Jolla – Björnträsket

Jollan päivitys numero 16 on saatavilla Early access -päivityksenä meille vapaaehtoisiksi ilmoittautuneille. Päivityksen nimi on Björnträsket ja versionumero 1.1.7.24. Järvi tällä nimellä löytyy Suomesta Loviisan lähettyviltä.

Tiedot sisällöstä ovat luettavissa JollaTogether -sivustolta tiedotteista [release notes] 1.1.7 / Björnträsket ja [changelog] 1.1.7 / Björnträsket [early access]. Jälkimmäinen on yksityiskohtainen luettelo muutoksista, joista mainittakoon vaikka tämä: ”Make i486 equal to –with-arch=i686 and fpmath=sse2”. Oletan, että joku ymmärtää tuon merkityksen… minä en.

Jollan viralliselta blogilta uutiset tästä päivityksestä löytyvät otsikolla Early access: Sailfish OS summer update Björnträsket is here!

Tiedostojärjestelmän valmistelu

Aiemmista päivityksistä (muistaakseni) poiketen tällä kerralla päivityksen lataamista edelsi tiedostojärjestelmän valmistelu. Olen alla näkyvään kuvaan sommitellut tämän vaiheen, joka siis tapahtuu ensin, ja vasta valmistelun jälkeen on mahdollista ladata päivitys.

Björnträsket

Björnträsket

Ilmeisesti tämä valmistelu sekoitti mediatietokantani? Olin ennen valmistelua ja, kuten kuvasta näkyy, myös valmistelun aikana ottanut useita näyttökuvia. Kun päivityksen lataamisen ja asennuksen jälkeen katselin kuvia Galleriasta, näkyi kaikista kuvista vain noin joka kymmenes, eikä videoista ainoakaan.

Tilanne korjautui ajettuani Asetuksista kohdasta Järjestelmä, Utilities löytyvän toiminnon Virkistä mediatietokanta. Virkistyksen jälkeen kaikki kuvat ja videot näkyivät kuten ennenkin.

Androidille uutta

Björnträsketin uutuudet näkyvät suurelta osin liittyvän Sailfishin Android -yhteensopivuuteen. Tämä on sinällään erinomainen asia, koska Silfishin omien natiivisovellusten edelleen ollessa pienenä vähemmistönä sovellustarjonnassa, tuo Android tähän huiman lisäyksen.

Oheisessa kuvassa näkyy ensimmäisenä vasemmalta Asetusten Sovellukset ennen päivitystä ja toisessa osakuvassa päivityksen jälkeen. Jokaiselle Android -sovellukselle on nyt mahdollista määrittää asetuksia ja suorittaa toimintoja käyttöliittymän kautta.

Android -sovelluksen asetukset

Android -sovelluksen asetukset

Suoritin yhdelle sovellukselle kaikki kolme toimintoa, jotka näkyvät osakuvissa 3 ja 4. En tiedä mitä tarkalleen kussakin tapahtuu, mutta Tyhjennä tiedot vaikuttaa vinkkitekstin perusteella sen verran järeältä toiminnolta, että jonkinlainen ”aiotko todella tyhjentää tiedot” -varmistuskysymys olisi enemmän kuin paikallaan.

Järjestelmäasetuksissa on uusi otsikko Android -tuki, josta löytyy asetus, jonka avulla käyttäjä voi estää tai sallia yhteystietojen käyttö Android -sovelluksissa. Android -sovellusten tuki on mahdollista lopettaa ja aloittaa, eli käynnistää uudelleen.

Android-tuen asetukset

Android -tuen asetukset

Mitä muuta?

Päivitys toi paljonkin muita uudistuksia, mutta vain jokunen on edellä esiteltyjen tapaan selkeästi nähtävissä, enkä niitä tähän hätään kerennyt testaamaan. Esimerkiksi sähköpostin kalenterikutsujen muutoksia en ole kyennyt todentamaan kyseisten kutsujen juuri tällä hetkellä puuttuessa.

Yhteenvetona teen omana kantanani tiettäväksi, että päivitys näyttää tuovan erittäin paljon uutta konepellin alle Sailfishin Android -yhteensopivuuteen ja siten auttaa merkittävästi parantamaan tätä Jollan kannalta keskeistä ominaisuutta.

[Kirjoitusta muokattu 23.08.2015. Lisäsin maininnan ja kuvan Android -tuen asetuksista]

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset