Nokia – Paluu II

Myytyään kännykkäliiketoimintansa Microsoftille, palasi Nokia kuluttajamarkkinoille ensimmäisen kerran viime marraskuussa julkistamalla Nokia Tablet N1:n.

Vaikka N1 esiteltiin Suomessa Slush 2014 -tapahtumassa, ei se ole maassamme vieläkään myynnissä. Kun odotellessa vuosi vaihtuu toiseksi, talvi kevääksi, kevät kesäksi ja kesä kuluu ilman tarkempaa tietoa, haipuu innostus ja asia unhoittuu…

Nokia N1

Paluu I – Nokia N1

Lumia sulaa huonosti?

Microsoft on Satya Nadellan johdolla saattamassa loppuun suuren ostoksensa sulattelua. Alkuperäinen ostaja Steve Ballmer joutui jo aiemmin lähtemään ja nyt lähtee myyjä (kyllä, nimenomaan j-kirjain) Stephen Elop, joka siirtyi ensin Microsoftilta Nokialle, myi kännykät Nokialta Microsoftille, ja meni kauppakassissa jälleen takaisin.

Kun Microsoftilta ovat joutuneet lähtemään Nokian kännyköiden ostossa eniten mukana olleet, eivät ole mitenkään yllättäviä ne johtopäätökset, joiden mukaan ostoa pidetään Microsoftilla erittäin suurena virheenä. Tivi jopa lennättää spekulaatiota, jonka mukaan Elopin potkut mahdollisesti enteilevät Microsoftin Lumioille hautuujuttua.

Itse näen tarpeelliseksi Microsoftille lakkauttaa Nokialta peritty Lumia brändinä ja perustaa tilalle uusi, esimerkiksi OneDrive -pilvipalvelua alleviivaava OnePhone. Kirjoitin asiasta aiemmin otsakkeella Microsoftin ekosysteemin evoluutio.

Nyt Windows 10:n tullessa syksymmällä kuluttajille, olisi sopiva hetki brändivaihdokselle OnePhoneen, tai johonkin vielä sopivampaan. Kehoitan samassa yhteydessä ajattelemaan uudelleen myös Microsoftin laitteiden värimaailman, jonka kympin tullessa on syytä uudistua vastaavasti.

Nokian Paluu II

Kauppa, joka edelleen on Microsoftille ongelmallinen, oli Nokialle suuri helpotus. Avasin kokonaiskuvaa tammikuulla vaatimattomassa, mutta ylistetyssä raapustelussani Nokia – terveisiä siniseltä mereltä. Totesin Nokian N1 -tabletteineen olevan hyvä esimerkki ultramodernista mobiililaitevalmistuksesta.

Nyt tietää Kauppalehti Nokian jatkavan puhelimissa samalla linjalla ja sähköttää uutista paluusta otsakkeella Suri saksalaislehdelle: Nokia palaa kännykkämarkkinoille. Nokia etsii kumppania ja aikoo haastaa Microsoftin. Toimitusjohtaja Rajeev Suri: ”Microsoft valmistaa matkapuhelimia. Me aiomme suunnitella ne ja antaa brändin käyttöön lisenssillä. Totta kai olemme hyökkäysasemassa, muuten voisimme jättää koko homman.”.

Korostan, että Nokian paluussa kännykkämarkkinoille ei ole kyseessä huhu, vaan julkistus. Painotan, ettei Nokia ole aikeissa palata kännykkävalmistajaksi, vaan käyttää samaa työnjakoa kuin N1:n kohdalla.

Mitä tällainen työnjako meriteeraa suomalaisille kuluttajille, ei ole tiedossani. Tabletin kohdalla tarkoitti se sitä, että julkistus tapahtui Suomessa, mutta laite ei ole vieläkään täkäläisten kuluttajien saatavilla muutoin kuin uskaliaille ulkomaisesta verkkokaupasta versiona, jossa ei ole oma kielemme mukana.

Nokialle ohjeistan ystävällisesti, että kuluttajan näkökulmasta Nokia N1:n julkistus- ja toimitusmalli hyydyttää innostuksen siinä määrin, ettei seuraava laitejulkistus kenties herätä muuta kuin pahaa mieltä, ellei siihen samalla liity tarkka ilmoitus laitteen saatavuudesta.

Jollasta mallia?

Nokia voi ottaa monessa kohdassa mallia entisiltä nokialaisilta, se on Jolla Oy:ltä. Jolla on osoittanut, että kuluttajien innostus kyllä säilyy, kunhan toimitusaika on tiedossa – vaikka se toimitus olisikin vähän kauempana tulevaisuudessa. Jolla on myös näyttänyt hyvää esimerkkiä kuinka kuluttajat otetaan mukaan tuotteen kehitysprosessiin.

Käsittelin hieman nuorempana Nokian ja Jollan toimintatapoja. Päädyin seuraaviin toteamuksiin:

”Näissä kummassakin, Jollan yhteisölähtöisessä ja Nokian markkinalähtöisessä katsantokannassa on hyvät puolensa, mutta niitä lienee mahdotonta yhdistää, koska kohderyhmät ja organisaatiot ovat aivan erilaiset.

Harras toiveeni on, että Nokia vielä jonakin päivänä valmistaa Jollan Sailfishia käyttävän aidon kuluttajalaitteen. Näin olisi ehkä mahdollista yhdistää Jollan ja Nokian kovasti erilaiset lähestymistavat ja silti säilyttää niiden hyödyt myös jatkossa.”

Epäilyni ja toiveeni ovat edelleen olemassa…

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset