Microsoft – Lumia 435

Kun Nokia vielä valmisti älypuhelimia, oli tapana perustella peruspuhelinten, älykkäämpien Ashojen ja X-sarjan Android -kännyköiden tuotantoa väitteellä, ettei Windows Phonen päälle rakennettuja Lumioita muka koskaan pystytä valmistamaan ja myymään riittävän edullisesti.

14.1.2015 julkisti Microsoft kaksi todella edullista Lumiaa, joista Microsoft Lumia 435 on suositushinnaltansa vain 79 euroa. Se, kyetäänkö laitteita valmistamaan edullisesti, ei vielä ole tullut todistetuksi, mutta myyntihinta on onnistuttu painamaan alas. Tällä viikolla 5.3. kertoi Mobiili.fi näiden nyt olevan Suomessakin myynnissä. Pikainen kierros kaupoissa osoittaa Lumia 435:n hinnan todella olevan tuo noin 79 euroa.

Microsoft Lumia 435

Microsoft Lumia 435

Digitalisaation demokratisointia

Nokia profiloi Lumiat tuotepalettinsa yläpäähän. Tuolloin uskottiin tiukkaan jakoon perus- ja älykännyköihin, joista jälkimmäisissä on kehittyneempi käyttöjärjestelmä, parempi käyttöliittymä ja suorituskykyisempi laite.

Itse kyseenalaistin jaon heti tuoreeltaan ja totesin tulevaisuuden puhelinten kaikkien olevan älykännyköitä, ja että erotteleva tekijä tulee olemaan paitsi älyn määrä, myös ja ennen kaikkea älyn laatu. Ennakoin tulevaksi tunneälykännyköitä, joista ei tässä yhteydessä sen enempiä.

Lumia 435 osoittaa useita älypuhelimiin liittyviä mielikuvia perusteettomiksi. Intelligentin telefoonin ei tarvitse olla kallis, ei tehokkain, eikä muiden yläpuolella. Mitkään rautavaatimukset, kuten prosessorin teho, taikka kameran pikselien määrä, eivät oikeasti määrittele älykännykkää yhtään mitenkään.

Kannattaa erityisesti pistää merkille, että Lumia 435:nkin mukana tulee peräti 30 Gt ilmaista pilvitallennustilaa ja sovelluksia tätä pilveä hyödyntämään. Esimerkiksi mainiolla OneNotella voi pilven hyödyntämisen aloittaa välittömästi ja todella helposti. Toisin sanoen näinkin edullinen Lumia on toiminnallisesti täysin tasavertainen Microsoftin ekosysteemissä. Tarkempi luettelo ominaisuuksista löytyy Microsoftin tuotesivuilta.

Lumia 435 hintaan 79 euroa käytännössä tarkoittaa, että moderni älypuhelin on jokaisen saatavilla. Tällainen kuluttajien tasavertaisuus ja digitalisaation demokratisointi ovat harrasta kiitosta ansaitsevia trendejä.

Kestääkö käytettävyys?

Entä käytettävyys? Kun rauta ei ole kaikkein tehokkainta, mutta käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä moderneinta mitä löytyy, miten mahtaa kaikki toimia arkipäivässä?

Olen vakuuttunut, että teho riittää. Epäilin nimittäin samaa kun hieman tehokkaampi ja hintavampi Microsoft Lumia 535 julkaistiin viime vuonna. Sittemmin, 535:ttä kokeiltuani, totesin epäilyt täysin perusteettomiksi. Omassa käytössäni Lumia 535 osoittautui peräti miellyttäväksi kokemukseksi.

Pyrin saamaan myös Lumia 435:n hyppysiini edes toviksi, jolloin tulen tälle plokilleni raapustelemaan kokemuksistani.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset