Microsoft – Windows 10 pöytäkoneella

Päiväkausien ajan turhaan kaipailtuani Windows 10 -päivitystä pöytäkoneelleni päätin vihdoin kiilata jonossa ja hakeuduin Microsoftin sivulle Installing Windows 10 using the media creation tool, jossa ystävällisesti ohjeistetaan kympin asennus erillisen työkaluohjelman avulla.

Latasin koneelleni tuon työkalun ja asensin kympin. Uskalsin tämän toimen tehdä, koska jo aiemmin toiminto Hanki Windows 10 oli kertonut koneeni olevan täysin yhteensopiva, ja koska muutkin suositukset täyttyivät (muiden muassa se, että olin päivittämässä aitoa Windowsin versiota 7 tai 8.1). Tarkistin tietokoneeni ominaisuuksista, että käytössäni on 64-bittinen versio, joten valitsin myös työkalun lataussivulla sellaisen.

Windows10, hehkutusta New Yorkissa

Windows10, hehkutusta New Yorkissa

Huomattakoon, että työkalun avulla päivitettäessä ei välttämättä ole tarpeen luoda erillistä asennusmediaa USB-tikulle taikka DVD:lle, vaan käytössä on myös suora päivitystoiminto. Valinta tehdään kun päivitysohjelma käynnistetään. Itse käytin nimenomaan tuota suoraa päivitystä, koska päivitettävänä oli vain tämä yksi pöytsikkä.

Todella helppo asennus

Päivittäminen versiosta 8.1 uuteen kymppiin oli erittäin miellyttävä kokemus. Kone käynnistyi uudelleen muutamaan otteeseen itsekseen, eikä minulta kesken päivityksen tarvittu toimenpiteitä. Edistyminen näkyi prosentteina tarpeeksi suurena, joten havaitsin hieman etäämmältäkin kuinka asia eteni.

Jos tässä nyt jotakin korjattavaa väkisin etsii, niin päivityksen lopussa tulee ensin vielä pari asiaa, joiden jälkeen vielä pari asetusta… ja kuitenkin 100% oli valmiina jo hieman aiemmin…

Paras akkuna tähän saakka!

Entä se pääasia, eli Windows 10 kokonaisuutena? Heti ensimmäisistä näkymistä, hiiren liikkeistä, valikkojen avaamisista ja sovellusten käynnistelyistä lähtien myhäilin tyytyväisenä. Windows 10 vaikuttaa suorastaan loistavalta!

Kymppiin on kerätty parhaat puolet useasta Microsoftin käyttöjärjestelmästä, eikä vai PC-puolelta, vaan myös matkapuhelimista. Esimerkiksi Toimintokeskuksen painikkeet ovat ulkoasultansa hyvin tuttuja Lumia -kännyköistä.

Syitä tyytyväisyyteeni ei löydy pelkästään käyttöliittymän kohentuneesta ulkoasusta, vaan ennen kaikkea selkeästi kehittyneestä käytettävyydestä. Raapustelin näkemyksiäni kasin käytettävyysongelmista kirjoituksissani Kahdeksas akkuna, Kahdeksas akkuna kokeiltuna, ja Kaksi ainoaa akkunaa.

Käyn alla eräitä tällä plokilla mainitsemiani edellisen version ongelmia kohta kohdalta läpi ja katson kuinka niihin on puututtu kympissä… Ja hyvinhän niihin on puututtu…

1) Käyttäjäparan muisti?

Windows 8, raapusteluni 21.3.2012: ”Käyttäjäparan muistiin luotetaan aivan liikaa. Mitään näkyvää vihjettä ei ole esimerkiksi siitä, että näytön reunoja hipelöimällä ja viemällä hiiren osoitin näytön reunalle taikka kulmaan suoritetaan toimintoja.

Windows 10, tilanne nyt: hiiren osoittimella ei enää ole tarpeen nuohota näytön nurkkia tai reunoja. Uusi Toimintokeskus hoitaa monta asiaa, joita ennen piti metsästellä reunoilta ja kulmista. Toimintokeskus avataan työkalurivin pikakuvakkeesta, joka näkyy kuvassa alla (oikealta ensimmäinen kuvake). Tämä on nyt kunnossa.

Toimintokeskus

Toimintokeskus

2) Kaikki heti silmille?

Windows 8, raapusteluni 21.3.2012: ”Aloitusnäkymässä kaikki pläjäytetään silmille. En ole havainnut, että ensin ilmaantuvassa näkymässä olisi kunnollista kansiorakennetta, vaikka laattoja toki on mahdollista ryhmitellä suhteellisen vapaasti.

Windows 10, tilanne nyt: Nyt ei ole samanlaista aloitusnäyttöä, joten kaikkea ei pläjäytetä silmille. Kansiorakennetta ei edelleenkään ole näiden tapahtumaruutujen osalta käytettävissä, tai en sitä ole löytänyt. Ryhmittely on mahdollista. Kuvassa alla on osa uutta aloitusvalikkoa, jossa tapahtumaruudut (eli laatat) nykyään sijaitsevat. Tämä on ainakin osittain kunnossa.

Aloitusvalikko

Aloitusvalikko

3) Pelkkää ruutua?

Windows 8, raapusteluni 21.3.2012: ”Pelkkää ruutua. Ruuduista muodostuu yksitoikkoinen mosaiikki. Olkaa ystävälliset, katsokaa jonkin aikaa kohti tiiliseinää. Voisitteko kuvitella tiilistä kasatun seinän jonkinlaisena käyttöliittymänä?

Windows 10, tilanne nyt: Ruudut ovat nyt aloitusvalikossa, eivätkä oletuksena peitä koko työpöytää. Aloitusvalikkoa on mahdollista muokata mieleisekseen monella tavalla, enkä ole kaikkea vielä kokeillut. Tämä on ainakin osittain kunnossa.

4) Horisontaalinen vierittely?

Windows 8, raapusteluni 27.10.2012: ”Windows 8 -ohjelmissa näkyy olevan pahana tapana järjestellä kaikenlaiset luettelot ja listat horisontaalisesti, kun ihmiselle paremmin sopisivat vertikaaliset. Mikä ”riemu” onkaan etsiä suosikkilinkkiä sata ruutua leveältä listalta, taikka kiintoisaa uutista yli näytön leveyden yltävästä tasaisesta ruudukosta…

Windows 10, tilanne nyt: Luettelot ovat vertikaalisia. En toki ole kaikkia tarkistanut, mutta esimerkiksi Uutisissa sisältöä vieritetään luontevasti ylös ja alas. Kunnossa tämäkin.

Uutisiakin rullataan ylös-alas

Uutisia rullataan ylös-alas

5) Aloitusvalikko, quo vadis?

Windows 8, raapusteluni 27.10.2012: ”Muutaman kymmenen vuoden kuluttua jossakin muisteluohjelmassa Microsoftin nykyinen pääjohtaja Steve Ballmer ehkäpä kainosti vastaa Windowsin katoamista koskevaan kysymykseen, että päätös poistaa perinteinen aloitusvalikko Windowsin kasista saattoi olla erehdys.

Windows 10, tilanne nyt: Aloitusvalikko on tullut takaisin. Se myös on aiempaa dynaamillisempi ja muokattavampi. Tämä on kunnossa. Ehkäpä Windows ei katoakaan?

6) Useampi sovellus yht’aikaisesti näkyvissä?

Windows 8, raapusteluni 27.10.2012: ”Olen yrittänyt jakaa näyttöä eri näkymille. Huonolla menestyksellä. Ohje – joka muuten on perinnepuolella – ei tässä hirveästi auta, mainitseepahan jotakin sovellusten kohdistamisesta, …

Windows 10, tilanne nyt: Kaikenlaiset sovellukset pyörivät nyt ikkunoissa. Tämä on eräs merkittävimmistä uudistuksista, koska se samalla ratkaisee monta tässäkin kirjoituksessa mainittua kasin ongelmaa. Ikkunat ovat vieläpä saman näköiset ja yhtä tyylikkään riippumatta siitä, mitä genreä sovellus sattuu olemaan. Näyttöä ei enää tarvitse yrittää jakaa, jotta kaksi sovellusta näkyisi yhtä aikaa. Siis kunnossa.

Ikkunat

Ikkunat

7) Kaksijakoisuus?

Windows 8, raapusteluni 21.11.2012: ”Nykyinen toteutus rampauttaa erinomaisen perusajatuksen. Ei kukaan käytä Windows kasia siten, että kaiken aikaa vain tuijottaisi aloitusnäyttöä ja sinne pullahtelevia announsementteja. Työpöydän käyttäjän näkökulmasta tilannetta pahentaa se, että aiemmista versioista tutut pienoisohjelmat pyyhkäistiin pois. Kun ilmoitus on tullut, taikka muusta syystä aukaistaan joku sovellus, aloitusnäyttö jää kokonaan piiloon ja yksittäisen sovelluksen auki ollessa mahdollisesti tulevat ilmoitukset jäävät tykkänään näkemättä.

Windows 10, tilanne nyt: Kaksijakoisuutta uuteen ja vanhaan puoleen ei aiemmassa merkityksessä enää ole. On yksi työpöytä, jossa sovellukset pyörivät. Ikkunoiden koko on helposti määriteltävissä, eikä avattava sovellus automaatillisesti peitä kaikkia muita näkyvistä. Asia erinomaisessa kunnossa.

Summa summarum

Tähän saakka – siis muutaman tunnin – kokemuksella voin sanoa, että Windows 10 tavallisella PC:llä on peräti erinomaisesti onnistunut uudistus.

Kaikki sovellukset, joita olen kerinnyt testaamaan ja käyttämään, toimivat virheittä. Törmäsin alussa yhteen ainoaan virheilmoitukseen, se koski Laskinta, joka ei käynnistynyt. Tämä korjautui itsestään, ja nyt Laskin toimii (kuten näkyy kuvasta yllä).

Käytettävyyttä on mietitty ja käyttäjiä on kuultu. Edellä mainitsemani kohdat on osittain taikka täysin korjattu.

Toki kehitettävää on edelleenkin. En esimerkiksi ole ainakaan vielä löytänyt tapaa lähestyä sovelluksia tekemisestä liikkeelle lähtien. Sen sijaan, että voisin vain valita jostakin toiminnon kirjoita, minun tulee tietää raapustelusovelluksen nimi ja valita kyseinen sovellus.

Joka tapauksessa, tämä on paras Windows tähän mennessä.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset