Jolla – Äijänpäivänjärvi

Jollan päivitys numero 13 on saatavilla meille, jotka ilmoittauduimme vapaaehtoisiksi lataamaan tulevat versiot ennen niiden laajempaa jakelua. Päivityksen nimi on Äijänpäivänjärvi ja versionumero 1.1.4.28. Oli aivan pakko tarkistaa, josko Äijänpäivänjärvi on oikeasti olemassa jossakin päin maailmaa. Kyllä, Suomen Lieksasta löytyy.

Tuttuun tapaan tarkat tiedot päivityksen sisällöstä ovat luettavissa JollaTogether -sivustolta. Tällä kerralla kahdesta tiedotteesta: [release notes] 1.1.4 / Äijänpäivänjärvi, early access ja yksityiskohtaisemmin [changelog] 1.1.4 / Äijänpäivänjärvi.

Äijänpäivänjärvi

Äijänpäivänjärvi

Tovin ihmetellessäni tätä päivitystä, ovat JollaSuomi, Best Mobile Blog ja JollaUsers ennättäneet Äijänpäivänjärvestä kirjoittamaan.

Vaaka-asennossa tai sitten ei…

Päivityksen kohokohtiin mainitaan kuuluvaksi jaettu virtuaalinäppäimistö kun laitetta käytetään vaaka-asennossa. Tämä ominaisuus toimii loistavasti ja tarkoittaa, ettei sormia enää ole tarpeen liikutella pitkillä kaarilla. Hyödyksi tämä tulee epäilemättä olemaan erityisesti kun Jolla Tablet kesemmällä saapuu tilaajillensa.

Jaettu näppäimistö

Jaettu näppäimistö

Toinen kohokohta piti olla Kartat myös vaaka-asennossa… Ainakin minulla Kartat kestävät pystyasennossa, kääntelen kännykkää mihin suuntaan tahansa. Ei ole tiedossani, vaaditaanko tämän ominaisuuden päälle saamiseksi Kehittäjätilan aktivoimista ja maagillisten loitsujen kirjoittamista siellä, vai onko jossakin jokin asetus…

Tätä kirjoitusta raapustellessani kiidätettiin työpöydälleni tieto, jonka mukaan Kartat saa päivityksen mahdollisesti jo tänään. Riemastuisin tavattomasti, mikäli näin sattuisi käymään.

Ruukullinen kultaa, mutta missä?

Jollan Kartat sisältää peräti hienoja toimintoja. Valitettavasti käyttäjäparan on ne itse etsittävä kivien ja kantojen takaa. Sovelluksesta ei tässä toimintojen luo etsiytymisessä ole paljonkaan apua.

Toimivia vaakakarttoja odotellessani askartelin alla olevaan yhdistelmäkuvaan kaksi karttaohjelmaa Jollasta (näissä kuvissa en esittele uusia ominaisuuksia). Vasemmalla Nokia Here (Android), keskellä ja oikealla Jollan Kartat. Nokia Heren käyttöliittymä on mieleiseni. Siinä on selkeät visuaaliset vihjeet eri toiminnoista työkalurivin ja kuvakkeiden muodossa.

Kartat

Kartat

Jollan Karttojen ajatuksena ilmeisesti on jättää mahdollisimman paljon näyttötilaa kartalle itselleen. Hyvä periaate sinänsä, mutta menee hukkaan heikentäessään sovelluksen käytettävyyttä.

Sohin Jollan Karttaa aikani kuluksi ja sattumalta löysin näkymän, jossa on Tampereen palveluja tyylikkäästi kartalla piskuisten kuvakkeiden esittäminä. Kuvakkeen koskettaminen avaa kohteen tiedot, joista on mahdollista helposti vaikkapa soittaa tässä tapauksessa Tampereen Vohvelikahvilaan, taikka avata kyseisen paikan verkkosivut.

Herää kysymys, miksi ei näitä eri palvelujen ja paikkojen kuvakkeita saa kartalle helposti yhtä kuvaketta tai painiketta sohaisemalla tuosta keskimmäisenä näkyvästä tilanteesta?

Saldo?

Tässä päivityksessä en tähän mennessä ole huomannut sellaisia uusia ominaisuuksia, jotka pistäisivät heittämään kärrinpyörää permannolla. Lienee selvää, että kehitystyön pääpaino on tulevassa Sailfishin versiossa 2.0.

Tulkoon kuriositeettina mainituksi, ettei Jollalla näpsäistyissä valokuvissa vieläkään näy kameran valmistajan tai mallin nimeä. Tarkistin asian päivityksen asentamisen jälkeen ottamalla yhden kuvan. Tämä oli jossakin vaiheessa jo kunnossa, mutta lienee tapahtunut taantumista tässä suhteessa.

Tulevaa isoa päivitystä odotellessa kannattaa lukea Jollan viralliselta blogilta niistä prinsiipeistä, joiden ohjaamina Sailfish ja Jolla kehittyvät: Design insights: How we design Sailfish OS.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset