Microsoft – Windows 10 tabletilla

Vain hieman aikaa sitten olin tilaisuudessa asentaa Windows 10:n pöytäkoneelleni. Kirjoitin tuoreeltaan näkemyksiäni otsakkeella Microsoft – Windows 10 pöytäkoneella ja vielä erikseen hienosta palautetoiminnosta. Nyt palaan kymppiin lyhyesti päästyäni sitä myös tabletilla, eli taulutietokoneella hieman pyörittelemään.

Heti alkuun on syytä todeta painokkaasti, että edellinen Windows 8.1 oli tabletilla ja kosketusnäytöllä huomattavasti miellyttävämpi kuin oli se pöytäkoneella ja hiirellä. Mitä pienempi oli tabletti, sitä parempi oli käyttökokemus. Pienellä näytöllä ei ole ollenkaan huono asia, vaikka yksi sovellus ottaisi sen kokonaan haltuunsa.

Windows 10 on kuin tehty myös tabletille

Olen jo aiemmin saattanut julkisuuteen käsitykseni, jonka mukaan Windows 10 on pöytsikällä suorastaan loistava. Taulutietokoneellakin kymppi mukautuu laitteen vaatimuksiin erinomaisesti. Käyttäjiä on kuunneltu. Kuvassa alla näkyy kuinka kymppi käyttää tilaa järkevästi. Vasemmalla ja alhaalla on pikapainikkeita, joista esimerkiksi Toimintokeskus, kaikkien sovellusten luettelo ja näytönhallinta käynnistyvät.

Windows 10 tablettitilassa

Windows 10 tablettitilassa

Toimintojen sijoittelu on luonteva, eikä pikapainikkeita sormeillessa käsi peitä näyttöä. Kontrastin ansiosta silmä suoraan sanoen lepää näytöllä näillä värivalinnoilla. Ja mikä parasta, enää ei tarvitse etsiä ja muistaa, mistä mikäkin käynnistyy, nämä pikapainikkeet kun ovat näkyvillä. Tehokäyttäjiä varten toki on myös pyyhkäisytoimintoja.

Myös työpöytätilassa

Jos ei tablettitila miellytä, on koska tahansa mahdollista vaihtaa työpöytätilaan. Tämä tapahtuu Toimintokeskuksen Tablettitila -asetuksen avulla. Kuvassa alla kyseinen asetus ei ole päällä. Tila vaihtuu helposti koskettamalla.

Windows 10 Toimintokeskus

Windows 10 Toimintokeskus

Omasta mielestäni työpöytätila ei ole pienellä näytöllä varustetulle taulutietokoneelle luonteva. Ikkunoita on toki tässä tilassa helppo pitää useita näkyvissä, mutta onko sille oikeasti tarvetta? Itselleni tabletti on laite, jolla käytän yhtä sovellusta kerrallaan.

Työkoneellani, se on pöytsikällä, pidän useita sovelluksia auki ja niiden joustava sommittelu näytöille ja ikkunoihin on oikeasti tärkeätä. Tablettia en käytä samalla tavalla, joten tablettitila siinä sopii minulle erittäin hyvin.

Kuva alla osoittaa, kuinka Windows 10 tarpeen vaatiessa on tabletilla paljolti saman oloinen, kuin on se tavallisella pöytätietokoneella.

Windows 10 työpöytätilassa

Windows 10 työpöytätilassa

On selvää, että etenkin suuremmilla näytöillä ja ns. tehokäytössä työpöytätila on hyvä olla olemassa. Pöytäkoneellakin aloitusvalikko on mahdollista asettaa avautumaan koko näytölle, joten kympissä todella on säätövaraa.

Erinomainen päivitys

Windows 10 on tervetullut myös taulutietokoneille. Omalta kohdaltani nostan parhaaksi uudistukseksi toimintojen tuomisen näkyville, enää niitä ei käyttäjäpoloisen tarvitse metsästellä esiin nurkkien ja laitojen piiloista.

Palautetoiminto ja useimmat sovellukset näyttävät samalta ja toimivat samoin kuin pöytätietokoneella. Näin sen pitää ollakin.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset