megapikselin kamera aivan riittävä. Myönnän, olen kiinnostunut. Tunnustan, tulen harkitsemaan.

En tälläkään kerralla ryhdy listaamaan speksejä. Tiedot löytyvät Microsoftin sivuilta: Microsoft Lumia 640 ja Microsoft Lumia 640 XL. Laajemmat kuvaukset ovat luettavissa Ääni -blogin kirjoituksista Lumia 640 – parasta vastinetta rahoillesi ja Lumia 640 XL – työhön ja vapaa-aikaan.

Windows 10 universaalisti

Lumia 640 toimitetaan Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmällä, mutta kun Windows 10 myöhemmin tänä vuonna valmistuu, se voidaan päivittää Lumia 640:lle ilmaiseksi. Aivan kuten muillekin 8.1:stä käyttäville kännyköille.

Microsoftin tavoite on saavuttaa mahdollisimman laaja käyttäjäkunta Windows 10:lle sukkelasti. Siksi päivitykset ovat ilmaiset. Miksi? Koska näin lisätään kiinnostusta kehittää sovelluksia kympille. Ja sovellusten määrä puolestaan kasvattaa Windows 10:n kiinnostavuutta kuluttajain keskuudessa.

Entä onko tällainen positiivinen kierre oikeasti mahdollinen? Pitihän Windows 8:n aiemmin tehdä Lumiat suosituiksi tuttujen tiilien, eli tapahtumaruutujen avulla. Tuolloin kävikin aivan toisin kasin puutteiden vuoksi.

Mitenkä nyt? Kyllä. Windows 10 yhdenmukaistaa aidosti paitsi käyttökokemuksen eri laitetyypeissä, myös sovelluskehityksen. Kärjistäen voimme todeta Windows 8:n yhtenäistäneen vain konepellin kännykässä, tabletissa ja pöytäkoneessa tuomalla ruudut aloitusnäytöille. Windows 10 yhtenäistää myös sen, mitä käyttöjärjestelmässä on konepellin alla, sen mikä ei välittömästi näy käyttäjälle.

Windows 10 poistaa kaikki kasin suurimmat puutteet ja epäjohdonmukaiset ratkaisut. Kännyköillekään ei nyt tule erillistä Windows Phone -käyttöjärjestelmää, vaan sama Windows 10 kuin muillekin laitteille. Ja näille eri laitetyypeille voidaan kehittää yhteisiä ja yhtenäisiä universaaleja sovelluksia.

Universaalit sovellukset

Mitä tulee yleismaailmallisiin sovelluksiin, on työpöydälleni teknillispoliitillisten asiain pinoon päällimmäiseksi ystävällisesti tuotu uusia raportteja aiheesta. Nämä sovellukset todella on mahdollista kehittää kännyköille, tableteille ja pöytätietokoneelle samalla kehitysvälineellä ja suurelta osin samalla lähdekoodilla. Tämä meriteeraa ohjelmistotaloille vähemmällä työllä enemmän potentiaalisia asiakkaita.

Microsoft esitteli tänään MWC 2015:ssä useita innostavia universaaleja sovelluksia. Tärkeimpinä ehdottomasti Julia Whiten esittelemät Microsoft Office -toimistosovellukset. Lumia 640:n mukana tulee ilmaiseksi Office 365 Personal -tilaus vuoden ajaksi.

Julia White ja universaali toimistosovellus

Julia White ja universaali toimistosovellus

Halusin perehtyä asiaan hieman tarkemmin… Siitä, kuinka näitä universaaleja aplikatiooneja kehitellään, löytyy onneksemme runsaasti ohjeistusta. Esimerkiksi otsakkeella Build universal Windows apps that target Windows and Windows Phone.

Lyhyen etsiskelyn perusteella vaikuttaakin kiistattomalta, että yleismaailmalliset sovellukset ovat todellisuutta siinä mielessä, että on mahdollista kehittää yksi ja sama sovellus kännykälle, tabletille ja pöytsikälle. Täysin universaaleja eivät nämäkään ole, vaan kehittäjät toki joutuvat edelleenkin ottamaan huomioon eri laitetyyppien vaatimukset.

Henkilökohtainen sisältö

Kun sama Windows 10 aikanaan on nykyisillä kasia käyttävillä monenlaisilla laitteilla ja niiden lisäksi kauppoihin tulon jälkeen myytävillä uusilla kymppilaitteilla, yhtenäistyy koko ekosysteemi tavalla, joka aiemmin oli tuttu vain Windowsin kulta-aikoina.

Käyttäjän näkökulmasta nimenomaan nämä universaalit sovellukset lunastavat sen lupauksen kokonaisvaltaisesta mobiilista kokemuksesta, jonka Windows 10 antaa. Käyttäjällä tulee eri laitteissa olemaan sovelluksia, joiden toimintaperiaatteet ovat samat, ja joilla pääsee käsiksi samaan dataan.

Älkäämme kuitenkaan erehtykö. Eivät edes universaalit sovellukset ole se tärkein pointti tässä. Kaiken keskiössä on käyttäjän henkilökohtainen sisältö, eli kirjoitukset, kuvat, musiikki, videot ja runot, joita tuleva Windows 10 ja yleismaailmalliset sovellukset kantavat yhdenmukaisesti ja kaikkialla. Kuluttajat ensin, kuten Stephen Elop totesi.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset