Jolla – Eineheminlampi

Sailfish 2.0 on nyt saatavilla Early access -päivityksenä meille vapaaehtoisiksi ilmoittautuneille. Päivityksen nimi on Eineheminlampi ja versionumero 1.1.9.28. Sinänsä kiintoisa versionumero, kun tätä päivitystä kuitenkin markkinoidaan Sailfishin versiona 2.0. Eineheminlampi sijaitsee Varkauden itäpuolella.

Tiedot sisällöstä ovat luettavissa JollaTogether -sivustolta tiedotteista [release notes] 1.1.9/Eineheminlampi [early access] ja [changelog] 1.1.9/Eineheminlampi. Jälkimmäinen on yksityiskohtainen luettelo muutoksista. Jollan viralliselta blogilta uutiset tästä päivityksestä löytyvät otsikolla Sailfish OS 2.0 now available for early access users!

Eineheminlampi

Eineheminlampi

Sailfish 2.0 – Käyttöliittymä hienosti uusiksi!

Merkittävin uudistus löytyy Jollan käyttöliittymästä. Kaikesta näkee, että uudistuksissa on huomioitu tuleva käyttö Jolla Tabletilla.

Asennuksen jälkeen seurasi sovellusten valinta ja opetusohjelma, joista valitettavasti en saanut näyttökuvia. Normaalin käynnistyksen jälkeen näkyvissä on Jollan Lukitusnäyttö, josta yhdistelmäkuva alla.

Lukitusnäyttöön tultaessa oikealla ja vasemmalla näkyvät pyyhkäisyvihjeet, jotka hetken päästä poistuvat palatakseen uudelleen, mikäli käyttäjä sohii näyttöä päämäärättömän tuntuisesti. Lukitus avataan pyyhkäisemällä oikealta tai vasemmalta.

Lukitusnäyttö

Lukitusnäyttö

Vetovalikko – kuten kuvasta yllä näkyy – on saanut tyylikkäämmän ulkoasun ja näyttää modernimmalta. Nyt vetovalikon valinnat näyttävät yhtenäisemmiltä painikkeiden kanssa, jolloin käyttäjän on helpompi ymmärtää niiden toiminta. Pidän myös vetovalikon vihjeen uudesta vähemmän tilaa vievästä toteutuksesta.

Haluan todeta varsin suoraan, että itse olin hieman hakoteillä sovellusten sulkemisen kanssa. Onnekseni löysin Asetuksista alla näkyvän Eleet -sivun. Laitoin päälle Nopean sovelluksen sulkemisen, jonka jälkeen sovellukset sulkeutuvat tuttuun tapaan ylhäältä vetämällä. Kuvan toinen puolikas näyttää hienon ulkoasumuutoksen: painikkeet nyt todella myös näyttävät painikkeilta, esimerkkeinä Android -tuen Aloita ja Lopeta.

Asetukset

Asetukset

Lukkonäytöstä avautuu Alkunäyttö, jonka alapuolelta Sovellusnäyttö tulee näkyviin alhaalta ylös pyyhkäisemällä (näköjään sama reunan ulko- tai sisäpuolelta). Alkunäytöstä pyyhkäisy oikealle tai vasemmalle tuo esiin Tapahtumanäytön. Tämä karuselli on nyt kahden karuselli, koska Kumppaninäkymää ei kännykässäni ole.

Tapahtumat

Tapahtumat

Tapahtumista löytyy monenlaista mukavaa. Säätila näkyi aiemminkin, mutta vasta nyt vahingossa huomasin, että paikkakunnan nimeä napsauttamalla aukeavat samaan näyttöön tarkemmat säätiedot (tämäkin saattoi olla jo aiemmassa versiossa, en tiedä).

Pyyhkäisy ylhäältä reunan ulkopuolelta avaa uuden tyylikkään valikon, jossa on kännykän lukitustoiminto ja tunnelman valinta. Uudet tunnelmat ovat hienoja, niitä on mukava vaihtaa ja kokeilla. Kuvat on valittu jollayhteisön kuvakilpailusta, joten Jollan periaatteet toteutuvat tässäkin.

Tunnelmat

Tunnelmat

Tästä on hyvä jatkaa!

Käyttöliittymälogiikan muutokset ovat merkittäviä, josta johtuen pidempään Jollaa käyttäneillä on jonkin verran opettelemista. Uusilla käyttäjillä, sen sijaan, pitäisi olla huomattavasti aiempaa matalampi kynnys Jollan tehokäyttäjiksi, koska visuaalisia vihjeitä on mukavasti. Esimerkiksi Aloitusnäytössä näytön napsautus nostaa sovelluskuvakkeita rivin verran näkyviin, jolloin käyttäjä huomaa mistä ne löytyvät.

Kaiken kaikkiaan Jollan uusi käyttöliittymä on nykyaikaisen näköinen ja opittavia asioita on verrattain vähän, koska samat periaatteet toimivat kaikkialla. Koko Sailfish 2.0 ei kuulemma vielä tullut, jatkoa seuraa ja Jollan Juhani Lassila kertoo ison versionumeron muuttuvan 2.0:ksi seuraavassa päivityksessä:

The next OS upgrade will include further improvements to the Sailfish OS user experience, and it will complete the transition to Sailfish OS 2.0. At that point the software version numbering will also jump to 2.0.

Entä mikä tässä uudessa versiossa on parasta? Se, että tämä aivan varmasti näyttää ja tuntuu loistavalta Jolla Tabletissa!

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset