Microsoft – Lumia 435 (kokeiltu)

Hypisteltäväkseni on ystävällisesti toimitettu uusi Microsoft Lumia 435, josta edellisellä viikolla raapustelin kirjoituksen Microsoft – Lumia 435.

Tämä erittäin edullinen Lumia on kiinnostava monestakin syystä. Itse olen erityisen viehättynyt mahdollisuudesta hyödyntää Microsoftin ekosysteemiä ja pilvipalveluja 79 euron laitteella. Kun lisäksi muistamme, että 435:llä pystymme käyttämään myös monia yhteiskunnassamme kasvavan roolin saaneita sovelluksia, kuten Facebook ja Twitter, on kyseessä digitalisaation demokratisointi.

Lumia 435 on laite, jonka avulla jokainen pääsee mobiilisti ja edullisesti mukaan esimerkiksi niihin sanomalehtien keskusteluihin, joissa sananvapaus valitettavasti on vain Facebookin, globaalin pörssiyhtiön tunnukset hankkineilla kansalaisilla.

Lumia 435:n on muotoilunsa puolesta jonkinlainen risteytys vuonna 2011 uuden tyylin aloittaneesta, ylistetystä Nokia N9:stä ja viimeisimmistä Lumioista, kuten Lumia 630 ja Lumia 535. Lumia 435 ei tunnu tai näytä läheskään niin halvalta kuin hinta kertoo, mutta ei myöskään yhtä hyvältä kuin 535, eikä etenkään yhtä mainiolta kuin N9.

Microsoft Lumia 435

Microsoft Lumia 435

N9 on esimerkki loistavasta designista, jossa näyttö, runko, painikkeet ja muut yksityiskohdat toimivat saumattomana kokonaisuutena ja hieman kaareva näyttö viimeistelee laadukkaan vaikutelman. Lumia 630 ja 535 puolestaan ovat ikään kuin matalaan saippuarasiaan olisi plopsautettu kännykän toiminnalliset osat. Ja Lumia 435 on saanut vaikutteita näistä kahdesta suunnitteluprinsiipistä.

Microsoft-tili

Pilvipalvelujen käyttö Lumiassa perustuu samaan Microsoft-tiliin, kuin tämän ekosysteemin suuremmissakin laitteissa. Tämä syy on yksinäänkin riittävä Lumian omistajille kyseinen tili itsellensä perustaa, jos ei sellaista jo ole.

Tili on mahdollista perustaa Lumian käytön aloituksen yhteydessä, mutta tilin voi luoda jo ennakolta osoitteessa https://login.live.com, jossa tilille voi myös kirjautua ja suorittaa monenlaisia toimintoja. Tarkempi kuvaus tilin käytöstä löytyy Microsoftin sivuilta.

Henkilökohtaisesti käytän samaa Microsoft-tiliä pöytätietokoneellani (Windows 8.1) ja kännyköissäni (Lumia 1520 ja Jolla). Pöytsikällä ja Lumiassa tilin käyttö on kokonaisvaltaista. Jollassa sillä kirjaudutaan Microsoftin ohjelmiin, kuten OneNoteen ja OneDrive -pilveen.

Tämän kirjoitukseni tarkoitus on osoittaa, kuinka kiinteästi tämä kaikkein edullisinkin Lumia on kiinni Microsoftin ekosysteemissä. Microsoft-tili avaa tämän ekosysteemin ja Microsoft OneNote on oiva esimerkki pilvipalvelujen käytön helppoudesta.

Heti pilveen…

Alla näkyvä yhdistelmäkuva sisältää järjestyksessä vasemmalta oikealle ne valmistavat askelmat, joiden avulla aivan uudella kännykällä kiidetään pilveen helposti ja avataan aiemmin pöytätietokoneella, toisella Lumialla ja Jollalla muokattu dokumentti Microsoft OneNotella.

Pilvi on saavutettavissa myös ilman SIM-korttia, jos käytettävissä on WLAN-verkko. Tällainenhan löytyy nykyään ilmaiseksi esimerkiksi useimmista kirjastoista ja monesta muusta julkisesta tilasta. Kotitöllilleni eivät kyseiset verkot kanna, joten laitoin Lumia 1520 -kännykkäni sellaisen käyttööni tekemään.

Kun otin Lumia 435:ttä käyttöön ensimmäistä kertaa, kirjauduin tähän Lumia 1520:n WLANiin (ensimmäinen kuva vasemmalta). Aloitusrutiineihin kuului toisessa kuvassa näkyvä Microsoft-tilille kirjautuminen aiemmin luomallani tunnuksella.

Valmiina lentoon

Valmiina lentoon

Tilille kirjautumisen jälkeen seurasi kysymys varmuuskopioinnista. Tässä vaiheessa vastasin ”ei nyt”. Huomattakoon, että kuvissa näkyvä hätäpuhelu -painike näkyy sen vuoksi, ettei SIM-kortti ole paikoillaan. Kuvasarjan oikeanpuolimmaisessa kuvassa näkyy OneNote -sovellus kaikkien sovellusten listalla. OneNote oli kännykässä käyttövalmiina heti ensikäynnistyksestä alkaen.

OneNote

Kun käynnistin OneNoten kaikkien sovellusten listalta, ryhtyi se välittömästi synkronisoimaan sisältöä OneDrive -pilvipalvelun kanssa. Minun ei tarvinnut tehdä pilveä varten minkäänlaisia säätöjä, vaan se oli käytössä Microsoft-tilille kirjautumisen jälkeen. OneNote tallentaa sisällön pilveen automaattisesti.

Kun synkronointi on valmis, pilveen tallennettu henkilökohtainen sisältö on käytettävissä (toinen kuva vasemmalta).

Microsoft OneNote

Microsoft OneNote

Avasin Jolla -muistikirjan ja sieltä Jollan puhelinta koskevan lyhyen testikirjoituksen. Kun sohaisin sormellani tekstiä, ilmaantui virtuaalinäppäimistö ja pääsin muokkaamaan tekstiä. Tämä on sama asiakirja, jonka muokkausta eri laitteilla esittelin kirjoituksessani Microsoft – OneNote.

Olohuoneen akkuna kuntoon

Suoraan käyttöön otettuna Microsoft Lumia 435 näyttää aloitusnäytöllä tapahtumaruutuja verrattain harvassa, eikä taustakuvakaan ole käytössä.

Alla näkyvän yhdistelmäkuvan ensimmäisessä näyttökuvassa olen säätänyt aloitusnäytön korostusväriksi oranssin, valinnut oranssiin soveltuvan taustakuvan ja ottanut lisää ruutuja käyttöön.

Loppusilaus

Loppusilaus

Toisessa näyttökuvassa on näiden säätöjen vaikutus, eli aloitusnäytön hallitseva väri on oranssi ja tapahtumaruutuja on kolme keskikokoista rinnakkain, kun oletuksena niitä oli vain kaksi. Lisäksi olen säätänyt lisää kirkkautta, josta yhdessä oranssin kanssa seuraa pirteä yleisvaikutelma.

Kiitos!

Haluan lopuksi kiittää Microsoftia, kun on se näin edullisen laitteen näin loistavalla ohjelmistolla tuonut kuluttajain saataville. Pysyminen mukana digitalisaatiossa ei enää maksa paljon.

Tarkemmat speksit löytyvät Microsoft Lumia 435:n tuotesivuilta. Erityisesti kannattaa huomioida maininta ”Ilmainen pilvitallennustila: 30 Gt”.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset