Jolla – Äijänpäivänjärvi 1.1.4.29

Äijänpäivänjärvi on nyt saatavilla kaikille. Versionumero on 1.1.4.29. Jollan tiedotteet kotimaan kielellä löytyvät asiakastuen sivulta Tiedotteet ja järjestelmäpäivitykset. Tämän päivityksen kuvaus löytyy otsakkeella SailfishOS-päivitys 1.1.4 Äijänpäivänjärvi.

Tuttuun tapaan tarkat tiedot päivityksen sisällöstä ovat luettavissa JollaTogether -sivustolta. Tällä kerralla kahdesta tiedotteesta: [release notes] 1.1.4 / Äijänpäivänjärvi ja yksityiskohtaisemmin [changelog] 1.1.4 / Äijänpäivänjärvi.

Pari varoituksen sanaa Jolla Oy:ltä: ”Update: We’ll start rolling out the update to everyone today. If possible, update with the device connected to a charger. If you have phonehook from OpenRepos installed uninstall it before upgrading.

Jolla Oy huomauttaa, että päivityksen numero on 13, koska 12 jäi pois välistä ja sen muutokset sisältyvät tähän. En ole vakuuttunut, että tällainen epämääräisyys numeroinnissa kannattaa. Kun asiaa katsotaan käyttäjän näkökulmasta, on tämän päivityksen juokseva numero 12, oli se Jollan sisäisessä laskennassa mitä tahansa.

Muistutan ystävällisesti, että joistakin uutuuksista olen jo kertonut aiemmissa kirjoituksissani Jolla – Äijänpäivänjärvi ja Jolla – Äijänpäivänjärvi Kartat. Päivitys sisältää myös hienoja käyttöliittymäuudistuksia, jotka mitä ilmeisimmin on tehty tulevaa Jolla Tablettia silmällä pitäen.

Lyhyemmät pyyhkäisyt kurkistuksessa

Alla näkyvissä kuvissa on kumpaisessakin neljä Jollan näyttökuvaa vierekkäin. Ensimmäinen näyttää mitä näytöllä tapahtui Sailfishin aiemmissa versioissa kun käyttäjä sovelluksen auki ollessa liu’utti näppiänsä näytöllä oikealta vasemmalle aloittaen liikkeen näytön ulkopuolelta. Toinen kuva esittää nykyisen tavan.

Ensin alkuperäinen tapa… koko näyttö vaihtaa tilaansa vähitellen näpin edetessä näytön ylitse…

Kurkistelua aiemmissa versioissa

Kurkistelua aiemmissa versioissa

… ja sitten nykyinen… sormea ei enää ole tarpeen liu’uttaa kuin sentti tai pari oikealta vasemmalle (tai vasemmalta oikealle). Näytön oikealta reunalta havaitsee, kuinka paljon sormi on liikkunut ja lyhyen liikkeen jälkeen sovellus on sulkeutunut moniajonäkymään kanneksi.

Kurkistus nykyään

Kurkistus nykyään

Tämä uusi tapa soveltuu suuremmille näytöille. Tuskinpa monikaan mielellänsä sipaisisi Jolla Tabletilla koko näytön ylitse sovelluksen sulkeaksensa. Tämä on suuri parannus laitteen käytettävyydessä myös kännykällä, koska taustalla olevien sovellusten kurkistus toimii entistä paremmin vähemmällä vaivalla. Mitä suurempi näyttö, sitä suurempi hyöty nousee tästä uudesta tavasta.

Sailfish Utilities

Tulkoon tässä yhteydessä mainituksi, että käytin äskettäin ensimmäistä kertaa apuohjelmaa Sailfish Utilities (tämä apuohjelma tuli Uitukan mukana) Tämä sovellus tulee ensin asentaa Jollan Kaupasta (yhdistelmäkuvassa alla vasemmalla) jonka jälkeen löytyy se toimintona Asetuksista (toinen kuva vasemmalta) lyhyellä nimellä Utilities.

Sailfish Utilities

Sailfish Utilities

Käynnistin toiminnon Virkistä mediatietokanta (yhdistelmäkuvassa yllä toinen kuva oikealta) koska muutamia jytänderistygejä puuttui Mediasoittimen löytämien joukosta, vaikka ne aivan varmasti kännykässä olivat tallessa. Samoin puuttui joiltakin artisteilta ja albumeilta kuva. Mediatietokannan virkistäminen korjasi tilanteen ja kaikki artistit, albumit ja kappaleet näkyvät nyt oikein (yhdistelmäkuvassa oikealla).

Se, mikä oikeasti oli tämän aputoiminnon osuus tilanteen korjaamisessa, ei ole tiedossani. Nimittäin Äijänpäivänjärven mukana tuli myös tämä korjaus: ”Media – puhelimeen siirretyt musiikkitiedostot näkyvät Mediassa pikimmiten ilman tarvetta käynnistää puhelinta uudelleen.

Valokuvakilpailu

Tiedoksi valokuvauksen harrastajille, että Jolla Oy:n kuvakampanja sopivaisten tunnelmakuvien löytämiseksi jatkuu yhä. Aiheesta on kirjoitus yrityksen virallisella blogilla otsakkeella Jolla Ambience Photo Campaign continues – take part now!

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset