Microsoft – pöytä puhtaaksi kympille

Aiemmassa kirjoituksessani arvelin Microsoftin Nokialta ostaman kännykkäliiketoiminnan sulattelun olevan ennakoitua vaikeampaa. Uusimmat irtisanomiset kertovat sen olevan paljon vaikeampaa kuin ennakoitua vaikeampi.

Ilta-Sanomien kirjoituksessaan Kommentti: Onko Stephen Elop historian kallein ”myyrä”? Timo Paunonen peräti tyypillisesti osoittaa syyttävällä sormellansa Microsoftin, Nokian ja vielä kerran Microsoftin entistä Stephen Elopia.

Paunosen sormi ei osoita oikeaan suuntaan. Elop oli eräs harvoista johtajista Microsoftilla ja Nokialla, joka taannoisessa kännyköiden kiirastulessa hoiti oman tonttinsa kunnolla. Elopin Johdolla ensin Nokia ja sitten Microsoft tekivät loistavia laitteita, kuten Lumia 1520. Nokian suurin kompastuskivi oli ja Microsoftin yhä edelleen on Windows 8, kaikissa laitteissa.

Suuryhtiö Microsoftin nykyinen toimitusjohtaja Satya Nadella haluaa nyt syksyllä aloittaa Windows 10:n kanssa puhtaalta pöydältä. Siksi Stephen Elop sai lähteä, ja siksi Microsoft suoritti jättimäiset irtisanomiset ja gigantillisen alaskirjauksen juuri nyt. Kaikki ikävä ja huono on nyt laitettu muiden kuin Windows 10:n tilille – kuten kuuluukin.

Windows 10 aloitusvalikko

Windows 10 aloitusvalikko

Windows Mobile… Windows Phone… Windows 10 Mobile

Ennen Windows Phonea Microsoft saavutti mobiililaitteissa erityisesti Yhdysvalloissa menestystä Windows Mobile -käyttöjärjestelmällä. Huippu oli vuonna 2007.

Windows Mobilen suosion laannuttua Microsoft yritti uutta alkua Windows Phone -käyttöjärjestelmällä. Windows Phone on pärjännyt monissa maissa hyvin, mutta maailmanlaajuisesti sekään ei ole kyennyt haastamaan Android -laitteita ja iPhonea.

Tänä vuonna tulevat kuluttajille Windows 10 ja mobiililaitteille tarkoitettu Windows 10 Mobile. Kyseessä on suuryhtiöllekin jättiläismäinen ponnistus. Uutta käyttöjärjestelmää on tehty pitkään ja hartaasti. Tavalliset kuluttajat ovat päässeet mukaan testaamaan ja antamaan palautetta Windows Insider -ohjelman kautta.

Differentiation?

Microsoftin strategia on ollut sama erilaistuminen, kuin minkä varaan Nokia rakensi Stephen Elopin aikana. Windows Mobile, Windows Phone ja Windows 10 Mobile ovat selkeästi kilpailijoiden käyttöjärjestelmistä erottuvia.

Miksi tämä differentiaatio ei Microsoftilla toimi, miksi ei ole tullut menestystä? Entä miksi se toimi loistavasti Applella iPhonen kohdalla?

Selitys näihin kysymyksiin on peräti simppeli. Erilaistuminen toimii erityisesti silloin, kun tarjottavana on parempaa erilaisuutta. iPhone oli valtava edistysloikka kilpailijoihin verrattuna, jolloin Applen oli kaikki syy kuuluttaa maailmalle erilaisuuttaan.

Mutta jos tarjolla onkin vain huonompaa erilaisuutta, on syytä pitää asiasta mahdollisimman vähän meteliä ja tulee korostaa samanlaisuuksia menestyjien tuotteisiin verrattuna. Moni laitevalmistaja on saavuttanut suurta menestystä kopioimalla menestyvien tuotteiden ulkoasua ja vaihtamalla menestyvään käyttöjärjestelmään.

Viimeinen mahdollisuus?

On verrattain yleinen käsitys, että tämä Windows 10 Mobile on Microsoftin viimeinen mahdollisuus mobiililaitteissa. Lopullisuuden tunnelmaa lisää täsmentämätön ilmoitus kympistä viimeisenä Windows-versiona, joka kuitenkin tarkoittaa vain versioinnin ja päivitystavan muutosta.

Jo nyt on selvää, ettei Windows 10 Mobile tule olemaan kilpailijoitaan ratkaisevasti parempi. Syksyllä julkaistavien uusien kymppikännyköinen tekniikka, käyttöjärjestelmä ja sovellukset eivät tarjoa mitään sellaista uutta, joka oikeuttaisi odottamaan nopeaa muutosta voimasuhteissa jos kaikki muu säilyy ennallaan.

Kertaan aiemman kantani, jonka mukaan Lumia on brändinä  jo kulunut ja menettänyt vetovoimansa, Siitä tulee luopua. Windows 10:n myötä koko tuotepaletti on syytä uusia.

Onko kyseessä Microsoftin viimeinen mahdollisuus? Eipä tietenkään. Seuraava teknologiamurros – mikä se sitten lieneekään – on uusi mahdollisuus jokaiselle käyttöjärjestelmä- ja laitevalmistajalle.

Kukaan ei tiedä täysin varmasti, milloin mobiililaitteiden seuraava juna on tulossa. Se on käynyt selväksi, ettei tätä nykyistä junaa enää kannata kovin kovasti yrittää ottaa kiinni, jos sattui siitä myöhästymään.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset