Microsoft – Windows 10 IoT

Microsoft on tulossa rytinällä mukaan asioiden internettiin (Esineiden ja asioiden internet, Teollinen internet ja Internet of Things, IoT). Samalla ovat palaamassa tunnelmat kotitietokoneiden kehityksen alkuajoilta, kun ilmassa leijuvat rautaratkaisujen diversiteetti, uusien sovellutusten rajaton kirjo ja poikkeukselliset mahdollisuudet globaaliin edelläkävijyyteen.

Microsoft Convergence 2015 maaliskuussa oli jättiyhtiön tilaisuus kertoa liikemaailmalle Windows 10:n erinomaisuudesta myös IoT -ratkaisuissa. Tuolloin palattiin myös aiemmin julkistettuun Rasberry Pi 2 -minitietokoneeseen, josta uutista lennätti muiden muassa Muropaketti. Olennaista on, että Microsoftilla on tarjolla Windows 10 myös tälle laitteelle.

Terry Myerson & Raspberry Pi2

Terry Myerson & Raspberry Pi 2

Ei ole tiedossani, kuinka monelle arkkitehtuuriltansa erilaiselle välineelle Microsoft aikoo rakentaa tuen, mutta joka tapauksessa Windows Developer Program for IoT -kehittäjäohjelma on jo avattu ja se käsittää Raspberry Pi:n lisäksi muitakin laitteita, kuten Intel Galileo.

Windows 10 IoT

Microsoft lupaa kesällä 2015 käyttöjärjestelmäratkaisun, joka on paketoitu nimelle Windows 10 IoT. Se, onko kyseessä erillinen tuote, useita erillisiä tuotteita, vaiko nippu Windows 10:n ja muita tekniikoita, selviää myöhemmin.

Joka tapauksessa Terry Myerson maaliskuussa sivustolla Blogging Windows raapusteli tavalla, joka antaa olettaa markkinoille tulevan useita eri laitteille tarkoitettuja versioita Windows 10:stä, joten oletan, että Windows 10 IoT on kokoava otsikko eri tuotteille.

Terry Myerson: For the first time, a new version of Windows for small footprint IoT devices will be available – for free – when Windows 10 launches. Windows 10 will offer versions of Windows for a diverse set of IoT devices, ranging from powerful devices like ATMs and ultrasound machines, to resource constrained devices like gateways. Through key partnerships with the Raspberry Pi Foundation, Intel, Qualcomm and others, we will provide great options for commercial devices builders, hobbyists and students.

Microsoftille Windows 10 IoT on pala suuremmassa Internet of Things -kuviossa, jossa tarjotaan pilvipalveluita, relaatiotietokantoja ja muuta aiheeseen liittyvää. On toki selvää, että yhtiö haluaa erilaisten laitteiden keräämän datan talteen oman pilvensä reunalle.

Kannattaa perehtyä yleiskuvaan Microsoftin IoT -näkemyksestä, samoin Internet of Things -blogiin, joka esittelee jo toteutettuja taikka suunnitteilla olevia projekteja.

Vain hypetystä?

Usein todetaan, että IoT on vain markkinahumua, joutavaa hypeä. On se myös sitä, mutta ennen kaikkea muuta Internet of Things (IoT) on todellisen ilmiön käsitteellistämistä. Ymmärrettäväksi tekemisen kautta IoT on paremmin hyödynnettävissä.

Kun internet aikoinaan tuli vielä kovemmalla rytinällä, kovin harva koki tarpeelliseksi pitäytyä vanhassa termissä verkko taikka tietoverkko. Kyse oli siitä, ettei entinen termi enää kattanut uuden verkon koko luonnetta. Nyt on kyseessä tähän verrattava kehitys. Ei internet enää kuvaa asioiden internettiä kattavasti, kun sillä itsellänsä edelleen on aiemmalta ajalta ihmisten mieliin iskostunut merkitys.

Kyse ei yksiselitteisesti ole kaiken aiemman päälle kehittyneestä laajemmasta rakennelmasta, vaan ilmiöissä on myös rinnakkaisuutta. Kaikki mikä on internettiä, ei ole asioiden internettiä, eikä myöskään toisin päin. Kyseessä on sama polttava määrittelyn tarve, joka aikoinaan johti erottelemaan tukkahevin ja sukkahousuhevin omiksi heavymetallin alalajeikseen.

Mitä jos et vielä ole mukana asioiden internetissä?

Moni on jo tietämättään mukana asioiden internetissä. Se, että erilaiset apuvälineet keräävät dataa ympäristöstä, ja että ne ovat internetin kautta ohjattavissa ja yhteydessä muihin laitteisiin, palveluihin ja toisiinsa, on jo hieman vanhempaa kehitystä. Tämä vanha ja paljon uutta kerätään otsikon IoT alle. Suunta on kaiken aikaa lähemmäs jokaista. Suurista koneista kohti huomaamatonta, kaikkialla ympärillä olevaa tekniikkaa.

Ei kuitenkaan ole asiakkaiden, kuluttajien ja käyttäjien syytä kiiruhtaa tilaamaan ja vaatimaan erityisesti IoT -ratkaisuja, vaan harkinnan tulee olla tarveperustainen. Valmiita IoT -ratkaisuja ei pääsääntöisesti tulla kuluttajille edes myymään IoT:n nimikkeellä, vaan normaalisti brändättyinä tuotteina. Asioiden ja/tai teollista internettiä myydään päättäjille, yritysjohtajille, ratkaisutoimittajille ja medialle. Tavallisille kuluttajille sitä ei ole tarvetta markkinoida.

Ei ole myöskään ohjelmistotalojen mitään pakottavaa syytä rientää kehittämään nimenomaan IoT -ratkaisuja. Ensin on kaikki syy tapauskohtaisesti puntaroida mitä halutaan tehdä, mitä tehostaa ja mitä tarvitaan. Kun tämä on selvillä, etsitään paras ratkaisumalli, joka toki saattaa kokonaan tai osittain olla IoT.

IoT:n kehittymistä on perusteltua tarkoin seurata ja jopa kehittämiseen resurssien puitteissa osallistua. Loikka kehityksen kärkeen asioiden internetissä on nyt lyhimmillään, kun käsitys kokonaisuudesta alkaa vakiintua, perusinfrastruktuuri (hardware ja software) on olemassa ja edullisen IoT -tekniikan massatuotanto jo käynnistynyt.

Määrittelyn vaikeudesta… Kun tukkalaitteet ovat vuosien vieriessä lässähtäneet ja nahkasukkahousut vaihtuneet farkkuihin, mutta musiikki säilynyt samana, niin mitä tämä on:

Y&T – Black Tiger

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset