Microsoft – Windows 10 Continuum

Nyt muutamana huhtikuun ja toukokuun vaihteen päivänä on Microsoft esitellyt uusia tekniikoitaan Build 2015 -kehittäjätapaamisessa Yhdysvaltain San Franciscossa.

Tilaisuuden anti on laajuutensa ja innovatiivisuutensa puolesta suoraan sanoen henkeä salpaava. En tosin odota esimerkiksi HoloLensin tulevan meidän tavallisten kuluttajain omiin laitteisiin kovinkaan sukkelasti, enkä usko Azuren elastisen tietokannan taikka datalammen erityisemmin näkyvän arkipäivän sovelluksissa (vaikka ne joskus siellä taustalla olisivatkin), joten en niihin aio tässä puuttua.

Windows 10 Continuum

Käytännönläheistä kuluttajanäkökulmaa kehittäjätapaamisessa esitteli jälleen Microsoftin Joe Belfiore. Aiemmin Mobile World Congress 2015:ssä Espanjan Barcelonassa Stephen Elop lanseerasi kokonaisvaltaista mobiilia kokemusta. Belfioren esittelemä Windows 10 Continuum for Phones tulee olemaan merkittävä osa tämän kokonaisvaltaisuuden toteutumista.

Joe Belfiore

Joe Belfiore

Tammikuussa 2015 Microsoft kertoi Windows 10:n uusista tuulista. Tuolloin esiteltiin myös Continuumia, mutta vain hybridikoneen osalta. Jatkumo esittelykoneella merkitsi sitä, että Hybridikoneessa voidaan käyttää tablettimoodia, kun näppäimistö ei ole yhdistetty. Tällöin uusia Modern -sovelluksia ja vanhempia Windows -sovelluksia voidaan käyttää tableteille tutuilla eleillä ja tavoilla kosketusnäyttöä käyttäen.

PC-moodiin vaihtamalla nämä samat sovellukset toimivat edelleen keskenään samalla tavoin, mutta nyt kuten yleensäkin perinteisellä tietokoneella hiiren ja ikkunoiden kanssa. Oikean tilan Windows 10 osaa valita automaattisesti.

Windows 10 Continuum for Phones

Entä mitä Build 2015:ssä esitelty Continuum for Phones tarkoittaa käyttäjälle kännykän osalta? Windows 10 on eri laitteilla (PC, tablet, kännykkä, …) perustaltansa samanlainen. Näytön koon ja resoluution salliessa myös kympillä varustettu kännykkä kykenee hiireen ja näppäimistöön yhdistettynä toimimaan kuten Windows 10:llä varustettu pöytsikkä.

Alla olevassa kuvassa näkyy Windows 10:n päällä hyrräävä kännykkä yhdistettynä näppäimistöön, hiireen ja suureen näyttöön. Kännykän ja näytön väliin tarvitaan esimerkiksi minidock tai langaton HDMI -tikku ja näytön täytyy tukea HDMI -liitäntää.

Continuum for Phones

Continuum for Phones

Kertaan tässä vielä, että kuvassa tosiaankaan ei ole tietokonetta, vaan näytöllä näkyvää toimistosovellusta pyörittää Windows 10:llä varustettu kännykkä, jonka oman näytön yläosan ilmoitustilassa lukee ”Connected to Living Room TV”.

Windows 10 Continuum for Phones merkitsee valtavaa loikkaa kännykässä pyörivien sovellusten käytettävyydessä. On selvää, että suuri näyttö, näppäimistö ja hiiri paitsi lisäävät ergonomiaa, myös merkittävästi helpottavat eräiden sovellusten käyttöä. Nykyään kännykkä on jo erinomainen laite esimerkiksi Excel -taulukon tai PowerPoint -esityksen katseluun, mutta niiden muokkaamiseen PC edelleen on ehdottomasti parempi. Continuum for Phones tuo tähän asiaan muutoksen.

Näillä näkymin ja täysin ymmärrettävästi tämä kontinuumi tulee toimimaan vain varta vasten suunnitelluilla universaaleilla akkunasovelluksilla. Entä toimiiko tämä oikeasti? Kyllä, selviää Microsoftin virallisesta videosta tämän linkin takaa. Kuvassa alla näkyy kuvakaappaus viralliselta videolta, kun kännykkä on juuri yhdistetty televisioon.

Continuum for Phones, näyttö yhdistetty

Continuum for Phones, näyttö yhdistetty

Kännykän käyttöliittymä näkyy näytöllä vasemmalla ikään kuin aloitusvalikkona. Seuraavaksi videolla avataan Windows 10:n universaali sähköpostisovellus, joka ottaa käyttöönsä näytön koko tilan ja käyttäytyy kuten sama sovellus tietokoneella (kuva alla).

Continuum for Phones, sovellus avattu

Continuum for Phones, sovellus avattu

Aiemminhan Microsoft esitteli universaaleja sovelluksia, jotka kännykällä, tabletilla ja pöytsikällä toimivat samankaltaisesti ja näyttävät yhtenäisiltä. Nyt esitelty Continuum for Phones tarkoittaa, että kännykällä pyörivä sovellus voidaan näyttää suurella näytöllä, jolloin se myös toimii kuten PC:llä ajettuna. Toisaalta, ahkerasti käytetty termi visio kertoo, ettei kaikki ole vielä aivan valmista…

Ei vielä, eikä pian, mutta ei kovin kauan?

Entä toimiiko tämä kontinuumi oikeasti kaikilla kännyköillä, joihin saa Windows 10:n? Ei. Ominaisuus tarvitsee tueksensa kahta näyttöä käyttämään kykenevää tekniikkaa, jota ei nykyisissä Windows -kännyköissä vielä ole. Joe Belfiore:

So what we’re trying to show here today with Continuum is our unique vision for phones and enabling them to scale up to a full PC-like experience. And what we have so far is just the first step, because it requires all of you writing these universal Windows apps, whose UI can scale and adjust to different form factors, input types and screen sizes. As I said, this capability will require new devices that can drive dual screen, and you’ll hear more about them later.

Lisäksi Microsoftin lehdistötiedotteessa mainitaan, että tämä hieno ominaisuus on ainakin aluksi vain hieman kalliimmissa kännyköissä: ”Limited to select premium phones at launch.

Continuum for Phones

Continuum for Phones

Belfiore totesi muiltakin löytyvän ratkaisuja näppäimistön, hiiren ja näytön liittämiseksi kännykkään. Microsoftin pointti – kuten nuoret sanovat – onkin se, että sovelluksia ei vain liitetä eri laitteisiin, vaan ne myös mukautuvat eri laitteille peräti erinomaisesti.

Mitä tämä kaikki kontinuumi, eli jatkumo tarkoittaa käyttäjälle? Sitä, että joskus lähitulevaisuudessa Windows 10:llä ja universaaleilla sovelluksilla varustettu älykännykkä saattaa olla se ainoa älylaite, jota tarvitsemme. Näyttöjä ja hallintalaitteita voi sitten olla paikoissa, joissa niille on käyttöä, esimerkiksi työmaalla ja kotona.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset