Microsoft – Windows 10

Microsoft on tänään saattanut uuden Windows 10 -käyttöjärjestelmänsä maailmalle. Asiasta sähköttävät yhtiön omat blogit otsikoilla Windows 10 Free Upgrade Available in 190 Countries Today ja Your free upgrade is here: Windows 10 launches with worldwide fan celebrations, #UpgradeYourWorld and more.

Windows 10:n kehitystyö on ollut suuryhtiönkin mittakaavassa jättimäinen pinnistys. Windows kymppi poistaa Windows 8:n kaksijakoisuuden sellaisena, kuin se ilmeni tavallista tietokonetta käyttävälle. Työpöytiä on nyt yksi ja kaikenlaiset sovellukset toimivat ikkunoissa.

Windows 10 aloitusvalikko

Windows 10 aloitusvalikko

Eräs hehkutetuimpia uudistuksia on kuvassa yllä näkyvä aloitusvalikko, johon aiemman version tapahtumaruudut on lisätty mielestäni erittäin käytännöllisellä tavalla. Tässä on kuunneltu paitsi käyttäjiä, yhtiön toimitusjohtaja Satya Nadellan mukaan ja ZDNetin lennättämänä myös kauppiaita, koska pääsy sovellusputiikkiin on nyt näkyvästi tyrkyllä:

Why then make all these changes to the Start Menu with Windows 10? It’s not because I just want to bring back the old. It’s because that’s the best way to improve the liquidity our store. Windows 8 was great except that nobody discovered the store. In Windows 10, the store is right there and done in a tasteful way.

Punaisena lankana Windows 10:ssä on käyttäjäkokemuksen yhtenäistäminen eri laitteilla. Tästä on mainiona osoituksena kuvassa alla näkyvä uusi toimintokeskus, jossa on hyvin paljon tuttua verrattuna jo nykyistenkin, saatikka tulevien Windows -kännyköiden toimintokeskukseen.

Windows 10 Action Center

Windows 10 Action Center

Älä poista vanhaa seiskaa taikka kasia

Tivi.fi Teemu Laitilan kirjoituksessa Älä tee tätä virhettä Windows 10 -asennuksessa antaa hyvän vinkin, jonka mukaan ennen kympin asennusta ei mahdollisesti jo asennettua Windowsin versiota 7 tai 8.1 ole syytä poistaa, koska tämän uuden ilmaisuus perustuu juuri siihen, että päivitetään vanhemmasta versiosta, josta käyttäjällä on lisenssi. Näin Laitila:

Microsoftin tänään jakoon tullut uusi Windows 10 -järjestelmä on ilmainen vain siinä tapauksessa, että käyttäjällä on jo olemassa Windows 7 – tai 8-järjestelmän lisenssi. Järjestelmä itsessään ei siis ole ilmainen, vaan päivitys aiemmin määritellyistä versioista tuoreimpaan on ilmainen, Microsofilta painotetaan.

Käytännössä se vaikuttaa käyttäjään siten, että ilmaisen päivityksen saamiseksi olemassa oleva järjestelmä on nimenomaan päivitettävä tuoreempaan.

Älä siis esimerkiksi tyhjennä konetta ennen asennusta. Jos asennat Windows 10:n järjestelmän oman päivitystyökalun kautta, epäonnistumisesta ei tarvitse huolehtia.

Odottelu jatkuu…

Terry Myerson alleviivaa päivityksen tulevan saataville vaiheittain. Päivittämisen luvataan olevan helppoa silloin kun päivitettävänä on aito Windows 7, tai 8.1:

Upgrading to Windows 10 is easy if you have a genuine Windows 7 or Windows 8.1 PC or tablet. Starting today, a new notification on your taskbar will alert you when your upgrade is ready to be installed. For business customers, Windows 10 is available to start deploying within your work environments and starting August 1, organizations who have volume licensing can upgrade to Windows 10 Enterprise and Windows 10 Education. Windows 10 IoT is also available today.

Raapustelen tätä kirjoitustani iltapäivällä, enkä ole tuota ilmoitusta vielä saanut. Oletan, ettei päivitys vielä tänään saavu koneelleni. Ilmoitustoiminto kuitenkin tietää kertoa minun jo aiemmin saaneen paikan jonossa:

"Hanki Windows" tulossa

”Hanki Windows” tulossa

Sen jälkeenkään, kun joskus asennan kympin omalle pöytsikälleni, en aio luetella mitä erilaisia uudistuksia käyttöjärjestelmä sisältää, vaan pyrin tuomaan esille omia näkemyksiäni ja huomioitani.

Voi Juutas sentään… [Kirjoitusta muokattu iltasella 29.07.2015]

Olen tänään ahkerasti vilkuillut, josko päivitys jo tulisi. Ei ole tullut. Taskbarin Hanki Windows 10 -kuvake kuitenkin hävisi jossakin vaiheessa ja hätäännyin koko päivityksen kohdallani peruuntuneen.

Hakeuduin Internet Explorer -selaimella Microsoftin Windows 10 -päivityssivulle, josta edelleen kysymyksiin ja vastauksiin. Sieltä löytyi linkki sivulle, josta löytyy troubleshooter -toiminto. Ensin kyseinen toiminto väitti, ettei käyttöjärjestelmäni muka kuulu päivityksen piiriin! Voi… että…

Hätäpäissäni asentelin Ohjauspaneelin Windows Updaten kautta joitakin puuttuneita päivityksiä ja suoritin troubleshooterin uudelleen. Tällä kerralla toiminto antoi vinkin puuttuvasta päivityksestä. Jälleen Windows Updateen ja tarkistin, että kaikki mahdolliset päivitykset on asennettu. Kun käynnistin koneen ja Windows Updaten uudelleen, sain kuvassa alla näkyvän ilosanoman.

Windows Update

Windows Update

Lasken levolle rauhallisin mielin ja uskon tämän kaivatun kympin vihdoin jonakin kauniina päivänä koneelleni asentuvan.

Ei vieläkään… [Kirjoitusta muokattu iltasella 31.07.2015]

Windows 10 ei tullut ainakaan muutamana ensimmäisenä kauniina päivänä. En tiedä mitenkä yleensä on tapana, mutta jos suureen ääneen kuulutetaan jotakin saapuvaksi peräti 190 maahan 29.7., niin jotenkin sitä ajattelee sen silloin myös tulevan…

Tarkemmin asiaa selviteltyäni muotoilen lupauksen siten, kuin se olisi alun alkaenkin pitänyt Microsoftin toimesta muotoilla: ”Windows 10 tulee eräiden maiden joillekin käyttäjille 29.7. ja muille sitten joskus myöhemmin. Koittakaa kestää.”

Odotellessa voimme kuunnella vaikkapa Michael Angelo Bation tulkinnat John Michael Osbournen iki-ihanista virsistä Crazy Train ja Mr Crowley.

Michael Angelo Batio – Tribute to Randy (Rhoads)

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset