Jolla – viattomuuden loppu

Jolla Oy on jo jonkin aikaa kertonut kahta eri tarinaa. Tarkemmin taustoittava ja tulevaa ennakoiva ekonomitarina on sijoittajille, kumppaneille ja talouden vaikuttajille. Yhdessä tekemään ja tunnepohjaiseen sitoutumiseen houkutteleva fanitarina on tarkoitettu kuluttajille.

Niille, jotka ovat seuranneet vain fanitarinaa, ovat Jolla Oy:n viimeisimmät toimet mitä ilmeisimmin tulleet yllätyksenä. Moni on pettynyt.

Tänään julkaistussa pressitiedotteessaan Jolla Oy kertoo jakavansa toimintansa myöhemmin syksyllä kahtia. Nykyinen yhtiö jatkaa entistä tiiviimmin Sailfish -käyttöjärjestelmän kehittämistä ja uusi ottaa hoitaaksensa laitepuolen. Tiedote on otsikoitu ytimekkäästi Jolla strengthens focus on Sailfish OS licensing and development; a new company to continue device business.

Sailfish

Sailfish

End of innocence?

Jolla Oy:n toiminnassa on viimeisen vuoden aikana ollut nähtävissä jonkinlaista haparointia, kun ei ilmeisesti ole tiedetty mihin pitäisi keskittyä ja pitäisikö kuunnella yhteisöä vai sijoittajia. On oltu jonkinmoisissa ristipaineissa kuten se Kummelin lakkipäinen ladakuski.

Aiemmin kesäkuussa asia näytti ratkenneen sijoittajain hyväksi kun Jolla Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio totesi Tiville 3.6.:

”Jolla on tuotekehitys-startup ja on tärkeintä saada Sailfishia lisensoitua laitevalmistajille”, Saarnio sanoo. Sijoittajat eivät halua, että yhtiö keskittyy laitevalmistusbisnekseen, sillä siellä ei ole katteita ja markkinatilanne on haastava.

Mutta tämä uusin käänne kertookin, ettei laitepuolta jätetä, vaan se jatkaa uudessa yhtiössä. Tämä meriteeraa, että kumpikin voi jatkossa keskittyä täysillä siihen omaan alueeseensa ilman kamppailua yhteisistä resursseista.

Edelleen tarkoittaa jako sitä, että myös jollayhteisössä tarpeetonta rönsyilyä aiheuttanut fokuksen katoaminen on mahdollista jättää taakse, kun kumpaisellekin yhtiölle toivoakseni perustetaan omat yhdessä tekemisen fooruminsa. Sailfishista enemmän kiinnostuneille yksi ja laitefanaatikoille toinen.

Viattomuuden aika on vääjäämättä ohitse. Kaikkia ei voida aina miellyttää, eikä kaikkiin tunteisiin voida vastata. On tehtävä valintoja. Jolla Oy ratkaisi ristipaineisen tilanteen peräti mallikkaasti.

Tuleeko se tabletti?

Tablettia ei nyt täydellä varmuudella luvata heinäkuun loppuun. Hätä ei ole tämän näköinen, onhan käytössäni jo Jollan puhelin.

Joka tapauksessa ensi viikoksi on Jollan hallituksen puheenjohtaja, tuleva toimitusjohtaja Antti Saarnio SuomiMobiilin mukaan luvannut suuria uutisia…

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset